Το αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο της Ιρλανδίας έχει ξεπεράσει τους ομολόγους του στην Ευρώπη. Κατά πολύ.
Ο δείκτης του iShares MSCI Ireland Capped ETF (EIRL ) έχει ανέβει κατά 15% φέτος – ένας που αντιστοιχεί σε λίγα μόνο ETFs, από τα 1.500, με επιστροφή μεγαλύτερη του 10%. Η ανάλυση της τάσης της σχετικής απόδοσης αποκαλύπτει μια μακροπρόθεσμη απόδοση για την περίοδο που ξεκινά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011.
Ο EIRL έχει αναρριχηθεί κατά το εντυπωσιακό 118% από το 2011 – η καλύτερη απόδοση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, με διαφορά – και τρεις φορές περισσότερο από το 43% επιστροφής της Ευρώπης ως σύνολο, όπως προσδιορίζεται από τον Vanguard FTSE Europe ETF (VGK). Μπορείτε να δείτε τις δύο αποδόσεις, τη μία δίπλα στην άλλη, στο πανω σχεδιάγραμμα.
Ένας βασικός λόγος που η χώρα τα έχει πάει τόσο καλά είναι ότι εφάρμοσε λιτότητα με έναν γρήγορο και δραστικό τρόπο, περιορίζοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους. Αυτό, μαζί με το αδύναμο ευρώ που συνέβαλε στην ενίσχυση των εξαγωγών, έφτασε την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να προβλέπει ανάπτυξη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 6% για φέτος, ακολουθώντας τον περσινό ρυθμό. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει πέσει, από το 15% του 2012, βρίσκεται σήμερα στο 9,7%.
Η απόδοση της Ιρλανδίας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έρχεται σε θεαματική αντίθεση με τους ομολόγους της στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Οι πορτογαλικές μετοχές έχουν πέσει κατά 12%, στην Ιταλία έχουν ανέβει κατά 32%, και στην Ισπανία είναι κατά 15% υψηλότερα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η καταχρεωμένη Ελλάδα είχε τη χειρότερη απόδοση, έχοντας πέσει κατά 33% από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους.
Παρά την εντυπωσιακή απόδοση, η Ιρλανδία παραμένει ένα είδος «χαμένης χώρας» σε ότι αφορά τον κόσμο των δεικτών και των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, πολύ απλά επειδή η χρηματιστηριακή της αγορά είναι πολύ μικρή. Στον δείκτη iShares MSCI EAFE ETF (EFA) των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των πιο δημοφιλών ETF ανεπτυγμένων αγορών, για παράδειγμα, η Ιρλανδία έχει στάθμιση μόλις 0,89%. Στον VGK των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ιρλανδία έχει στάθμιση μόλις 1,5%. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι επενδυτές μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ιδιαίτερα την εξαιρετική πορεία της Ιρλανδίας.
Εκτός, φυσικά, εάν έχουν επενδύσει απευθείας στον EIRL. Το ETF έχει αυτή τη στιγμή 164 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία – ανεβαίνοντας από τα 4 εκατομμύρια στο τέλος του 2011, όταν η κρίση χρέους ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή η ανάπτυξη είναι πάνω από το μέσο όρο για ένα μικρό, μιας μόνο χώρας διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο. Ο EIRL έχει επίσης όγκο συναλλαγών 1 εκατομμυρίου δολαρίων ανά ημέρα, κάτι που δείχνει πολύ μικρό τζίρο για ένα ETF. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές που επενδύουν στην Ιρλανδία δεν προχωρούν απαραίτητα σε αγοραπωλησίες.
Λεχθέντων αυτών, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο προϋπολογισμό, όπου μπορεί να συμπεριληφθεί η απαλοιφή πολλών από τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας της χώρας. Οι επενδυτές του EIRL αναμφίβολα θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον.