Image default
Πρώτο Θέμα

O Ντράγκι επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση

O Ντράγκι επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση

Η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να εντείνει την τόνωσή της εάν χρειαστεί έχει απήχηση στους οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν την ανάκαμψη της ευρωζώνης πολύ ρηχή για να είναι βιώσιμη.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων από έρευνα του - προβλέπουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα επεκτείνει ή θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,14 τρισεκατομμυρίων ευρώ, και σχεδόν όλοι εξ’ αυτών υποστηρίζουν πως θα το κάνει μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Παρ’ ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ερωτηθέντων βλέπουν την οικονομία να βελτιώνεται προς το παρόν, φοβούνται επίσης πως αυτή η ανοδική πορεία δε θα κρατήσει πολύ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη δείξει ανησυχία πως μια επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο θα διαβρώσει τις εξαγωγές, που αποτελούν πυλώνα για την ανάκαμψη της περιοχής, προτού η εγχώρια ζήτηση γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να μπορέσει να τις αντισταθμίσει. Η κεντρική τράπεζα αυτόν τον μήνα περιέκοψε τις προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού και ο Ντράγκι είπε στους δημοσιογράφους πως η ποσοτική χαλάρωση είναι ευέλικτη σε ότι αφορά το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύσταση. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και αυτήν την εβδομάδα.

«Η ποσοτική χαλάρωση κινδυνεύει να γίνει ημι-μόνιμο χαρακτηριστικό» είπε ο Gianluca Sanna, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη  Banca Monte dei Paschi di Siena στο Μιλάνο. «Παρ’ ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η ευρωζώνη πράγματι περνά μια φάση ευπρεπούς, ίσως και πάνω από την προσδοκώμενη, ανάπτυξη της παραγωγής, το πιο πιθανό είναι πως δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορέσει να αυτοσυντηρηθεί σε αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και πως η ευρωζώνη θα καταλήξει και πάλι σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και με τον πληθωρισμό επικίνδυνα κοντά στο μηδέν.»

Κατά την έρευνα το 86% των 41 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν είπαν πως η ΕΚΤ θα εντείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από όσους παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα, 65% προβλέπουν μιαν ανακοίνωση μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ 87% βλέπουν μια δέσμευση σε περαιτέρω τόνωση μέχρι τον Μάρτιο.

Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των ερωτηθέντων που περιμένουν ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βλέπουν την ΕΚΤ να επεκτείνει τη διάρκειά του πέραν από την αρχική προθεσμία τον Σεπτέμβριο του 2016. Περίπου 43% είπαν πως το ποσό των μηνιαίων αγορών θα αυξηθεί από το σημερινό όριο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 29% είπαν πως η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει.

2 3
Η κεντρική τράπεζα με κέντρο στη Φρανκφούρτη έχει άλλες επιλογές, αν και με λιγότερο έλεγχο επί της κλίμακάς τους. Ο πέμπτος γύρος των στοχευμένων, μακροπρόθεσμων δανείων της προς τις τράπεζες – με σκοπό την αναπυροδότηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά – θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι τράπεζες θα επιλέξου να πάρουν 70 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 73,8 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν τον Ιούνιο. Τα δάνεια λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2018 και κοστολογούνται με το επιτόκιο αναφοράς ύψους 0,05%.

3 2
Η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει, αν και άνισα. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6% τον Ιούλιο, το διπλάσιο από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, καθώς η παραγωγή εκτοξεύθηκε στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στη Γαλλία.

Η 19μελής οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από ένα 0,5% στο πρώτο. Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως τα πιστωτικά στάνταρ έχουν χαλαρώσει και η ζήτηση των δανείων έχει αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για τις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περίπου 1% στο πρώτο μισό του έτους.

«Τα πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα μιας συνεχούς, σταδιακής ανάκαμψης» είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Jens Weidmann σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο το Σάββατο. «Σε ότι έχει σχέση με την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, αυτά παρέχουν περισσότερα επιχειρήματα υπέρ μιας σταθερής πολιτικής, παρ’ ότι η αβεβαιότητα που αφορά το οικονομικό αποτέλεσμα σίγουρα παραμένει υψηλή.»

Το ποσοστό των οικονομολόγων που υποστηρίζουν πως η βραχυπρόθεσμη παραγωγή της περιοχής θα βελτιωθεί έφτασε στο 32%, από το 28% του περασμένου μήνα. Μόλις 5% είπαν πως οι προοπτικές θα επιδεινωθούν.

Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία σχετίζεται με την ευθραυστότητα της αναζωογόνησης, καθώς η επιβράδυνση στην Κίνα επηρεάζει τις αναδυόμενες χώρες και πιθανώς και την παγκόσμια ανάπτυξη. Μια μεγάλη πτώση ξεκίνησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον περασμένο μήνα, όταν η χώρα υποτίμησε το νόμισμά της για να προστατέψει την οικονομία της. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο των έξι τελευταίων ετών, απειλώντας να γυρίσουν το ποσοστό του πληθωρισμού της ευρωζώνης στα αρνητικά πρόσημα.

«Η εγχώρια κατάσταση σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όμως οι αντιξοότητες από το εξωτερικό, για παράδειγμα την Κίνα, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες αγορές, έχουν αυξηθεί» είπε ο Fabian Fritzsche της Collineo Asset Management στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. «Ωστόσο, θεωρώ πως οι θετικές επιπτώσεις της χαμηλότερης τιμής του αργού πετρελαίου θα ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις της μικρότερης ανάπτυξης εξαγωγών προς τις αναδυόμενες αγορές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.»

Η ΕΚΤ πλέον προβλέπει επέκταση της ευρωζώνης ύψους 1,4% το 2015, 1,7% το 2016 και 1,8 το 2017. Οι αξιωματούχοι ελάττωσαν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2017 στο 1,7%, ένα δείγμα πως μπορεί να χρειαστεί περισσότερη τόνωση για να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της μεσοπρόθεσμης αύξησης τιμών μόλις κάτω του 2%.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος στη Merrion Capital Group στο Δουβλίνο. «Αρχικά τους βλέπω να επεκτείνουν το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζονται, στη συνέχεια να αυξάνουν το μηνιαίο ποσό και τελικά να παρατείνουν το πρόγραμμα μετά τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.»  

Σχετικα αρθρα

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin

Χ.Σταϊκούρας στον Economist:Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά

admin