Image default
Πρώτο Θέμα

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

Ένα σαφέστατο προεκλογικό μήνυμα έδωσε στην συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ο MarioDraghi , ο άνθρωπος που κρατά τα κλειδιά του € .

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ περιέγραψε με απολυτή σαφήνεια πως η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα εισρεύσει στην αγορά άφθονο νέο χρήμα εάν και μόνο εάν η χωρά κατορθώσει να τηρήσει τις αναληφθείσες  δεσμεύσεις της και επανέλθει στην σταθερότητα. Συνεπώς αυτό και μόνο είναι το διακύβευμα των εκλογών και όλα τα αλλά είναι ψευδεπίγραφες αιτιάσεις που οδηγούν εκ νέου στον γκρεμό.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε εάν αληθεύει πως κατά τη διάρκεια του Eurogroup η ΕΚΤ επέμεινε να αποκλειστεί εσωτερικός δανεισμός από τους καταθέτες στην Ελλάδα και εάν συνεχίζει να υπάρχει αυτό το σενάριο στο τραπέζι. Επίσης, ρωτήθηκε εάν με την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων από την πλευρά της Ελλάδας, η ΕΚΤ θα ήταν σε θέση να επαναφέρει την άρση στις ελληνικές εγγυήσεις, κάνοντας τα ελληνικά ομόλογα κατάλληλα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ του ζητήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση μείωσης του ορίου του ELA.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε πως πράγματι, η ΕΚΤ επέμεινε σε αποκλεισμό του bail-in για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη και επιβλαβές για την ελληνική οικονομία. Θα είχε επιβαρύνει όχι μόνο αρκετές χιλιάδες αποταμιευτές, αλλά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις εταιρείες και τις καταθέσεις τους. Η άποψη της ΕΚΤ έγινε δεκτή από το Eurogroup, ενώ παρόμοιες προτάσεις δε θεωρήθηκαν κατάλληλες για ανώτερους κατόχους ομολόγων. Το μέτρο είναι και θα παραμείνει αποκλεισμένο.

Όσον αφορά την άρση του αποκλεισμού αγοράς ελληνικών ομολόγων, για την επαναφορά της, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και να συμμορφώνεται σε αυτό, να δείχνει ισχυρή δέσμευση και συνεπή και σημαντική εκπλήρωσή του.

Θα υπάρξουν προαπαιτούμενα που θα κριθούν και θα αξιολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με αυτήν την αξιολόγηση το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει απόφαση.

Μόλις «αρθεί» η άρση, θα εξεταστούν οι συνθήκες για να κριθεί εάν επαρκεί για να ξεκινήσει η αγορά των ομολόγων. Ένας όρος είναι πως οι αγορές ομολόγων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια αξιολόγηση. Συνεπώς υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, ενώ υπάρχουν και τα όρια εκδόσεων και εκδοτών που θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Επίσης, θα πρέπει να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το διοικητικό συμβούλιο. 

Σε σχέση με τον ELA, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως πλέον υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και οι αριθμοί δημοσιεύονται κανονικά. Το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής πως μια κεντρική τράπεζα, μαζί με αίτημα για μη αντίρρηση σε σχέση με τον ELA, θα μπορεί να ζητά έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο να κοινοποιεί σχετικά στοιχεία, μεταξύ αυτών το αποτέλεσμα του ELA, εάν βλέπει όφελος σε αυτό σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα εάν ο ELA χρησιμοποιείται σε συστημικά ζητήματα. Οι λεπτομέρειες αυτής της αρχής θα συζητηθούν περαιτέρω από το διοικητικό συμβούλιο, όμως κατά βάσιν, η εθνική κεντρική τράπεζα που θα ζητά μη αντίρρηση από το διοικητικό συμβούλιο για τον ELA θα κοινοποιεί την απόφαση με βάση τη συμφωνία κοινοποίησης με το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό θα ισχύει περισσότερο, συγκεκριμένα για συστημικά ζητήματα. Ο κ. Ντράγκι αστειεύτηκε πως αυτή τη φορά ο αριθμός του ELA έγινε γνωστός προτού ανακοινωθεί από την ΕΚΤ, χάρη στις ερευνητικές ικανότητες των δημοσιογράφων και υποσχέθηκε πως την επόμενη φορά θα ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin