Image default
Πρώτο Θέμα

Όταν ένας David «καρφώνει» το ΔΝΤ…

Όταν ένας David «καρφώνει» το ΔΝΤ…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχεται πυρά για την αποτυχία του στο να φροντίσει την Ελλάδα, προωθώντας αυτοκαταστροφικά μέτρα λιτότητας στην ταλαιπωρημένη οικονομία.

Το ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον άκουσε ότι θα έπρεπε να ήταν πιο επιεικές με τις περικοπές των δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων, να πιέσει για μια αναδιάρθρωση χρέους πιο νωρίς και να δώσει περισσότερη προσοχή στα πολιτικά κόστη των τιμωρητικών του πολιτικών κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρέμβασής του στην Ελλάδα.

Οι συστάσεις ήρθαν από τον πρώην υποδιευθυντή της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Αξιολόγησης (IEO), David Goldsbrough. Η IEO είναι ένας ανεξάρτητος επιτηρητής, με καθήκον να εξετάζει τις δραστηριότητες του ταμείου. Ο κ. Goldsbrough εργαζόταν στην υπηρεσία μέχρι το 2006.

Οι προτάσεις του αναπόφευκτα θα ενθαρρύνουν τους επικριτές της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης από το ΔΝΤ. Ακολουθούν παραδοχές από το ταμείο πως υπερέβαλε για τα πλεονεκτήματα της επιβολής υπερβολικής λιτότητας στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι συστάσεις από τον πρώην επικεφαλής της επιτηρητικής υπηρεσίας έρχονται καθώς οι αναφορές υποδεικνύουν πως το ΔΝΤ είναι ακόμη έτοιμο να αποσυρθεί από την τρίτη διεθνή διάσωση της Ελλάδας σε πέντε χρόνια, λόγω του ευαίσθητου ζητήματος της ελάφρυνσης χρέους.

Το ταμείο πιέζει για αναδιάρθρωση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον σωρό του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Rheinische Post.

Τόσο τολμηρά μέτρα παράτασης προθεσμιών ή μείωσης επιτοκίων αναπόφευκτα θα απορριφθούν από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να επιβάλουν μαζικές απώλειες στους φορολογούμενούς τους. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτής της Ελλάδας – ο Klaus Regling του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – είπε στους Financial Times πως μια τόσο ακραία αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητη.

Αυτή η αδιαλλαξία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση της εμπλοκής του ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμά του τον Μάρτιο του 2016.

Πέραν των ευρημάτων του για την Ελλάδα, ο κ. Goldsbrough κάλεσε το ΔΝΤ να εξετάσει την εμπλοκή του σε πολλές χώρες που δέχτηκαν διάσωσης, προς όφελος της αξιοπιστίας του ιδρύματος.

«Ελάχιστες εκθέσεις διερευνούν πιο θεμελιώδη ερωτήματα – είτε για τις εναλλακτικές στρατηγικές πολιτικής είτε για την ευρύτερη λογική της παρέμβασης του ΔΝΤ» ανάφερε η έκθεση.

Στοιχεία από το 2010 υποδεικνύουν πως το ΔΝΤ είχε οδηγηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υπό την επιμονή των ευρωπαϊκών αρχών, ασκώντας βέτο στις αντιρρήσεις των μελών του διοικητικού του συμβουλίου από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το ΔΝΤ αποτρέπεται από το να δανείσει σε χρεοκοπημένα έθνη από τους κανονισμούς του. Χρησιμοποίησε, ωστόσο, τη δικαιολόγηση των «εξαιρετικών συνθηκών» για να παράσχει μέρος του δανειακού πακέτου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα πριν από πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα από τότε έγινε το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος που χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ στην 70ετή ιστορία του.

Παρά την ιδιωτική επιμονή του για κούρεμα στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα το 2010, το ΔΝΤ αγνοήθηκε από φόβο πως θα προκαλούσε μια στιγμή «Lehman» στην Ευρώπη, από τον τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Ελλάδα στη συνέχεια δέχτηκε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012.

Τα ευρήματα του ερευνητικού τμήματος του ταμείου έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψεύσει την πεποίθηση πως η σκληρή λιτότητα θα επαναφέρει τα κράτη-οφειλέτες σε υγιή κατάσταση. Ωστόσο, αυτή η στάση βρέθηκε σε σύγκρουση με τους διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Ελλάδας για τη νέα διάσωση, όπου οι αξιωματούχοι συνέχισαν να απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και περικοπές δαπανών για την Ελλάδα.

Διπλωματικά τηλεγραφήματα μεταξύ του πρέσβη της Ελλάδας με την Ουάσινγκτον έχουν από τότε αποκαλύψει πως ο Λευκός Οίκος πίεσε το ταμείο να κάνει ηχηρές εκκλήσεις για μαζική ελάφρυνση χρέους ώστε να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού.

Ωστόσο, το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί όταν συναντηθούν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin