Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από ύφεση ξοδεύοντας…

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από ύφεση ξοδεύοντας…

Οι χώρες που προσπαθούν να βγουν από την κρίση ξοδεύοντας διακινδυνεύουν να παγιδευτούν σε μια μόνιμη κακουχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο Angel Gurria είπε πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους για να ενισχύσουν τις οικονομίες σε περίπτωση μιας νέας απότομης επιβράδυνσης, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένο περιθώριο να αυξήσουν τις δαπάνες.

Ο γενικός γραμματέας είπε πως είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερη διεθνή συνεργασία, σε έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη επιδεινώνεται.

«Οι χώρες λένε: θα βγω από αυτή τη νέα ύφεση ξοδεύοντας. Εγώ λέω: όχι, δε θα το κάνετε, γιατί ήδη το κάνατε αυτό και τώρα δεν έχετε άλλα περιθώρια» είπε ο κ. Gurria στα περιθώρια της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

«Τώρα οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος, καθώς αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και οι οίκοι αξιολόγησης στέκονται πάνω από το κεφάλι τους – έχουν ήδη μειώσει τη βαθμολογία της Βραζιλίας και της Γαλλίας.

Δεν έχουμε το περιθώριο να διορθώσουμε τα πράγματα μέσω του πληθωρισμού αυτή τη φορά. Έτσι επιστρέφουμε στο ίδιο ζήτημα: διάρθρωση, διάρθρωση, διάρθρωση.»

Ο ΟΟΣΑ έχει συνεργαστεί με χώρες όπως η Ελλάδα για να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές των προϊόντων, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα και τους εργασιακούς νόμους.

Ο κ. Gurria, ο οποίος απευθύνει επί χρόνια έκκληση στις χώρες να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε πως εξοργίζεται με την έλλειψη προόδου: «Εάν ακούσετε τις συζητήσεις που κάνουμε για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δε θα το πιστέψετε. Ή τις λογομαχίες που έχουμε για τις 35 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα.

Οι άνθρωποι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλοι έχουν διακυβεύματα και τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρά. Όμως ο τομέας στον οποίο οι χώρες έχουν περιθώρια είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν συνεχίζοντας τη χαλάρωση.

Με την ποσοτική χαλάρωση υπάρχει ερώτημα για το κατά πόσο μπαίνουμε σε μια περιοχή με μειωμένες επιστροφές. Φυσικά και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε, όμως δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια.»

Ο κ. Gurria παραδέχθηκε πως τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων είναι σταδιακά. «Η Γερμανία μεταρρύθμισε τους εργασιακούς της νόμους πριν από 12 χρόνια, και αποκομίζει εξαιρετικά τα πλεονεκτήματα λόγω της πολύ καλύτερης απόδοσης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Ισπανία το έκανε πριν από τρία χρόνια, και αποκομίζει τα πλεονεκτήματα σήμερα. Η Ιταλία το έκανε τον προηγούμενο μήνα, και θα χρειαστεί κάποια χρόνια.»

Ο κ. Gurria περιέγραψε επίσης την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κατάσταση «lose-lose» και για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, η οποία θα επιδείνωνε τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή.

Είπε: «Θα έκανα ότι είναι στο χέρι μου για αν αποφευχθεί το Brexit, γιατί θεωρώ πως είναι μια πρόταση που θα βλάψει όλους.

Το να προσπαθήσουμε να υπολογίζουμε ποιον θα έβλαπτε περισσότερο δεν έχει νόημα. Η Βρετανία θα ήταν πιο αδύναμη και η Ευρώπη θα ήταν πιο αδύναμη.»

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ένα σχέδιο τεσσάρων μερών ως απαιτήσεις προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος «κόκκινης κάρτας» για να επανέλθει ισχύς από τις Βρυξέλλες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είπε σε δημοσιογράφους στη Λίμα πως πολλές από τις ανησυχίες της Βρετανίας είναι λογικές, όπως προσέθεσε πως η μεταρρύθμιση της ελεύθερης μετακίνησης ήταν «κόκκινη γραμμή». Είπε επίσης πως είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ «μέσα στα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Gurria κάλεσε τους πολιτικούς παράγοντες να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Ας ξεκινήσουμε και ας τελειώσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε όλα αυτά να μπορούν να γραφτούν και εξηγηθούν καλά στον βρετανικό λαό προτού ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.»

Ο κ. Gurria εξήρε επίσης τη συμφωνία που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα οι G20 για να εφαρμόσουν το σχέδιο του ΟΟΣΑ δίνοντας τέλος στους παραδείσους εταιρικού φόρου. Είπε πως ο στόχος του ΟΟΣΑ είναι να συγκεντρωθούν «100%» των εισφορών που χάνονται αυτή τη στιγμή λόγω διάβρωσης βάσης και μεταφοράς κερδών.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχουμε το 100%, όμως έχουμε μετακινήσει τη συζήτηση από τη λογική της διπλής μη φορολόγησης που όχι μόνο είναι αποδεκτή αλλά και νόμιμη λόγω όλης της δομής που έχουμε χτίσει μετά την Κοινωνία των Εθνών, στο να πούμε πως κανείς δε θέλει να σας φορολογήσει δύο φορές. Για να σας προστατέψουμε από αυτό, ας σιγουρέψουμε πως φορολογείστε μία φορά και πληρώνεται το δίκαιο αντίτιμο.»

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin