Image default
Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΕ προς την Ελλάδα- Στο 66% του ΑΕΠ ο ELA

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΕ προς την Ελλάδα- Στο 66% του ΑΕΠ ο ELA

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στέλνει σκληρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση σε δήλωσή του σχετικά με την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Αποστέλλοντας ευθέως ένα σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι η Αθήνα πρέπει είτε να αποδεχθεί αυτό που κατά τον Ντόναλντ Τουσκ είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ, ο άνθρωπος που μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

«Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω (σσ. chicken game είναι η ακριβής φράση του Πολωνού πολιτικού) πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι», τόνισε ο κ Τουσκ.

Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για την πραγματικότητα με πραγματικές επιπτώσεις κυρίως για τον ελληνικό λαό και για αυτό συγκάλεσε την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτό που πιστεύω ότι είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», ολοκλήρωσε ο κ. Τουσκ.

Αδιέξοδο

Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά και την αδυναμίας του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία, δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb.

“Νομίζω πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Προσπαθούμε για μια λύση εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Stubb για να προσθέσει “Η μπάλα ήταν από την αρχή στο γήπεδο της Ελλάδας και εξακολουθεί να είναι εκεί”.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, την Δευτέρα συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής προκειμένου να επιχειρηθεί η άρση του αδιεξόδου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Καθώς το αδιέξοδο παραμένει, οι υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνονται λιγότερο πρόθυμοι να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.

“Πιστεύω πως η υπομονή είναι μια αρετή, αλλά πολλές χώρες εξαντλούν αυτή την αρετή. Στην αρχή υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Συνήθως στην ΕΕ όταν γίνεται μια συμφωνία είθισται να τηρείται. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν πολλά μπρος πίσω το τελευταίο εξάμηνο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Stubb.

Όπως εξήγησε ο ίδιος. Ενώ είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης και να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αυτό δεν μπορεί να γίνει “με κάθε κόστος”.

ELA

O ELA διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα των 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μαζί με το “μαξιλάρι” των τραπεζών που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες ρευστότητας μέχρι και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημερινές εκροές από τις τράπεζες υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εκροές που έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες από την έναρξη της εβδομάδας μέχρι και χθες ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ, ποσό που δεν καλυπτόταν επαρκώς από το εναπομείναν “μαξιλάρι” ρευστότητας που διέθεταν οι τράπεζες από την προηγούμενη παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η σημερινή έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA να κινείται ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε άλλη “δόση” ρευστότητας μέσω ELA από την ΕΚΤ.

Με τη σημερινή κίνησή της η ΕΚΤ και ο Mario Draghi δείχνουν ότι έφτασε η τελική ώρα των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Αναλόγως του τι θα αποφασίσουν οι πολιτικοί, συμφωνία ή ρήξη, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει είτε συνεχίζοντας να στηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών είτε διακόπτοντας την προσωρινού χαρακτήρα χρηματοδότηση μέσω ELA.

Το συνολικό ποσό του ELA –πριν τη σημερινή απόφαση- ανερχόταν στα 84,1 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν δανειστεί μέσω του ευρωσυστήματος 118 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 66% του ΑΕΠ της χώρας. Στην κρίσιμη περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου 2012 το ποσό της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα είχε ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τότε, υπολογιζόταν επί μεγαλύτερης βάσης καταθέσεων, διαφορετικού ΑΕΠ και βεβαίως πιο υγιών δανείων, τα οποία αποτελούσαν τη βάση των collaterals. Συνεπώς είναι θέμα χρόνου να τελειώσει ο ELA ακόμα και εάν δεν τον «κόψει» τελικά ο M.Draghi…

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin