Την επέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι η συμβολή του στην προώθηση των προϊόντων και των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Μετά τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά, στο προσεχές διάστημα σειρά έχει η έκδοση των απαραίτητων κανονισμών για το παρθένο ελαιόλαδο και τις γούνες, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το μέλι και το κρασί.
Το «ελληνικό σήμα», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ήδη από το 2012, φιλοδοξεί να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και να συμβάλει στην ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια παραγωγή.
Εκπρόσωποι των έξι πρώτων επιχειρήσεων και δη γαλακτοβιομηχανιών που έλαβαν το «Ελληνικό Σήμα» μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εκτίμησαν ότι η σχετική πιστοποίηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στον κλάδο, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα αλλά και την εμπιστοσύνη στην ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Την πιστοποίηση με το «Ελληνικό Σήμα», όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς. Ήδη έχει εκδοθεί ο απαραίτητος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά και αναμένονται στο προσεχές διάστημα ανάλογοι κανονισμοί για το παρθένο ελαιόλαδο και τις γούνες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με την Κοινότητα προκειμένου να ακολουθήσουν τα άλλα είδη ελαιολάδου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το μέλι και το κρασί. Και δεν είναι μόνον αυτοί οι τομείς. Αίτημα για την κατάρτιση κανονισμού έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, αρχιτεκτονικές εταιρείες, εταιρείες επίπλου και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή γυναικείων και παιδικών αξεσουάρ ένδυσης.
Οι πρώτες επιχειρήσεις που έλαβαν το «Ελληνικό Σήμα» είναι έξι γαλακτοβιομηχανίες και όπως εκτιμούν εκπρόσωποί τους μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η θέσπισή του μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη των ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Το «Ελληνικό Σήμα» -σφραγίδα σε σχήμα καρδιάς με την ελληνική σημαία- τοποθετείται στις συσκευασίες προϊόντων, είναι κρατικό και απονέμεται προαιρετικά, εφόσον αυτό ζητηθεί. Στόχος είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης τους. Παράλληλα θεωρείται ως ένα μέτρο που προστατεύει τους παραγωγούς από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητά τους.
Μιλώντας στο - ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, αφού υπογράμμισε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες επέκτασης του «Ελληνικού Σήματος» σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες του τόπου, σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές στον ισχύοντα νόμο. Αλλαγές που αφορούν ιδιαίτερα στο ποιος πρέπει θα πρέπει να είναι ο φορέας που θα αναλαμβάνει την έκδοση του κανονισμού πιστοποίησης και απονομής του.
Ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε ότι στη φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν αυξημένο, αλλά από μεμονωμένες εταιρείες. Γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη επαρκώς για τους όρους έκδοσης του σήματος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι για την καθιέρωση του απαιτείται μια πολύπλοκη διαδικασία για κάθε κλάδο που διατυπώνει το σχετικό αίτημα. Διαδικασία, η οποία θα πρέπει να μην έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και να μπορεί τόσο να αποδείξει, όσο και να αναδείξει την ελληνικότητα προϊόντων και υπηρεσιών.
Η διαδικασία απονομής του «Ελληνικού Σήματος»
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την απονομή του σήματος προηγείται η έκδοση σχετικού κανονισμού για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα «διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του ελληνικού σήματος». Να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν απαγορεύει και σε ιδιωτικούς φορείς να έχουν τέτοιο ρόλο. Αυτή τη στιγμή, κανονισμός απονομής υπάρχει για το γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά. Φορέας απονομής για το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα (ΕΛΓΟ – Δήμητρα) και για τα αλκοολούχα το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τα κριτήρια απόδοσης του ποικίλλουν από κλάδο σε κλάδο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει ο καθένας και η πιστοποίηση της ελληνικότητας δε γίνεται στην επιχείρηση, αλλά σε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Έτσι, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (και τα τυροκομικά φυσικά) που παράγονται στην ελληνική αγορά θα αναγράφουν το σήμα στις συσκευασίες εφόσον οι επιχειρήσεις του κλάδου χρησιμοποιούν 100% εγχώρια πρώτη ύλη, έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη χώρα μας και έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους από το νόμο.
Σε ό,τι αφορά όμως τα αλκοολούχα ποτά (ούζου, τσίπουρου, διάφορων λικέρ κ.τ.λ.), η «εθνικότητα» της πρώτης ύλης δεν είναι κριτήριο, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή δεν είναι ελληνική. Εν προκειμένω, κριτήριο είναι η εντοπιότητα της παραγωγής διαδικασίας.
Διαφορετική χρησιμότητα έχει και το σήμα τόσο για τα γαλακτοκομικά όσο και για τα αλκοολούχα. Οι επιχειρήσεις των αλκοολούχων, όπως π.χ. το ούζο, θέλουν να το χρησιμοποιήσουν κυρίως στην εξαγωγική τους δραστηριότητα. Αντιθέτως, τα γαλακτοκομικά, με εξαίρεση το γιαούρτι, απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά και οι επιχειρήσεις επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα ως συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό έναντι εισαγομένων προϊόντων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των ελαιοκομικών προϊόντων (ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς). Αν και ο κανονισμός που συγκροτείται θα αφορά όλα τα ελαιοκομικά προϊόντα, ωστόσο, η απόδοση του σήματος θα γίνει μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στο παρθένο ελαιόλαδο, διότι η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει τις προσμίξεις πρώτης ύλης στα άλλα είδη λαδιού.
Μια «καρδιά» για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα
Μια «καρδιά» με την ελληνική σημαία διακρίνεται πλέον σε δεκάδες γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλατα έξι ελληνικών επιχειρήσεων που φιλοδοξούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.Πρόκειται για τις εταιρείες Δέλτα, Όλυμπος Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης, Νεογάλ, Τυροκομείο Αρβανίτη, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και Γαλακτοκομική Τριπόλεως Παπαδόπουλος, οι οποίες παρέλαβαν το «ελληνικό σήμα» σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
«Η απονομή του ελληνικού σήματος στα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ είναι η πιστοποίηση της ελληνικότητας των προϊόντων» τονίζει στο - η κα Άννα Κυδωνάκη Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και συνεχίζει: «Το ελληνικό σήμα είναι μία πρωτοβουλία της Ελλάδας, που στόχο έχει τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και την ενδυνάμωση της εγχώριας οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η θέσπιση του ελληνικού σήματος, μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και ευρύτερα της ελληνικής παραγωγής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με την κα Κυδωνάκη, «η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, χρησιμοποιεί το ελληνικό γάλα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων της, τα οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η εταιρεία διέθεσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς για την αγορά γάλακτος. Παράλληλα, μέσω των Προγραμμάτων Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας που προωθεί, η εταιρεία στηρίζει και ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ελληνικότητα είναι για εμάς στη ΔΕΛΤΑ όχι μόνο ένα σήμα, αλλά και μια έννοια που προσπαθούμε να στηρίζουμε ενεργά».
Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Χύτας Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΟΣ Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης ΑΕ επισημαίνει στο -: «Η ΟΛΥΜΠΟΣ σταθερά προσηλωμένη στην ελληνικότητα των προϊόντων και πιστή στην φιλοσοφία της για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού επεξεργάζεται μόνο ελληνική πρώτη ύλη. Καθώς οι στόχοι του ελληνικού σήματος είναι η αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών, η υποστήριξη των τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων δεν θα μπορούσε η ΟΛΥΜΠΟΣ να μείνει αμέτοχη σε όλο αυτό το εγχείρημα αλλά αντιθέτως ζητούσε επισήμως την θέσπιση της διαδικασίας πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και μάλιστα ήταν η πρώτη εταιρεία που αιτήθηκε και έλαβε το ελληνικό σήμα από το υπουργείο».
«Το ελληνικό σήμα θα ενισχύσει την εικόνα της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ ως μία επιχείρηση που χρησιμοποιεί 100% ελληνικό γάλα για την παραγωγή των προϊόντων της» αναφέρει σε δηλώσεις του στο - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης. «Η εταιρεία ήδη εγγυάται την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων της κάτι που ήδη γίνεται αντιληπτό από τους καταναλωτές μας. Η απόκτηση του ελληνικού σήματος έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία σε νέους καταναλωτές να γνωρίσουν τα προϊόντα της με επιπλέον διαπιστευτήρια» προσθέτει ο κ. Σεβαστίδης.
Εδραίωση εμπιστοσύνης
Ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Μάνος Κασσαλιάς μιλώντας στο - εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι: «το ελληνικό σήμα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, αρκεί βεβαίως να τηρηθούν όλοι οι αναγκαίοι κανόνες ορθής χρήσης του και να υπάρχουν συνεχώς οι αναγκαίοι έλεγχοι».
Παράλληλα, ο κ. Κασσαλιάς επισημαίνει ότι: «Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι σήμερα μία από τις πιο κερδοφόρες και συνεχώς εξελισσόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις. Αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή και στήριγμα για το εισόδημα των παραγωγών-κτηνοτρόφων.
Η χρήση του ελληνικού σήματος θα δώσει ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Έτσι ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί ένα καλύτερο κλίμα στην αγορά, να ξεπερασθεί η ύφεση και να μπει η οικονομία επιτέλους σε ανάκαμψη, να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές με βασικό στόχο να μειωθεί η τρομακτική ανεργία, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων».
Όπως επεσήμανε στο - ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γαλακτοκομική Τριπόλεως Παπαδόπουλος ΑΒΕΕ, το «ελληνικό σήμα αποτελεί σημαντικό εφόδιο για κάθε εταιρεία που το απέκτησε γιατί σκοπός του σήματος είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».
«Το ελληνικό σήμα θα βοηθήσει τον κλάδο των γαλακτοκομικών γιατί έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, αλλά θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων» αναφέρει στο - ο κ. Κωνσταντίνος Χύτας Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΟΣ Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης ΑΕ.
Παράλληλα προσθέτει ότι «η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος θα γίνει με την χρήση του επί των συσκευασιών ΟΛΥΜΠΟΣ προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής και να έχει την δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από φρέσκο ελληνικό γάλα». Εκτιμώντας τα πρώτα αποτελέσματα από την τοποθέτηση του ελληνικού σήματος στις συσκευασίες, ο κ. Χύτας τονίζει ότι «τα οφέλη με την απόκτηση του ελληνικού σήματος δεν προσμετρούνται πάντα και μόνο με οικονομικούς δείκτες και με μεταβολές στις πωλήσεις. Για την ΟΛΥΜΠΟΣ η χρήση μόνο ελληνικού φρέσκου γάλακτος στα προϊόντα που επεξεργάζεται, ήταν και είναι μία αδιαπραγμάτευτη φιλοσοφία και επιλογή. Το γεγονός ότι με το εν λόγω σήμα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές μας αυτή την επιλογή, αποτελεί για εμάς ηθική δικαίωση».
Τα οφέλη
«Το ελληνικό σήμα έρχεται να ενημερώσει τον καταναλωτή για την προέλευση του τυριού και πιο πολύ της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος» επισημαίνει στο - ο κ. Κρίτων Μπόλκας Εμπορικός Διευθυντής της Αρβανίτης ΑΕ και συνεχίζει: «Το Τυροκομείο Αρβανίτη θα κοσμήσει τις συσκευασίες της με αυτό και θα προσπαθήσει να ενημερώσει τον καταναλωτή για την σημασία αυτού του σήματος. Ο ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να εκτιμήσει και να επιλέξει το προϊόν που θα προτιμήσει και εάν κρίνει πως η προέλευση του προϊόντος και του γάλακτος είναι σημαντική, θα επιλέξει το αγνό τοπικό προϊόν. Ιδιαίτερα στο τυρί που η πρώτη ύλη, το γάλα, αποτελεί το σύνολο του τυριού, αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας. Τώρα θα ξεχωρίσουν οι εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ελληνική πρώτη ύλη από εκείνες που μόνο κατά δήλωση παράγουν ελληνικά τυριά»
Αναφορικά με τα αποτελέσματα που θα έχει η τοποθέτηση του ελληνικού σήματος στις συσκευασίες των προϊόντων της εταιρείας Αρβανίτη ο κ. Μπόλκας επισημαίνει: «Το βασικό όφελος που θα αποκομίσουμε σαν τυροκομείο με το ελληνικό σήμα είναι η προτίμηση του ενημερωμένου καταναλωτή. Η εκτίμηση μας είναι πως οι πωλήσεις θα επηρεαστούν θετικά, αλλά είναι νωρίς για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης επισημαίνει στο - ότι «άμεσα το ελληνικό σήμα δεν μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία μας στην προώθηση των προϊόντων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει μεσομακροπρόθεσμα εφόσον γίνει κατανοητό από την κοινωνία τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού τι σημαίνει και τι εκπροσωπεί το ελληνικό σήμα. Σαφώς και δεν υπάρχει καμία μεταβολή στις πωλήσεις των προϊόντων της εταιρείας μας μετά την απόκτηση του ελληνικού σήματος. Θα ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα για την επιχειρηματικότητα εάν συνέβαινε αυτό».
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Μάνο Κασσαλιά «με δεδομένο ότι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων συλλέγει το αιγοπρόβειο γάλα αυστηρά από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και τις όμορες ορεινές περιοχές, του δίνει την δυνατότητα, κάνοντας χρήση στις συσκευασίες, του ελληνικού σήματος, να τονίσει την ελληνικότητα των προϊόντων του, ως επιπλέον “διαβατήριο” προστιθέμενης αξίας τους για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική αγορά».
Ένα ελληνικό σήμα βάζει σε τάξη τον κλάδο
«Μακροπρόθεσμα η απόκτηση του ελληνικού σήματος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις καθώς επίσης και τον κλάδο εφόσον παράλληλα γίνουν εκείνες οι κινήσεις που απαιτούνται ώστε να ενημερωθεί πλήρως η κοινωνία για τα οφέλη που προκύπτουν σε εθνικό επίπεδο από την κατανάλωση προϊόντων με το ελληνικό σήμα με την προϋπόθεση φυσικά του να είναι ανταγωνιστικά με όρους αγοράς (ποιότητα-τιμή)» αναφέρει σε δηλώσεις του στο - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γαλακτοκομική Τριπόλεως Παπαδόπουλος ΑΒΕΕ, «η απόκτηση του ελληνικού σήματος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις καθώς αυτό αποτελεί εφόδιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων κάθε εταιρείας. Η επιλογή των εταιρειών που βραβεύτηκαν έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια. Άρα, το ελληνικό σήμα βοηθά, αναβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις αλλά και τον ίδιο τον κλάδο».
«Το ελληνικό σήμα εδραιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα. Οι προϋποθέσεις του είναι οι επιχειρήσεις επεξεργασίας-παραγωγής-συσκευασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων να εδρεύουν στην Ελλάδα, καθώς και να είναι ελληνικής προέλευσης το γάλα και οι άλλες πρώτες ύλες» αναφέρει στο - ο Διευθυντής Παραγωγής και Τεχνικής Υποστήριξης της ΜΕΒΓΑΛ Κωνσταντίνος Αλατάς.
Σημειώνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ έχει καταθέσει αίτηση στον ελληνικό γεωργικό οργανισμό «Δήμητρα» για την απόκτηση του ελληνικού σήματος για το φρέσκο γάλα της, για τα παραδοσιακά γιαούρτια της και για τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα της. Βάσει της σχετικής διαδικασίας του παραπάνω οργανισμού, θα επακολουθήσει έλεγχος και εκτιμάται ότι, το αργότερο εντός των επόμενων δύο μηνών, η εταιρεία θα αποκτήσει το ελληνικό σήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Αλατά, «με τη χρήση του σήματος αποφεύγονται φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, ενώ κρίσιμο είναι ότι με την αξιοποίησή του προστατεύονται και τα συμφέροντα των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια».
Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλατά το γεγονός ότι «το ελληνικό σήμα αποτελεί ουσιαστικά μία σφραγίδα, που καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την προέλευση, δηλαδή την ελληνικότητα των γαλακτοκομικών ειδών. Το στοιχείο αυτό έχει βαρύνουσα σημασία στις ξένες αγορές, όπου ο καταναλωτής ζητάει πλέον μετά μανίας το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, ένα από τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα διεθνώς. Επίσης και η φέτα, καθώς και άλλα υψηλής ποιότητας ΠΟΠ τυροκομικά είδη της πατρίδας μας, ενισχύουν με τη χρήση του ελληνικού σήματος τη θέση τους στα ψυγεία των μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων διεθνώς. Πάνω από όλα το σήμα διαφυλάσσει τον κόπο του Έλληνα παραγωγού και το μεράκι της γαλακτοβιομηχανίας μας για διάθεση στον καταναλωτή προϊόντων υψηλής ποιότητας και κορυφαίας διατροφικής αξίας. Τα καλύτερα γαλακτοκομικά προϊόντα διεθνώς γίνονται ταυτόσημα με την ελληνικότητα».
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ Μιχάλης Παναγιωτάκης σε δήλωσή του στο - επισημαίνει: «Η ΔΩΔΩΝΗ ως γνωστόν στα 52 χρόνια λειτουργίας της προμηθεύεται γάλα από 5.000 Έλληνες (και μόνο) παραγωγούς έχοντας ως κεντρικό πυρήνα την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Με τον τρόπο αυτό στηρίζει τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και την ελληνική οικονομία. Η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης είναι εγγυημένη, χρησιμοποιώντας για την παρασκευή όλων των προϊόντων της γάλα 100% ελληνικό. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι όντως είμαστε η μοναδική διαχρονικά ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Τα προϊόντας της Δωδώνης, ως προϊόντα ΠΟΠ, και ιδιαίτερα η φημισμένη φέτα, από τα Ιωάννινα όπου και η έδρα της, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και τα εμπιστεύονται εκατομμύρια καταναλωτές σε 35 χώρες αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδος και της Ηπείρου στα πέρατα της οικουμένης. Το σήμα ΔΩΔΩΝΗ, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, έχει ταυτιστεί με την ποιότητα, την παράδοση, την ίδια την Ελλάδα. Και γι’ αυτό η ΔΩΔΩΝΗ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη».
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το «Ελληνικό Σήμα»
Τι είναι το Ελληνικό Σήμα;
Το Σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών.
Ποιο είναι το Νομικό Πλαίσιο για το Ελληνικό Σήμα;
Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του Σήματος ξεκίνησε το 2010. Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, την Κομισιόν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι σχετικές διατάξεις υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή με το Ν. 4072/2012. Ρόλο να συντονίζει και να γνωμοδοτεί στον υπουργό Οικονομίας για ό,τι έχει σχέση με το Σήμα, έχει αναλάβει η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους φορέων της κυβέρνησης και της αγοράς, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Είναι συμβατή η χρήση εθνικού σήματος με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο;
Το Ελληνικό Σήμα, είναι κρατικό, απονέμεται όμως προαιρετικά εφόσον αυτό ζητηθεί από τις επιχειρήσεις. Συνεπώς δεν αποτελεί εμπόδιο ή παράβαση κανόνων ανταγωνισμού. Επίσης, δε συνδέεται με ισχυρισμό ποιότητας, παρά μόνο με την εθνικότητα της προστιθέμενης αξίας. Στην πραγματικότητα, η ελληνική νομοθεσία αποτελεί μια καινοτομία στην Ευρώπη και αποτελεί πρότυπο που άλλες χώρες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν.
Γιατί ενδιαφέρει το Ελληνικό Σήμα μια επιχείρηση;
Η υιοθέτηση του Ελληνικού Σήματος πιστοποιεί με ασφάλεια το προϊόν ή την υπηρεσία για την ελληνικότητα τους. Οι φορείς του Σήματος θα επωφελούνται από την αναγνωρισιμότητα του τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Δίνεται η δυνατότητα για τους παραγωγούς, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, ή στις υπηρεσίες, να προωθούν εφόσον το επιθυμούν την ελληνικότητα τους. Δικαιούχοι του σήματος είναι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ελληνική παραγωγή ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Πως εκδίδονται οι Κανονισµοί Απονοµής Ελληνικού Σήµατος;
Κάθε παραγωγικός φορέας ή ομάδα επιχειρήσεων, προτείνει στην Επιτροπή Ελληνικού Σήματος σχέδιο Κανονισμού για κάθε κλάδο. Στη συνέχεια εκδίδεται η σχετική ΚΥΑ του υπουργού Οικονομίας και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού. Ο Κανονισμός περιλαμβάνει τα κριτήρια απονομής αλλά και τη μεθοδολογία πιστοποίησης, ελέγχου κ.α.
Ποια είναι τα κριτήρια για την απονομή του Ελληνικού Σήματος;
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: α) τα φυσικά προϊόντα, β) τα µεταποιηµένα φυσικά προϊόντα και γ) τα λοιπά (βιομηχανικά – βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες.
Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά µε τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και προστασία του καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Ειδικά για τα φυσικά προϊόντα (αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, πρώτες ύλες), ως βασικό κριτήριο για την απονομή του Σήματος ορίζεται η παραγωγή ή εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα µε το προϊόν, στην Ελληνική Επικράτεια.
Στα µεταποιηµένα φυσικά προϊόντα, για την απονομή του σήματος, πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα.
Με τον κανονισμό απονομής καθορίζεται, για κάθε κατηγορία προϊόντος, συγκεκριμένα το ποσοστό επί της μάζας του κάθε επί µέρους συστατικού ή της βασικής πρώτης ύλης.
Με τον κανονισμό μπορεί να εισάγονται εξαιρέσεις από το κριτήριο αυτό στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) για πρώτες ύλες που δεν υπάρχουν ή δεν είναι δυνατόν να παραχθούν στην Ελληνική Επικράτεια ή παράγονται σε µη επαρκείς ποσότητες,
β) για προϊόντα, η ελληνικότητα των οποίων συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας τους,
και γ) μπορεί να εισάγονται προσωρινές εξαιρέσεις από το κριτήριο, εφόσον παρουσιάζεται έλλειψη σε συγκεκριμένη πρώτη ύλη, που οφείλεται σε αντικειμενικά, έκτακτα και εξαιρετικά γεγονότα, όπως ενδεικτικά φυσικές καταστροφές ή κακές καιρικές συνθήκες.
Για τα λοιπά (βιοµηχανικά – βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες, ως βασικό κριτήριο απονομής ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στην Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτό εξειδικεύεται µε τον κανονισμό απονομής για κάθε προϊόν ή υπηρεσία.
Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ενώ αποκλείονται όσες αφορούν την προώθηση, προβολή και διαφήμιση του προϊόντος.
Πληρώνουν οι επιχειρήσεις κάποιο τέλος, για να λάβουν το σήμα;
Αυτό ποικίλει ανάλογα με τον κανονισμό και τον φορέα απονομής.
Για πόσο διάστημα μπορώ να αποκτήσω το Ελληνικό Σήμα;
Το δικαίωμα χρήσης του Σήματος απονέμεται για αόριστη διάρκεια. Ο δικαιούχος οφείλει καθ’ όλη την διάρκεια χρήσης του να συµµορφώνεται µε τις προϋποθέσεις χορήγησής του, όπως κάθε φορά ισχύουν. Η τήρηση των προϋποθέσεων χρήσης του σήματος διασφαλίζεται µε έκτακτους ελέγχους που διενεργεί ο φορέας απονομής του σήματος. Ο δικαιούχος καταβάλλει κατ’ έτος τέλος χρήσης, διαφορετικά το δικαίωµα του αυτοδικαίως ανακαλείται. Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό µε την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου και το ύψος του τέλους χρήσης».