Image default
Πρώτο Θέμα

Η γηρασμένη κοινωνία της Ευρώπης εμπόδιο για την ανάπτυξη

Η γηρασμένη κοινωνία της Ευρώπης εμπόδιο για την ανάπτυξη

Η σταθερότητα της Ευρώπης αποδεικνύεται ως η ρίζα της οικονομικής της αδυναμίας, κατέληξαν οικονομολόγοι σε συνεδρίαση στο Λονδίνο.

Ο γηρασμένος πληθυσμός της περιοχής, ενώ παρέχει προστασία από δραματικές αναταραχές, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που αλλάζει, είπαν οι πανελίστες στη σύνοδο κορυφής του - Markets την Τρίτη. Από την εξασθένιση της ανταγωνιστικότητάς της στις παγκόσμιες αγορές μέχρι την ελληνική κρίση και την αντίδραση στη μετανάστευση, η περιοχή έχει δείξει ελάχιστη πολιτική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

«Δε θα υποτιμούσα τη δύναμη μιας γηρασμένης, συντηρητικής κοινωνίας, που προσπαθεί να κρατήσει αυτά που έχει αποκτήσει αντί να επαναστατήσει και να θέσει σε κίνδυνο αυτά που έχει» είπε ο Huw Pill, επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος στη Goldman Sachs Group. «Η Ευρώπη έχει πέσει σε μια παγίδα αυτοσυντήρησης. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν κάποιες λύσεις από οικονομική άποψη – αυτό που είναι δύσκολο είναι η εφαρμογή τους.»

Ο Pill μίλησε σε ένα πάνελ για το «αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης» μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Vittorio Grilli, πλέον διευθυντικό στέλεχος της JPMorgan Chase & Co., με τη Mariana Mazzucato, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και σύμβουλο του αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn, και τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Πολιτικό στοίχημα

«Αυτό που βρίσκω εντυπωσιακό είναι πως η πληροφορία δεν έχει αγγίξει την οικονομική πολιτική» είπε ο Πισσαρίδης. «Η οικονομική πολιτική ακόμη καθορίζεται από την κρίση πολιτικών που ακόμη δεν κατανοούν πολύ καλά την οικονομία, αλλά τζογάρουν με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, για όσο οι τεχνοκράτες τους τούς λένε πως αυτό δε θα οδηγήσει σε καταστροφή.»

Ο Pill αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση ως μια περίπτωση όπου, ύστερα από μήνες μικροπολιτικής και πολιτικών συζητήσεων από τους υπουργούς της ευρωζώνης, επικράτησε το status quo. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε πίσω του τις προηγούμενες υποσχέσεις του να δώσει τέλος στη λιτότητα, για να υπογράψει μια συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, και στη συνέχεια προκήρυξε και κέρδισε στις εκλογές.

«Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις σε μέρη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα για να αλλάξουν οι θεσμοί» είπε η Mazzucato. «Οι αγορές είναι τα αποτελέσματα των αλληλεπιδράσεων των ατζέντηδων, των διαφορετικών ειδών δημόσιων και ιδιωτικών θεσμών. Η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να έχουμε στην Ευρώπη είναι να αναρωτηθούμε ποιου είδους αποτελέσματα θέλουμε πραγματικά στις αγορές.»

Litmus Test

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναζωογονήσει το ευρώ μέσω ενός ογκώδους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, χρησιμοποίησε έναν πιο αισιόδοξο τόνο όταν μίλησε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Ενώ παραδέχτηκε πως «η ευρωζώνη δεν έχει συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη για τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια», είπε πως η περιοχή μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή. «Μπορεί να φαίνεται μερικές φορές πως εμείς στην Ευρώπη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, όμως μπορούμε. Κάθε μία και όλες τις φορές, υπερισχύουμε» είπε.

Μια εισροή εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να καταπονήσει περαιτέρω τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και την κοινωνική συνοχή. Την ίδια στιγμή, ο Grilli είπε πως προσφέρει μιαν ευκαιρία για να ανατραπεί η δημογραφική πτώση και η Γερμανία, που έχει προς το παρόν αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών, θα είναι το «litmus test».

«Εάν η Γερμανία διαχειριστεί τη μετανάστευση, μπορεί να αλλάξει την αφήγηση» είπε. «Εάν η μετάβαση δεν εξελιχθεί σωστά, θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τα καταφέρει, αυτή είναι η Γερμανία.»

Σχετικα αρθρα

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin