Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλαδα πτώχευσε… Επίκειται κατάσχεση (bail in) καταθέσεων!

Η Ελλαδα πτώχευσε… Επίκειται κατάσχεση (bail in) καταθέσεων!

Οι μάσκες πλέον έπεσαν και το πραγματικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης για έξοδο της χωρας από το ευρωζώνη είναι ξεκάθαρο.

Στη στην κατηγορια των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν -που επί δεκαετίες σπαράσσεται και από εμφυλίους- συγκαταλέγεται πλέον και η Ελλάδα, από τη στιγμή που και αυτή αθέτησε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έληγαν στις 30 Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς μάλιστα να έχει κατοχυρώσει καν πρώτα και την «ομπρέλα προστασίας» που είχε εδώ και πέντε χρόνια υπό το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά την έχασε στη 1 μετά μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Είναι όμως και η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που αθετεί πληρωμή της στο ΔΝΤ, προκαλώντας αντιδράσεις και εκνευρισμό σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη.

Λίγη ώρα μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση καθώς και ότι έλαβε το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατί που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «θα συζητηθεί».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ την οποάι υπογράφει ο Τζέρι Ράις:

«Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Έχουμε εημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι η χώρα είναι σε καθυστέρηση πληρωμής (arrears) και μπορεί, πλέον, να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν καταστεί μη ληξιπρόθεσμη.

Επίσης θα πρέπει να επιβεβαιώσω ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση της σημερινής αποπληρωμής της, κάτι το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει εν ενθέτω χρόνο».

Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει σήμερα το ΔΝΤ, τότε οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να θεωρηθούν φερέγγυες -και ως εκ τούτου να έχουν πρόσβαση στον ELA- έως και για πέντε ημέρες μετά, λέει μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην κηρυχθούν αφερέγγυες για αρκετές ημέρες μετά από μια χρεοκοπία, σύμφωνα με το μέλος της Bafin και του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Felix Hufeld.

Η δήλωση αυτή δίνει την προοπτική κάποιας προσωρινής «ανάσας» μέχρι το δημοψήφισμα, ενώ τονίζει την σοβαρότητα της κατάστασης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες αμέσως μετά την καθυστέρηση καταβολής της πληρωμής προς το ΔΝΤ και το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Παράλληλα όμως, υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην θεωρήσει αμέσως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει, μειώνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ πριν το δημοψήφισμα. Η απόσυρση αυτής της στήριξης θα πυροδοτούσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρώ, σχολιάζει το Reuters.

Όπως αναφέρει, τα σχόλια του Hufeld σηματοδοτούν πως ένα τέτοιο βήμα είναι απίθανο να συμβεί αυτήν την εβδομάδα, μπορεί όμως να γίνει αργότερα.

Ερωτηθείς πόσο μπορούν να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες αν η χώρα δεν καταβάλει την πληρωμή στο ΔΝΤ σήμερα, ο κ. Hufeld είπε πως μπορούν να θεωρηθούν φερέγγυες έως και για πέντε ημέρες.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες πρέπει να θεωρούνται φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Ενώ η τραπεζική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί και να απορροφήσει και να προσαρμοστεί στο σοκ της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, μοιραία τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα συμβεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου και αν μέχρι τότε δεν υπάρχει συμφωνία.

Τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ορατό πλέον ενδεχόμενο την 1η Ιουλίου η χώρα να είναι εκτός προγράμματος, χωρίς δίαυλο επικοινωνίας με τους εταίρους και χωρίς την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΚΤ, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωμένη να επαναθεωρήσει την αξία των ενεχύρων που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση που έχουν λάβει.

Η αποτίμηση αυτή, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα σε σχέση με ένα μ.ο περίπου 35% που έχει επιβληθεί σήμερα στα ελληνικά ενέχυρα. Σε αυτή την περίπτωση δυνητικά η ΕΚΤ μπορεί να απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες τη διαφορά μεταξύ του νέου «κουρέματος» και του παλιού. Για παράδειγμα αν από το 35% το «κούρεμα» στα ενέχυρα πάει στο 45% ή στο 50% μπορεί να ζητηθεί η διαφορά του 10% με 15%. Και αυτό καθώς το ποσοστό του κουρέματος των ενεχύρων ισχύει για το σύνολο των collaterals που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες.

Σε μία τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα είναι το ενδεχόμενο του bail in, δηλαδή να κληθούν να συνεισφέρουν καταρχήν οι μέτοχοι και εν συνεχεία οι καταθέτες.

EFSF

Με ανακοίνωσή του ο  EFSF γνωστοποιεί τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης 1:00 ώρα Ελλάδας με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα διαθέσιμα για την χώρα μας κονδύλια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ: Η δόση 1,8 δισ. που δεν καταβλήθηκε και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ακυρώνονται.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία ρύθμιση για μετέπειτα και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες που χρειάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός απέδιδαν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να αρχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν οι Έλληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ζώνης του ευρώ».

Η ανακοίνωση του EFSF προσθέτει:

Το πρόγραμμα EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου . Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περιελάμβανε  48,2 δισεκατομμύρια για να καλύψουν τα έξοδα της εξυγίανσης των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση. Από το ποσό αυτό, 10,9 δισεκατομμύρια δεν ήταν απαραίτητα και αργότερα επέστρεψαν στο EFSF. Κατά συνέπεια, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισεκατομμύρια. Αυτό καθιστά τον EFSF τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, με μεγάλη διαφορά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα ήταν μοναδική από πολλές απόψεις. Λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και τις ανάγκες προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Είχε επίσης μακράν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που δόθηκε ποτέ σε ένα πρόγραμμα EFSF ή ESM. Περιελάμβανε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα επωφελείται από μια μέση διάρκεια του δανείου πάνω από 30 χρόνια. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, ούτε λήξεις για το συντριπτικό μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που προβλέπεται Ελλάδα με τη δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 16 δισεκατομμυρίων για το 2013 και το 2014 μαζί. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ σε καθένα από τα δύο χρόνια.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες το διαδίκτυο

admin

Οι αγορές πιέζουν τη Fed να τις… τιμωρήσει – M.AL.Erian

admin

O Μαδούρο ετοιμάζει πόλεμο προσάρτησης με συνταγή Πούτιν…

admin

Bank of America: Ο γύρος του κόσμου σε 5 ερωτήσεις…

admin

Τα 3 σενάρια για τα επιτόκια

admin

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Το φθηνότερο από 1.1.2024 

admin

Wall Street: Πού να επενδύσετε τα λεφτά σας το 2024

admin

Ευάλωτος 1 στους 3 δανειολήπτης στεγαστικού στην Ελλάδα – Τι δείχνει το ράλι τιμών στα ακίνητα

admin

Χρηματιστήριο: Επί τα αυτά…

admin

EE: Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες πριν το τέλος του έτους

admin

ΥΠΕΘΟ: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Πληθωρισμός: Στο 3% τον Νοέμβριο – Παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

admin