Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα, η συμφωνία και ο δύσκολος «τοκετός»

Η Ελλάδα, η συμφωνία και ο δύσκολος «τοκετός»

Καλές χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο, ότι «τοκετός» – δηλαδή η συμφωνία- δεν θα είναι εύκολος.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με δήλωσή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post έκανε έκκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δείξει δρόμους που βγάζουν από την κρίση. «Ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την ευθύνη πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονήσει κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών», δήλωσε. Για τις μεταρρυθμίσεις ο Σούλτς είπε: «Εως τώρα οι εξαγγελίες της Αθήνας -και υπάρχουν εκτεταμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης- δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Οι δικές μας προτάσεις αντίθετα βρίσκονται στο τραπέζι και είναι πραγματικά εκτεταμένες».

Η εφημερίδα του Μονάχου Münchner Merkur προειδοποιεί στη σημερινή της έκδοση: «Μια σωτηρία (της Ελλάδας) με κάθε τίμημα θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για κάθε χώρα που περνά κρίση, η οποία έχει τηρήσει με επώδυνο τρόπο του ευρω-κανόνες. Αν η Αθήνα δεν καταθέσει ένα πειστικό κατάλογο, πρέπει το Eurogroup πρέπει να αποδεχθεί το Grexit. Αυτό θα κοστίσει λιγότερα στους φορολογουμένους από περαιτέρω πακέτα, των οποίων η επιστροφή υπό την κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια καθαρή αυταπάτη»

O Kρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος (FDP), σε άρθρο του που φιλοξενείται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας της ΒρέμηςWeser Kurier τάχθηκε επίσης κατά της σωτηρίας της Ελλάδα με κάθε τίμημα. «Φυσικά και είναι επιθυμητό να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, μια σωτηρία όμως με κάθε τίμημα δεν επιτρέπεται να υπάρξει». Ο Λίντνερ συνέδεσε την συμφωνία με δύο προϋποθέσεις: Καταρχάς δεν επιτρέπεται να υπάρξει έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις και «κατά δεύτερον δεν επιτρέπεται να να αλλάξει η αρχιτεκτονική της ευρω-σταθεροποίησης». Το ΔΝΤ διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση οικονομιών και είναι προσδεδεμένο σε σαφείς κανόνες, οι οποίοι παραπέμπουν σε αντικειμενικότητα κατά τον κ. Λίντνερ.

«Αυτήν την τεχνογνωσία και την εποπτεία την χρειαζόμαστε», τονίζει ο φιλελεύθερος Γερμανός πολιτικός. Η παραμονή της Ελλάδας υπό λανθασμένες προϋποθέσεις είναι «πιο επικίνδυνη από μια συντεταγμένη αποχώρηση», καταλήγει.

Σε συνέντευξή του στην συντηρητική εφημερίδα εφημερίδα DIE WELT, ο πρόεδρος της Ενωσης Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας (BGA) Αντον Μπέρνερ ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Χωρίς Grexit το κοινό νόμισμα δεν θα υπάρχει, όπως και η Ε.Ε. υπό την σημερινή της μορφή, κατά τον κ. Μπέρνερ.

Η έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου DIE ZEIT επιγράφει το άρθρο της για την Ελλάδα «Η Κομισιόν επαινεί τη μεταρρυθμιστική λίστα της Αθήνας». Πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες υπάρχει νέα ελπίδα για μια λύση στη διαμάχη του ελληνικού χρέους: Οι προτάσεις Τσίπρα αποτελούν μια καλή βάση σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και με πολλές άλλες γερμανικές εφημερίδες σήμερα, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, ανήρτησε δήλωση στο twitter, σύμφωνα με την οποία οι νέες ελληνκές προτάσεις τις οποίες έλαβαν οι Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και η ΕΚΤ αποτελούν μια καλή βάση στη σύνοδο κορυφής. Πρόσθεσε δε στα γερμανικά ότι πρόκειται για «εμβρυουλκία», δηλ. για ένα δύσκολο τοκετό. Για το περιεχόμενο δεν έδωσε καμία πληροφορία. Κατά την ίδια εφημερίδα σύμφωνα με το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα παρουσιάστηκαν προτάσεις «για μια συμφωνία προς όφελος όλων των πλευρών, η οποία προσφέρει μια διαρκή λύση και δεν μεταθέτει απλώς το πρόβλημα».

Η ιστοσελίδα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Ηandelsblatt, αναφερόμενη στο γερμανικό Χρηματιστήριο συμπεραίνει στον τίτλο της ότι οι νέες προτάσεις της Αθήνας κάνουν τους επενδυτές να αναπνέουν βαθιά, προς το παρόν, αφού ελπίζουν ότι θα υπάρξει τελικά μια λύση στη διαμάχη με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ανάλογα θετικό είναι και το κλίμα, αφού η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται και αυτή επίσης στο twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Μάρτιν Ζέλμαϊερ.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin