Image default
Πρώτο Θέμα

Γιούνκερ προς Ελληνες: Μην αυτοκτονήσετε

Γιούνκερ προς Ελληνες: Μην αυτοκτονήσετε

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα για «ορθάνοιχτη πόρτα» στις διαπραγματεύσεις έστειλε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , κατά τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινώσει τα πρακτικά της συμφωνίας, την οποία η Ελλάδα δεν πρόλαβε να «δει», αφού αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, ο ίδιος, θέλοντας να υπογραμμίσει την απόφαση της Ευρώπης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η «πόρτα είναι ορθάνοιχτη».

Με το μήνυμά του, ο Γιούνκερ έκανε απολογισμό των προσπαθειών, που ο ίδιος αλλά και η Ευρώπη έκαναν, για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα.

Ο ίδιος, εκφράζοντας απογοήτευση και στεναχώρια για την τροπή των διαπραγματεύσεων, αποκάλυψε ότι δεν ζήτησε ποτέ περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι εντελώς αδικαιολόγητα η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις τη χειρότερη στιγμή.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ότι η συμφωνία θα “ξεκλείδωνε” τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Συνεχίζοντας, ο Γιούνκερ, αφού υπογράμμισε «δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να χαθούν», κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής και να μην αυτοκτονήσουν, αφού το “όχι” σημαίνει “όχι” στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σημαντικές πληροφορίες ήρθαν το «φως» από το περιβάλλον του επικεφαλής της Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συμφωνία υπήρξε «αστερίσκος» και για το χρέος, πέρα από τις υποχωρήσεις των θεσμών για το ΦΠΑ σε εστίαση και ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ,είχε θέσει ως αίτημα στους εταίρους, στη συμφωνία να συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση του χρέους, της χρηματοδότησης και του αναπτυξιακού πακέτου, καθώς αυτό ήταν και το «διαπραγματευτικό χαρτί» του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να «περνούσε» ευκολότερα τα επώδυνα μέτρα από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως Βερολίνο και Ευρώπη είχαν απορρίψει το αίτημα του κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως το χρέος είναι βιώσιμο και οι όποιες συζητήσεις για αυτό δεν προέχουν τη δεδομένη στιγμή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το Βερολίνο λένε πως ο κ. Γιούνκερ θα κάνει τελική πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, να έρθει αυτή προς τους θεσμούς, ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως Γαλλία και Γερμανία φέρονται να κοινούνται προς την ίδια γραμμή πλεύσης για την Ελλάδα. Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο εκπρόσωπος της ‘Αγγελα Μέρκελ τόνισαν ότι υπάρχει “χαραμάδα” διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, εάν και εφόσον ο κ. Τσίπρας το απόφασίσει. Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας σφίγγει τα χρονικά πλαίσια στη χώρα μας, με το Γάλλο πρόεδρο να διευκρινίζει σε δηλώσεις του ότι η επανακίνηση των διαβουλεύσεων είναι απόφαση μόνο της Ελλάδας, την οποία και θα πρέπει να λάβει εντός της ημέρας.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin