Image default
Πρώτο Θέμα

Η πιο «μαύρη» Δευτέρα του ΧΑ

Η πιο «μαύρη» Δευτέρα του ΧΑ

«Mαύρη Δευτέρα» για το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο επικράτησαν συνθήκες βίαιου sell off. Η σημερινή συνεδρίαση θα μείνει στην Ιστορία εξαιτίας του κραχ με τον Γ.Δ. να κλείνει στις 668,06 μονάδες με πτώση 16,23%.

Οι 3 μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου κατεγράφησαν το 1987, μέχρι το 2014…

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%), στις 26 Οκτωβρίου (-12,64%) και στις 26 Νοεμβρίου (-11,99%). Τη δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 17 Απριλίου (-9,17%). Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης από το 2008 έως το 2013, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-9,71%) σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008. Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.

Ομως ήρθε η μαύρη Τρίτη της 9ης Δεκεμβρίου 2014. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά και η στάση των ευρωπαίων εταίρων και του Eurogroup να τρομοκρατεί τους επενδυτές – κυρίως τους ξένους – οδήγησε σε μπαράζ πωλήσεων. Με πτώση 12,78%, τη μεγαλύτερη της 27ετίας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε υποχωρήσει στις 902,84 μονάδες.

Μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των capital control  η αγορά αξιολογεί τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, κυρίως στο χώρο των τραπεζών. Βεβαίως σημασία έχει το γεγονός ότι μετά από πέντε εβδομάδες οι επενδυτές είναι ανύπαρκτοι και ο τζίρος θα είναι ελάχιστος.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο -, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Οπως δήλωσε στο - ο επενδυτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μουρατίδης, οι πιέσεις που καταγράφονται σήμερα αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τραπεζικούς τίτλους, όπου υπάρχουν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν εμφανιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα αγοραστές, η υποχώρηση είναι πιθανό να συνεχιστεί και την Τρίτη.

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

   -Τα εμβάσματα από το εξωτερικό

   -Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

   -Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

   -Τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

   -Τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)

   -Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α

   -Κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι από σήμερα απαγορεύονται οι ανοικτές πωλήσεις.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin