Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

Στην παραλία, κάνουμε το κομμάτι μας για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία αργοπίνοντας ένα δροσιστικό Ασύρτικο από το Κτήμα Σιγάλας, ένα αλμυρό, καπνιστό λευκό κρασί, από το ρομαντικό, ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης.

Να γνωρίζετε, πάντως, αυτό δεν είναι αποκλειστικά αλτρουισμός – τα ελληνικά κρασιά βρίσκονται σε ανοδική πορεία ποιότητας εδώ και χρόνια, και είναι καλύτερα από ποτέ παρά τα οικονομικά δεινοπαθήματα της καταχρεωμένης χώρας.

Ευτυχώς, τώρα που οι τράπεζες έχουν ξανανοίξει, τα οινοποιεία θα μπορέσουν να πληρώσουν τα μπουκάλια, τους φελλούς και τα εργαλεία που χρειάζονται για τη συγκομιδή του 2015, η οποία ξεκινά τον επόμενο μήνα. Λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο, ωστόσο, αυτό θα είναι περίπλοκο. Οι προμηθευτές ζητούν τις πληρωμές μπροστά.

Συνεπώς, τονώστε τις πωλήσεις και στην υγειά σας.

Δεν είστε λάτρεις των ελληνικών κρασιών; Θα έπρεπε να είστε.

Περίπου 300 ντόπιες ποικιλίες καλλιεργούνται στην Ελλάδα, όμως παρά την μερικών χιλιάδων ετών ιστορίας οινοποιίας στη χώρα, πολλές από αυτές είχαν εξαλειφθεί μέχρι το τέλος το 19ου αιώνα. Η φορολόγηση των αμπελώνων και η μουσουλμανική απαγόρευση του οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της 400ετούς οθωμανικής κατοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήρθαν οι αποφασισμένοι σωτήρες των σταφυλιών, όπως ο πρωτοστάτης Ευάγγελος Γεροβασιλείου, που άνοιξε το επώνυμο οινοποιείο του το 1981 σε χερσόνησο νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Αναβίωσε τη λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά όταν ένας καθηγητής βρήκε το τελευταίο, εναπομένον κλήμα σε ένα απόμακρο χωριό στο βουνό (ή αυτό λέει ο μύθος).

Οι τέσσερις κύριες ποικιλίες πέρα από τη Μαλαγουζιά είναι άλλα δύο λευκά – το ελαφρύ, ευωδιαστό Μοσχοφίλερο και το αλμυρό, μεταλλικό Ασύρτικο – και δύο κόκκινα: το φρουτώδες, κομψό Αγιορείτικο και το πικάντικο, γήινο Ξινόμαυρο.

Ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας, το Κτήμα Άλφα, είναι κορυφαίος παραγωγός ξινόμαυρου. Σε αυτό το φωτεινό ροζ οινοποιείο στην περιοχή του Αμυνταίου, περίπου 25 μίλια μακριά από τα αλβανικά σύνορα, ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης εξηγεί πώς προσπάθησε να βρει δεκάδες ιδιοκτήτες για να αγοράσει 85 μικρά κτήματα γης. Κομμάτι κομμάτι, συγκέντρωσε ένα μεγάλο κτήμα αμπελώνων για το οινοποιείο του. Αποτελεί μοντέλο των τελευταίων εξελίξεων σε αυτό που ονομάζεται «ακριβόλογη» αμπελουργία. Ένα αισθητήριο σύστημα στον αμπελώνα παρακολουθεί συνεχώς την υγρασία σε κάθε κομμάτι γης.

Το Κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε από το μηδέν στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και έλαβε το 40% της συνολικής του επένδυσης σε μηχανήματα και κατασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα παλαιότερα οινοποιεία βασίστηκαν σε επιδόματα της ΕΕ για να εκσυγχρονιστούν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ βοήθησε το ξεκίνημα της επανάσταση κρασιού στην Ελλάδα, από την ένταξη της χώρας το 1981. Η ΚΓΠ παρέχει επιδόματα για κάποιων ειδών έρευνες, την αναφύτευση αμπελώνων, για σχέδια κατασκευών και αγορές εργαλείων.

Το Κτήμα Άλφα επωφελείται από τη συμμετοχή του στο δίκτυο αγροτουρισμού που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και επίσης από τα επιδόματα της ΚΓΠ για το 50% του κόστους της προώθησης του κρασιού έξω από την ΕΕ, κάτι πολύ χρήσιμο με δεδομένο ότι μία άμεση συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν η συρρίκνωση της τοπικής ζήτησης. Ο κόσμος δεν είχε χρήματα να πηγαίνει σε εστιατόρια, με αποτέλεσμα να διαδοθούν τα μπαρ που σερβίρουν κρασί με το ποτήρι. (Από τη στιγμή, όμως, που τα εισερχόμενα κρασιά ήταν πλέον πολύ ακριβά, οι έλληνες άρχισαν να δοκιμάζουν τις τοπικές ποικιλίες.)

Τα οινοποιεία που ξεκίνησαν να εξάγουν πριν από μία δεκαετία βρίσκονται στην καλύτερη θέση, και πολλές ακόμη έχουν στραφεί στις αγορές του εξωτερικού από το 2009 όταν ευτυχώς, οι καταναλωτές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ άρχισαν να ενδιαφέρονται για ασυνήθιστα σταφύλια που προσφέρουν καλή ποιότητα. Σύμφωνα με τη Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια του Ελληνικού Γραφείου Οίνου της Βορείου Αμερικής, οι εισαγωγές των ΗΠΑ σε κρασί έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στον αγώνα μιας δεύτερης επανάστασης, καθώς νέοι ταλαντούχοι οινοποιοί πειραματίζονται με κρασιά μοναδικού αμπελώνα, ιδιαίτερες μίξεις, ακόμη και αφρώδεις οίνους. Τα επόμενα, ανερχόμενα λευκά σταφύλια είναι το Βιδιανό από την Κρήτη και η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά, τα δημοφιλή κόκκινα είναι το Λημνιό, το παλαιότερο σταφύλι της Ελλάδας, και η Μαυροδάφνη, που παρήγαγε μόνο γλυκά κρασιά.

Από τις ποικίλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αυτή που απολαμβάνει μεγαλύτερης προσοχής στη Νέα Υόρκη είναι η Σαντορίνη. Το εντυπωσιακό ασύρτικό της, ίσως το καλύτερο λευκό κρασί της Ελλάδας, έχει σαγηνέψει πολλούς από τους κορυφαίους σομελιέ της πόλης με την ξινή, μεταλλική, καλοκαιρινή φρεσκάδα του.

Ως μέρος της προσπάθειας προώθησης από την ΕΕ, περισσότεροι από 50 οινοπαραγωγοί βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη πριν από μερικούς μήνες για να επιδείξουν την πιο πρόσφατη σοδειά τους. Με τους λευκούς οίνους να ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο από τους ερυθρούς, αξίζουν πραγματικά να τους δοκιμάσετε.     

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin