Η αριστεριστική κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ανταποκριθεί σε μια νέα σειρά μεταρρυθμίσεων για να απελευθερώσει μια νέα δόση βοήθειας από τη συμφωνία διάσωσής της των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί μια θετική αξιολόγηση που θα εκταμιεύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερης βοήθειας για τη χώρα μέχρι τον Νοέμβριο και θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Ακολουθούν οι κύριες μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες:
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ
Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, να προετοιμάσει το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2016-19.
Να καταργήσει σταδιακά την ευνοϊκή μεταχείριση των αγροτών σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος – αυτή τη στιγμή στο 13% – με τα ποσοστά να έχουν τεθεί στο 20% το 2015 και στο 26% το 2017 (έχει περάσει).
Να καταργήσει μία επιδότηση του φόρου πετρελαίου ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσα βήματα τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
Να επιβάλει φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να θέσει τις τηλεοπτικές άδειες σε διεθνείς διαγωνισμούς και τέλη για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η κυβέρνηση πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της χώρας. Εκτιμάται πως οι σημαντικότερες τράπεζες της χώρας – η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank – θα χρειαστούν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανακεφαλαιοποίηση. Οι αρχές πραγματοποιούν stress tests για να προσδιορίσουν την έλλειψη κεφαλαίου που θα χρειαστεί να καλυφθεί, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου, οπότε μπαίνει σε ισχύ μια ρήτρα της διάσωσης που θα χρησιμοποιεί τις τραπεζικές καταθέσεις.
ΚΥΡΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συντάξεις
Οι αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, ώστε να κερδίσει περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συγχωνεύσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και σταδιακά να καταργήσει ένα επίδομα αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Να ξεκαθαρίσει τα κριτήρια καταλληλότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67 έτη. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξήσει το όριο ηλικίας για τους νέους συνταξιούχους στα 67 χρόνια και να περικόψει τις πρόωρες συντάξεις.
Εργασία
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια συμβουλευτική διαδικασία με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσει το υπάρχον πλαίσιο στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν συλλογικές απολύσεις, και για να ρυθμίσει τις συλλογικές συμβάσεις.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πλήρες σχέδιο για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να υιοθετήσει δεκάδες συστάσεις του ΟΟΣΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως αυτό των συμβολαιογράφων.
Μέχρι τον Οκτώβριο, η Αθήνα θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας διαχείρισης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (ΑΔΜΗΕ), εκτός και αν παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο με ισάξια αποτελέσματα σε όρους ανταγωνιστικότητας.