Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Κινεζικός «δράκος» απειλεί – ξανά – την παγκόσμια οικονομία

Ο Κινεζικός «δράκος» απειλεί – ξανά – την παγκόσμια οικονομία

Την ώρα που το σύνολο του διεθνούς Τύπου αλλά και η πλειονότητα αναλυτών, επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων είχε την πλήρη προσοχή της στραμμένη στο ελληνικό ζήτημα και… ξενυχτούσε μαζί με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Ευρωπαίων στα διάφορα Εuroworking Group και στις Συνόδους Κορυφής, μερικοί σαφώς πιο… προνοητικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια κατά πολύ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία: για την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο (Σαγκάη), δικαίωσαν τελικά όλους όσοι μιλούσαν για ένα επερχόμενο κινεζικό «κραχ». Απλώς όχι στο βαθμό που όλοι φοβούνταν. Η «κινεζική φούσκα» όντως έσκασε, αλλά όχι στο βαθμό που οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν. Σε κάθε περίπτωση όμως η αναταραχή που υπέβοσκε στις ασιατικές αγορές σχεδόν από το περασμένο καλοκαίρι και ξέσπασε τελικά στις αρχές του Ιουνίου κατέδειξε το πόσο σημαντική είναι η Κίνα για την παγκόσμια ισορροπία και πόσο πιο καίρια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το πλέον αξιοπερίεργο πάντως είναι πως ενώ η νέα – έστω μίνι αυτή τη φορά, συγκρινόμενη με την αμέσως προηγούμενη – ασιατική κρίση είχε δώσει δείγματα γραφής από τα μέσα του 2014, τα δυτικά ΜΜΕ και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με τις διεθνείς αγορές έστρεψαν εκεί την προσοχή τους μετά τις αρχές Ιουλίου και πάντως αφού προηγουμένως είχαν βεβαιωθεί (;) πως η «ελληνική κρίση» βάδιζε προς εξομάλυνση. Σε μια πρωτοφανή όσο και αξιοπερίεργη μαζική «παραίσθηση», οι ανά τον κόσμο επενδυτές ασχολούνταν με την Ελλάδα του 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ την ίδια ώρα που το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη έχανε σε λιγότερο από έναν μήνα σχεδόν το 30% της αξίας του, ήτοι σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια , ή αν προτιμάτε καμιά δωδεκαριά φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας…!!!

Κι ενόσω η πλειονότητα των αναλυτών, επενδυτών, δημοσιογράφων και μίντια ασχολούνταν με το ελληνικό… θρίλερ, στην άλλη άκρη της γης χάνονταν μέσα σε ελάχιστες ημέρες κολοσσιαία ποσά και το κυριότερο απειλούνταν τα συμφέροντα δυτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η αλληλουχία των γεγονότων είχε ως αποκορύφωμα την 12η Ιουνίου, με τον δείκτη στην αγορά της Σαγκάης να φτάνει σε υψηλό έτους και να τζιράρει ποσό εξαπλάσιο σε σχέση με το χρέος της Ελλάδας προς τους ξένους δανειστές. Εκείνη την ημέρα οι επενδυτές απέτυχαν να καταλάβουν πως οι αγορές είχαν αποτιμήσει μέχρι κεραίας το εύρος της ανάπτυξης της εσωτερικής οικονομίας της Κίνας και αντιθέτως δεν είχαν αποτιμήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο μιας έστω βραχυπρόθεσμης επιβράδυνσης. Όπερ και εγένετο με αφορμή το σπάσιμο της φούσκας της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Έπρεπε να περάσουν από  εκείνη την ημέρα σχεδόν τρεις εβδομάδες για να σαλπίσει τον κίνδυνο πρώτο το αμερικανικό CNN, δημοσιεύοντας άρθρο με τίτλο: «Η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα σε σχέση με την Κίνα».

Το αμερικανικό δίκτυο προειδοποιούσε στις αρχές Ιουλίου πως το πραγματικό παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Κίνα, μια χώρα με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου.

Η «φούσκα» του real estate

Το πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση ξεκινούσε από τα ανοίγματα τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή τη φορά στον τομέα του real estate.

Η αρχή έγινε, όπως ακριβώς συνέβη και με το ξέσπασμα της αμερικανικής κρίσης το 2008, με το σπάσιμο της φούσκας της κινεζικής αγοράς ακινήτων. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2014 η μέση τιμή στα οικιστικά ακίνητα των 100 μεγαλύτερων κινεζικών πόλεων αυξανόταν κατά 0,56% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ήταν η πολλοστή φορά στη σειρά που ο δείκτης τιμών ακινήτων στην Κίνα αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, μια πορεία που είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014.

Αλλά παράλληλα ήταν και το ζενίθ της αγοράς και η απαρχή μιας κατακρήμνισης των τιμών σε κάποιες περιπτώσεις. Λογικό επόμενο πάντως καθώς ενώ η προσφορά νέων κατοικιών αυξανόταν με ρυθμούς ανάλογους αυτών του 2013-14, οι ρυθμοί ζήτησης είχαν φτάσει στο peak τους και πλέον έπεφταν.

Η αντίδραση των επενδυτών άργησε μεν να εκδηλωθεί, αλλά τελικά ήταν περισσότερο βίαιη απ’ όσο θα περίμενε κανείς: αρχής γενομένης από τις αρχές του καλοκαιριού και με πρώτες τις κατασκευαστικές εταιρείες και στη συνέχεια τις τράπεζες, οι επενδυτές σταδιακά απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική οικονομία, υποβοηθώντας έτσι μια γενικότερη βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της συνολικής ανάπτυξης.

Κάπου εκεί άρχισαν να διακινούνται και σενάρια, ακόμα και δημοσιεύματα, πως ορισμένες ξένες τράπεζες ευθύνονταν για την κρίση καθώς “σόρταραν” μαζικά τις κινεζικές μετοχές. Η πρώτη που αντέδρασε ήταν η κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα Global Times, που προσπάθησε να εξηγήσει στον μέσο Κινέζο πολίτη-επενδυτή πως η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις εγχώριες χρηματαγορές είναι ακόμα μικρή, σε απόλυτα ποσοστά, ώστε να επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τις επιδόσεις τους και ξεκαθάρισε πως είναι χρέος των αρμόδιων αρχών να προστατεύσουν και να θωρακίσουν περαιτέρω τα του οίκου τους…

Σε κάθε περίπτωση η ενίοτε βίαιη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών επηρέασε άμεσα και καίρια τις οικονομικές επιδόσεις εταιρειών κολοσσών με μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι ασφαλιστικές εταιρείες και από εταιρείες λιανικής, έως τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους που έχουν εντονότατη παρουσία στην Ασία. Όταν η νέα κινεζική κρίση “χτύπησε” τις JPMorgan Chase και Goldman Sachs, ταυτόχρονα χτύπησε και ο “συναγερμός” στις ΗΠΑ κι από κει σε όλο τον κόσμο.

Σε χρόνο μηδέν, από τις αρχές Ιουνίου και μετά, τουλάχιστον 760 εταιρείες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν υποχρεώθηκαν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών τους για να αποφύγουν τον… μηδενισμό της αξίας τους! Πριν καν ολοκληρωθεί ο Ιούνιος είχε χαθεί σχεδόν το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης του κινεζικού χρηματιστηρίου, ήτοι πάνω από 1,4 τρισ. δολάρια.

Η πίεση, η «μόλυνση», δεν άργησε να επεκταθεί και στις υπόλοιπες μεγάλες ασιατικές αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν, όπου δηλαδή έχουν ισχυρή παρουσία και διαπραγματεύονται οι μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες.

Η «άμυνα» των χρηματιστών και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης – Οι μαζικές αγορές μετοχών και το «τσουνάμι» δολαρίων που αντέστρεψε την πτώση των δεικτών

Η πρώτη ουσιαστική κίνηση αντίδρασης απέναντι στα όσα πίεζαν την αγορά καταγράφηκε μόλις στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, όταν οι 21 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας συναποφάσισαν να στηρίζουν κατά περίπτωση κλάδους ή και μεμονωμένες μετοχές προκειμένου να στηρίξουν την αγορά. Ακόμα και χωρίς ανάλογο ενδιαφέρον από τους πελάτες τους οι χρηματιστηριακές συμφώνησαν πως θα αγόραζαν οι ίδιες όσες μετοχές κρίνονταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η αγορά. Την πρώτη ημέρα που το έπραξαν αναγκάστηκαν να ρίξουν στην αγορά πάνω από 120 δισ. γουάν, δηλαδή περί τα 19,3 δισ. δολάρια!

Ταυτόχρονα ανέλαβαν δράση και οι κρατικές αρχές. Η Κεντρική Τράπεζα (People’s Bank of China), πρώτα έκοψε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,85%), έπειτα απελευθέρωσε κεφάλαια για τις τράπεζες από το ποσοστό των εγγυημένων ιδίων κεφαλαίων και τέλος απαγόρευσε κάθε νέα εισαγωγή στις δύο βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας (Σαγκάη, Σενζέν), μέχρι νεωτέρας.

Στόχος να μην πολυδιασπάται η όποια ρευστότητα υπάρχει στο σύστημα και να υποβοηθηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των μεγάλων χαρτοφυλακίων που θα συνδράμουν στην ανάσχεση της περαιτέρω πτώσης. Κάποιοι αναλυτές προειδοποίησαν πως όσο και να παρεμβαίνουν οι αρχές, τόσο προκαλούν πανικό με άμεσο κίνδυνο η πτώση του χρηματιστηρίου να επηρεάσει βαθύτερα και την πραγματική οικονομία. Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο προσπαθεί να επεμβαίνει το Πεκίνο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός ντόμινο! Τελικά αποδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει αντίδραση, με πρώτα δείγματα αυτά των εταιρειών του χώρου της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα υπήρξε και το πρώτο σημάδι ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Αυτό προήλθε από την Σενζέν, εκεί όπου αίφνης οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων εκτοξεύτηκαν αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο σε ποσοστό 100% σε ετήσια βάση, ενώ και οι μέσες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 5%.

Την ίδια ώρα παρά τη βουτιά του το χρηματιστήριο της Σαγκάης διατηρεί ακόμα θετικό πρόσημο σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Συγκεκριμένα μπορεί στην παρούσα φάση η αγορά να βρίσκεται χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 20% από τα φετινά υψηλά της που κατέγραψε στις 12 Ιουνίου, αλλά δεν παύει να καταγράφει θετικό πρόσημο, στο 16,7%, σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς. Και μπορεί η σταθεροποίηση να μην έχει έρθει ακόμα, αλλά η κινεζική οικονομία κινείται ακόμα και τώρα με θετικούς ρυθμούς της τάξης του 7%, περίπου διπλάσιους δηλαδή αυτών που καταγράφονται τόσο στην ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ.

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin