Image default
Πρώτο Θέμα

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

Για να καταλάβουμε γιατί οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία έχει βουλιάξει, αρκεί να δούμε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Παρ’ ότι το σημείο επιλέχθηκε το 1976, οι δικαστικές διαμάχες από τους πολίτες, οι ανακαλύψεις αρχαιολογικών ερειπίων και οι πολιτικές διαφωνίες, σήμαιναν πως χρειάστηκαν 33 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο.

Με την ακίνητη περιουσία να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νέου ταμείου ιδιωτικοποίησης της χώρας, των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει δεκαετίες για να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία. Το ταμείο, που αποτελεί μέρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, είναι και πάλι ένας από τους πυλώνες της αναβίωσης της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά νέα λαϊκή εντολή στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις μη ανεπτυγμένης γης, κάτι που το κάνει πολύ διαφορετικό από ανάλογα προγράμματα σε άλλες χώρες» είπε ο Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και τώρα εκτελεστικός διευθυντής της PricewaterhouseCoopers.

Η προηγούμενη προσπάθεια του κράτους να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραχωρώντας σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παραθαλάσσιες εκτάσεις, έχει αποτύχει παταγωδώς. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2011, είχε συγκεντρώσει μόλις 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με την κρατική αρχή ιδιωτικοποιήσεων.

Η εύρεση ενός σχεδίου ανάπτυξης και η μετατροπή του σε χρήματα μπορεί να πάρει μέχρι και 15 χρόνια, είπε ο Μητρόπουλος.

Παράνομα κτίρια

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήρθε ποτέ κοντά στον στόχο του εν μέρει επειδή πολλές ιδιοκτησίες δεν είχαν ξεκάθαρους τίτλους και η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. Όταν οι επίσημοι επισκέφθηκαν μία έκταση παραθαλάσσιας γης που προοριζόταν προς πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομων οικοδομημάτων στο σημείο.

Το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου δανείου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί στη χώρα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που παρατείνει το δάνειο, λέει πως η μέγιστη σταθμισμένη μέση διάρκεια του δανείου είναι 32,5 χρόνια.

Οι έλληνες αξιωματούχοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο για να λύσουν τα προβλήματα ιδιοκτησίας. Επίσης, θα επιτρέψει στην αγορά της ακίνητης περιουσίας να ανακάμψει από την ύφεση που έχει εξαφανίσει 36% των αξιών από το 2007, προστατεύοντας την κυβέρνηση από κατηγορίες πως καταφεύγει σε ξεπούλημα. Ακόμη και έτσι, η εύρεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι δύσκολο έργο, είπε ο Μητρόπουλος.

Οι πωλήσεις περιουσίας που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι ευκολότερες σε όρους πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, είπε το ΔΝΤ κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο. Υπολόγιζε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει μόλις περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, προσθέτοντας περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ στις ανάγκες χρηματοδότησης.

«Εξόρυξη αξίας»

Η νομοθεσία αναφέρεται συγκεκριμένα σε «εξόρυξη αξίας» από τον χαρτοφύλακα της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει αρκετά ακίνητα των Ολυμπιακών Αγώνων, εκλεκτές εκτάσεις στις αθηναϊκές ακτές και ιδιοκτησίες που ξεκινούν από μια σπηλιά και καταλήγουν σε ένα μουσείο κτισμένο από βαυαρή πριγκίπισσα στην Κέρκυρα.

Την ίδια στιγμή, τα σχέδια που βρίσκονται ήδη εν κινήσει, όπως η πώληση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας και μία συμφωνία μίσθωσης τοπικών αεροδρομίων από την Fraport AG για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα προχωρήσουν. Αυτό θα σημαίνει 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις από σήμερα και μέχρι το 2017, εξαιρώντας οποιεσδήποτε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών.

Για να διατηρήσουν την πίεση για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 14 Αυγούστου πως το νέο ταμείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, τρεις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.    

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin