Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

Οι κάτοχοι των ανώτερων ομολόγων στις ελληνικές τράπεζας δε θα υποστούν εσωτερικό δανεισμό εάν οι ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις βασικές κεφαλαιακές ελλείψεις των τραπεζών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει αυτή τη στιγμή τους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας – Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Εάν οι μέτοχοι μπορέσουν να καλύψουν τα πιθανά κοινά που θα εντοπίσουν οι ελεγκτές στο βασικό τους σενάριο, δε θα ζητηθεί από τους ανώτερους ομολογιούχους να υποστούν απώλειες, είπε ο διευθυντής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αριστείδης Ξενόφος σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Τετάρτη.

Το ΤΧΣ θα μπορούσε να καλύψει επιπλέον κεφαλαιακές ελλείψεις στο δυσμενές σενάριο του τεστ, χωρίς να απαιτήσει από τους ανώτερους ομολογιούχους να δεχτούν το πρώτη χτύπημα, είπε. Υπάρχουν περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ εξεχόντων ανώτερων ομολόγων, εκδομένων από τις ελληνικές τράπεζες.

Εάν, από την άλλη, οι ιδιώτες επενδυτές δεν είναι σε θέση να συμβάλλουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθούν οι ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις κάτω από το βασικό σενάριο, τότε οι ανώτεροι ομολογιούχοι θα δεχτούν bail-in προτού παρέμβει το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον Ξενόφο.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έπεσαν κατά 7,2% την Τετάρτη, συνεχίζοντας ένα τριήμερο σερί απωλειών. Το ΤΧΣ, το οποίο ανήκει στο ελληνικό κράτος, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει περισσότερο από το 73% της αξίας τους στην αγορά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουνίου για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μόλις 3,84 δισεκατομμύρια ευρώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης, πέφτοντας από τα σχεδόν 29 δισεκατομμύρια ευρώ πριν έναν χρόνο.

Οι έλληνες βουλευτές θα πρέπει να περάσουν μια νομοθεσία μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου για να θέσουν τους βασικούς κανόνες υπό τους οποίους θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, και αυτός ο νόμος θα συμπεριλαμβάνει τεχνικές λεπτομέρειες για τις πιθανές απώλειες για τους ανώτερους ομολογιούχους, είπε ο Ξενόφος. Η ελληνική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία μετά από αυτό, ώστε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, είπε.

«Εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρές, τότε θα είναι εύκολο να προσελκυστεί ιδιωτικό κεφάλαιο» είπε ο Ξενόφος. «Εάν είναι μεγάλες, θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια έτσι κι αλλιώς.»

Οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν κλειστές τον Ιούλιο, καθώς μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης του Τσίπρα και των μελών της ευρωζώνης πυροδότησε έναν πανικό των καταθετών, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται μπροστά στα ΑΤΜ. Έχοντας χάσει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω αμφιβολιών για τη θέση της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, οι τράπεζες βασίστηκαν στα σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας ρευστότητας, η οποία επεκτάθηκε από την κεντρική τράπεζα για να τις συντηρήσει.

2 5
«Ακολουθώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των Stress Tests πριν το τέλος του έτους, το εργαλείο του bail-in θα χρησιμοποιηθεί για τους ανώτερους ομολογιούχους, ενώ το bail-in των καταθετών θα αποκλειστεί» είπαν οι υπουργοί Οικονομικών σε δήλωση της 14ης Αυγούστου, καθώς δρομολογούσαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ταλαιπωρημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, από το συνολικό ποσό των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ξενόφος περιμένει να μάθει πόσο κεφάλαιο χρειάζονται οι τράπεζες μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του stress test. Η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει χρήματα από ιδιωτικούς επενδυτές, ώστε οι τράπεζές της να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση που θα ασκήσει η επιδιόρθωση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στο δημόσιο χρέος, είπε.

Ο Ξενόφος είπε πως το ΤΧΣ θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την απόδοση της διοίκησης των ελληνικών τραπεζών. Εάν το Ταμείο καταλήξει να ελέγχει πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών των τραπεζών ύστερα από τη φετινή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να αναγκάσει αλλαγή διοίκησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του.    

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin