Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βουτιάς των μετοχών που κατέληξε σε αιματοκύλισμα τη Δευτέρα, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τις επενδύσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα.

Το ευρωπαϊκό αντισταθμιζόμενο ταμείο μετοχικού κεφαλαίου WisdomTree και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Vanguard είχαν τις πρώτες τους αποσύρσεις μέσα σε μήνες. Οι επενδυτές υποχωρούν καθώς αρχίζουν να αμφισβητούν το στοίχημά τους πως οι μετοχές της Ευρώπης θα έκαναν ράλι με μια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Nicola Marinelli της Pentalpha Capital Ltd.

«Είναι η ξαφνική αντίληψη πως οι εικασίες για την παγκόσμια οικονομία ήταν υπερβολικά αισιόδοξες» είπε ο Marinelli, διαχειριστής κεφαλαίων που βοηθά στην επιτήρηση 114 δισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων στην Pentalpha στο Λονδίνο. «Όλοι οι σύμβουλοι πρότειναν να μείνουν μακριά από τις μετοχές, να μείνουν μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η πραγματικά μεγάλη αποχώρηση έγινε πρόσφατα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη που τα ETF χρειάστηκαν μια-δυο εβδομάδες για να προσαρμοστούν.»

(1)

Το ETF της WisdomTree που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές μετοχές αντισταθμίζοντας τις διακυμάνσεις του ευρώ, είδε ένα ρεκόρ εισροής χρημάτων το πρώτο τρίμηνο καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία πως η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κινητοποιούσε την οικονομία. Οι επενδυτές απέσυραν 108 εκατομμύρια ευρώ από το ETF την Τρίτη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει γνωρίσει ποτέ, και η πρώτη απόσυρση από τον Μάιο. Η Vanguard είχε εκροές 127 εκατομμυρίων δολαρίων, οι πρώτες της από τον Ιανουάριο.

Η αναστάτωση στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος δεν μετρίασε καθόλου τη ροή προς αυτά τα ταμεία, μέχρι την Τρίτη, ούτε και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση στην Κίνα ή τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Συνέχισαν να λαμβάνουν χρήματα ακόμη κι όταν ο δείκτης του Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 14% τις δύο εβδομάδες μετά την υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας. Η κίνηση επεκτάθηκε στις αγορές, εξαφανίζοντας 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μετοχικής αξίας μόνο τη Δευτέρα.

(2)

Ο Stoxx 600 ανέβηκε 2,9% στις 10:01πμ στο Λονδίνο.

Ενώ οι επενδυτές στα δύο ETF έχουν ξεκινήσει να βγάζουν τα χρήματά τους, άλλοι έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν μετοχές καθώς πέφτουν οι αξίες. Η Aviva Investors έχει ξεκινήσει να αυξάνει το μερίδιό της σε μετοχές, σύμφωνα με τον Peter Fitzgerald, τον επικεφαλής της στρατηγικής των πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

«Έχουμε ενισχύσει τη μετοχική μας θέση στην ηπειρωτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, και βλέπουμε τις νέες κρίσεις εξαιρετικής μεταβλητότητας ως ευκαιρία να αυξήσουμε την έκθεση σε αυτές τις περιοχές» έγραψε σε σημείωμά του ο Fitzgerald. «Η χειρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Κίνας και η πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006 αποτελούν δικαιολογημένες ανησυχίες για τις αγορές, όμως και τα δύο φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών για αρκετό καιρό.»

Οι υποτιμήσεις δεν είχαν τελειώσει στις μετοχές τουλάχιστον την Τετάρτη. Ύστερα από μια ανάκαμψη την Τρίτη από τη χειρότερη πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση, ο Stoxx 600 συνέχισε την καθοδική πορεία. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 15% από ρεκόρ του Απριλίου.

«Μοιάζει με χιονοστιβάδα» είπε ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Η μία πτώση πυροδοτεί μια άλλη πτώση, και μετά άλλη, μέχρι που επηρεάζεται ολόκληρη η αγορά.»    

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin