Image default
Πρώτο Θέμα

Φόβοι για ελληνική χρεοκοπία καθώς οι συζητήσεις της «11ης ώρας» καταρρέουν

Φόβοι για ελληνική χρεοκοπία καθώς οι συζητήσεις της «11ης ώρας» καταρρέουν

Οι συζητήσεις με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία την προτελευταία στιγμή μεταξύ των ελλήνων υπουργών και των πιστωτών κατέρρευσαν το βράδυ της Κυριακής, καθώς η νέα οικονομική μεταρρυθμιστική πρόταση που υποβλήθηκε από την Αθήνα κρίθηκε ακατάλληλη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η διάσπαση αποτελεί το πιο ξεκάθαρο έως τώρα δείγμα πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν, αυξάνοντας την πιθανότητα πως η Αθήνα δε θα εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη διάσωση, την οποία χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία στα χρέη της – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία λήγει σε δύο μόλις εβδομάδες και έχει ύψος 1,5 δις ευρώ.

Οι έλληνες διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Παππά, στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, του έλληνα πρωθυπουργοί, έφυγαν από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν μόλις 45 λεπτά μετά την είσοδό τους στο κτίριο σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «τελευταία» προσπάθεια από έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις.

Εκπρόσωπος της κομισιόν είπε πως παραμένει ένα «σημαντικό χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, και πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να επιτευχθεί μια «θετική αξιολόγηση» των ελληνικών προσπαθειών, πριν από τη σημαντική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

«Παρ’ ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, οι συζητήσεις δεν είχαν επιτυχία» είπε ο εκπρόσωπος. «Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζητήσεις θα πρέπει πλέον να γίνουν στο eurogroup.»

Η συνάντηση του eurogroup θεωρείται από πολλούς αξιωματούχους ως η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα να εξασφαλίσει μια συμφωνία σε μία λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της για να απελευθερώσουν τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας, προτού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήξει στο τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς κατά την έξοδό του από τα γραφεία για το κατά πόσο η διάσπαση των συζητήσεων ήταν κακό σημάδι, ο κ. Παππάς είπε στους Financial Times: «Θα δούμε».

Χωρίς τη στήριξη των τριών επιτηρητών της διάσωσης της Ελλάδας – της κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – η προοπτική μιας φιλικής συμφωνίας την Πέμπτη είναι απομακρυσμένη, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι διαπραγματευτές της ευρωζώνης να καταφύγουν στην τελεσιγραφική στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο, σε συνάντηση του eurogroup πριν από δύο χρόνια.

Σε εκείνη την περίπτωση, εκπρόσωπος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως χωρίς συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαζόταν να σταματήσει κάθε έκτακτη χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες – ουσιαστικά επιφέροντας την καταστροφή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Έχουν υπάρξει παρόμοιες πιέσεις στην ΕΚΤ την τελευταία εβδομάδα να λάβει την ίδια στάση με την Αθήνα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις είπε πως μπορεί ακόμη να υπάρξει συμβιβασμός την Πέμπτη, εάν οι έλληνες διαπραγματευτές «γυρίσουν στην Αθήνα και πουν ‘Ανάθεμα, πρέπει κάτι να κάνουμε’». Ο αξιωματούχος αναγνώρισε, ωστόσο, πως μια τέτοια μεταστροφή είναι απίθανη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες, είπε πως ύστερα από την κατάρρευση των συζητήσεων, η Αθήνα παρέμενε σε «ετοιμότητα» να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε τους πιστωτές της Ελλάδας πως παραμένουν αδιάλλακτοι στην επιμονή τους για τις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, κάτι που η Αθήνα πιστεύει πως θα ζημιώσει βασικές υπηρεσίες.

«Παρά την παρουσία της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των πιστωτών για συζητήσεις στο ίδιο (πολιτικό) επίπεδο ή εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν τη λύση στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ένδειξη του πόσο έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές, ο Sigmar Gabriel, αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας – που θεωρούταν ως μια πιο διαλλακτική πολιτική ομάδα – έγραψε ένα άρθρο στη Bild της Δευτέρας, όπου προειδοποίησε πως η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται στη Γερμανία.

«Οι θεωρητικοί των παιγνίων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται στη διαδικασία να χάσουν το στοίχημα για το μέλλον της χώρας τους» έγραψε ο κ. Gabriel, αποκρύπτοντας ελάχιστα τα χτύπημα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον έλληνα υπουργό Οικονομικών που είναι επίσης και ειδικός με δημοσιεύσεις στη θεωρία των παιγνίων. «Η Ευρώπη και η Γερμανία δε θα επιτρέψουν να εκβιαστούν. Δε θα αφήσουμε τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας κατά μέρος κομμουνιστικής κυβέρνησης να πληρωθούν από τους γερμανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.»

Οι συζητήσεις της Κυριακής προγραμματίστηκαν όταν οι έλληνες υπουργοί, που είχαν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες το Σάββατο, ειδοποιήθηκαν πως το τελικό τους σχέδιο έπρεπε να παρουσιαστεί έως το τέλος του σαββατοκύριακου.

Το μήνυμα διαβιβάστηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ του κ. Παππά και του Martin Selmayr, επικεφαλούς του προσωπικού του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της κομισιόν, ο οποίος έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά του να προωθήσει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε τη συνάντηση ως «δύσκολη».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, η νέα αντιπρόταση της Αθήνας δεν εμπεριείχε νέες περικοπές στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, ούτε αυξήσεις στον φόρο του ηλεκτρικού ρεύματος – θέσεις που απορρίπτονται επί εβδομάδες από τους πιστωτές.

«Η ελληνική κίνηση δεν είναι κατανοητή» είπε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πιστεύω πως δε θέλουν λύση.»

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πιστωτές ζητούσαν από την Αθήνα να επιστρέψει με μια αντιπρόταση που θα ταίριαζε σε ένα ευρύτερο προγραμματικό προσχέδιο, το οποίο θα θέσει ένα σταδιακά αυξανόμενο σύνολο δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Υπό το σχέδιο των πιστωτών, η Αθήνα θα έπρεπε να βρει μέτρα για να πετύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα – έσοδα μείων δαπάνες, χωρίς να προσμετρηθούν οι τόκοι του δημόσιου χρέους – ύψους 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, 2% τον επόμενο χρόνο και 3% από το 2017. Μέχρι το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να φτάσει το 3,5%.

Η Αθήνα έχει αρνηθεί να περικόψει τις συντάξεις να αυξήσει τον φόρο του ρεύματος για να πετύχει αυτούς τους στόχους, και έχει απαντήσει με μια πιο αργή διαδρομή προς τον στόχο του 3,5% για το 2018: 0,75% φέτος, 1,75% του χρόνου και 2,5% το 2017.

Εκπρόσωπος της κομισιόν είπε πως οι διαφορές παρέμεναν σε 0,5-1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Πριν στείλει τη διαπραγματευτική του ομάδα στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είπε στους στενούς συμβούλους του την Παρασκευή πως χρειαζόταν μια συμφωνία που θα γινόταν δεκτή από μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου θα και είχε τη στήριξη του ελληνικού λαού.

«Εάν λάβουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο σκληρός και εάν είναι ο συμβιβασμός, θα τη δεχτούμε, καθώς ο μοναδικός μας στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και την ταπεινωτική διάσωση» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. «Εάν όμως η Ευρώπη θέλει η ρήξη και η ταπείνωση να συνεχιστούν, θα πάρουμε την απόφαση να πούμε όχι, ένα μεγάλο όχι, και θα παλέψουμε για την αξιοπρέπεια του λαού μας και την εθνική μας κυριαρχία.»  

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin