Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Αναβάλλεται η «μεγάλη» συμφωνία

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Αναβάλλεται η «μεγάλη» συμφωνία

Επειδή το Βερολίνο και οι δορυφόροι του είναι επιφυλακτικοί για την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τις 11 Αυγούστου, ασκούν από τώρα πιέσεις για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου όμοιο με αυτό της 20ής Ιουλίου: να χορηγήσουν δηλαδή ένα νέο δάνειο- γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αποπληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.

Μπροστά σε νέα προαπαιτούμενα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς για αντικειμενικούς λόγους απομακρύνεται το ενδεχόμενο της συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου, προθεσμία που έχουν θέσει οι δανειστές.

Η νέα δέσμη μέτρων, με αιχμή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, θα «κλειδώσει» σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής αυτής να είναι η 11η Αυγούστου.

Οπως έγινε γνωστό από τις χθεσινές διαρροές, κεντρικό θέμα του συγκεκριμένου Eurogroup θα είναι η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα έως το 2018 για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.

Ο ΕΜΧΣ έχει ήδη δανείσει με 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό, τα οποία θα αφαιρεθούν από το μεγάλο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα.

Κατόπιν τούτων μάλλον στο έκτακτο Eurogroup του Αυγούστου θα συζητηθούν το δεύτερο «μίνι» δάνειο προς τη χώρα και τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με αυτό και όχι η νέα δανειακή σύμβαση που μετατίθεται για άλλη συνεδρίαση.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία επίσημη ενημέρωση για πιθανό Eurogroup μέσα στον Αύγουστο. Και όπως είναι φυσικό βαρύτητα δίνεται στην έλευση της τρόικας.

Η Αθήνα απέστειλε αργά χθες το απόγευμα την ειδική πρόσκληση που ήθελε το ΔΝΤ για να αφήσει τα τεχνικά κλιμάκιά του να ταξιδέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Από τη στιγμή που η Ελλάδα κάλυψε την ιδιαιτερότητα του Ταμείου αποστέλλοντας ξεχωριστό αίτημα στην Κριστίν Λαγκάρντ, η άφιξη της Ρουμάνας Ντέλια Βελκουλέσκου, που αντικατέστησε τον Ρίσι Γκογιάλ, θα γίνει την Κυριακή.

Την ίδια ημέρα θα έρθουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη και δη ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ εκ μέρους της ΕΚΤ.

Επειδή οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα αφορούν, εκτός από το Μνημόνιο, και τη δανειακή σύμβαση, στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.

Πάντως οι επαφές με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν σε χαλαρό επίπεδο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου τα πράγματα «αγριεύουν», καθώς ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους μεγάλους με τη συζήτηση να μπαίνει στο «ψητό»: στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, δημοσιονομικό «κενό» 2015, νέο Μεσοπρόθεσμο 2106-2019, δημόσιο χρέος, αρρυθμίες στον προϋπολογισμό, περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, ενσωμάτωση εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο των επαφών, να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ζητήσει την άμεση πρόσβαση της αποστολής σε κρατικές υπηρεσίες για την απρόσκοπτη συλλογή των στοιχείων. Η αρχή θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου γκρουπ 4-5 ατόμων της τεχνικής αντιπροσωπείας θα συλλέξει στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κενό, τα ταμειακά διαθέσιμα και τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο.

Αλλο κλιμάκιο θα επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας εστιάζοντας σε θέματα που έχουν να κάνουν με ασφαλιστικό και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ μεγάλη ομάδα των ξένων θα ακροβολιστεί στις τράπεζες προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Συναντήσεις αναμένονται και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin