Image default
Πρώτο Θέμα

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

Για να καταλάβουμε γιατί οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία έχει βουλιάξει, αρκεί να δούμε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Παρ’ ότι το σημείο επιλέχθηκε το 1976, οι δικαστικές διαμάχες από τους πολίτες, οι ανακαλύψεις αρχαιολογικών ερειπίων και οι πολιτικές διαφωνίες, σήμαιναν πως χρειάστηκαν 33 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο.

Με την ακίνητη περιουσία να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νέου ταμείου ιδιωτικοποίησης της χώρας, των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει δεκαετίες για να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία. Το ταμείο, που αποτελεί μέρος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, είναι και πάλι ένας από τους πυλώνες της αναβίωσης της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά νέα λαϊκή εντολή στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις μη ανεπτυγμένης γης, κάτι που το κάνει πολύ διαφορετικό από ανάλογα προγράμματα σε άλλες χώρες» είπε ο Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και τώρα εκτελεστικός διευθυντής της PricewaterhouseCoopers.

Η προηγούμενη προσπάθεια του κράτους να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραχωρώντας σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παραθαλάσσιες εκτάσεις, έχει αποτύχει παταγωδώς. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2011, είχε συγκεντρώσει μόλις 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με την κρατική αρχή ιδιωτικοποιήσεων.

Η εύρεση ενός σχεδίου ανάπτυξης και η μετατροπή του σε χρήματα μπορεί να πάρει μέχρι και 15 χρόνια, είπε ο Μητρόπουλος.

Παράνομα κτίρια

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήρθε ποτέ κοντά στον στόχο του εν μέρει επειδή πολλές ιδιοκτησίες δεν είχαν ξεκάθαρους τίτλους και η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. Όταν οι επίσημοι επισκέφθηκαν μία έκταση παραθαλάσσιας γης που προοριζόταν προς πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομων οικοδομημάτων στο σημείο.

Το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου δανείου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί στη χώρα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που παρατείνει το δάνειο, λέει πως η μέγιστη σταθμισμένη μέση διάρκεια του δανείου είναι 32,5 χρόνια.

Οι έλληνες αξιωματούχοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο για να λύσουν τα προβλήματα ιδιοκτησίας. Επίσης, θα επιτρέψει στην αγορά της ακίνητης περιουσίας να ανακάμψει από την ύφεση που έχει εξαφανίσει 36% των αξιών από το 2007, προστατεύοντας την κυβέρνηση από κατηγορίες πως καταφεύγει σε ξεπούλημα. Ακόμη και έτσι, η εύρεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι δύσκολο έργο, είπε ο Μητρόπουλος.

Οι πωλήσεις περιουσίας που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι ευκολότερες σε όρους πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, είπε το ΔΝΤ κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο. Υπολόγιζε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει μόλις περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, προσθέτοντας περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ στις ανάγκες χρηματοδότησης.

«Εξόρυξη αξίας»

Η νομοθεσία αναφέρεται συγκεκριμένα σε «εξόρυξη αξίας» από τον χαρτοφύλακα της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει αρκετά ακίνητα των Ολυμπιακών Αγώνων, εκλεκτές εκτάσεις στις αθηναϊκές ακτές και ιδιοκτησίες που ξεκινούν από μια σπηλιά και καταλήγουν σε ένα μουσείο κτισμένο από βαυαρή πριγκίπισσα στην Κέρκυρα.

Την ίδια στιγμή, τα σχέδια που βρίσκονται ήδη εν κινήσει, όπως η πώληση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας και μία συμφωνία μίσθωσης τοπικών αεροδρομίων από την Fraport AG για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα προχωρήσουν. Αυτό θα σημαίνει 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις από σήμερα και μέχρι το 2017, εξαιρώντας οποιεσδήποτε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών.

Για να διατηρήσουν την πίεση για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 14 Αυγούστου πως το νέο ταμείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, τρεις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.    

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin