Image default
Πρώτο Θέμα

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

Οι έλληνες θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν τους περιορισμούς στα χρήματά τους.

Αυτή είναι η άποψη του 81% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το -, οι οποίοι είπαν πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν έρθει για να μείνουν, μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο μισό του 2016. Το δείγμα των 16 οικονομολόγων ερωτήθηκε μεταξύ 9 και 16 Οκτωβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση και τραπεζικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως οι έλεγχοι – οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να περιορίσουν τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τις μεταφορές στο εξωτερικό – μπορεί να απαλειφτούν μέχρι το τέλος του 2016, αφού οι τράπεζες της Ελλάδας θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι» είπε ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος στη Standard Chartered Bank στο Λονδίνο. «Πιστεύω πως οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θελήσουν να δουν κάποιες ενδείξεις εφαρμογής του προγράμματος προτού αισθανθούν άνετοι με την άρση των capital controls.»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του μήνα. Αυτά είναι πιθανό να δείξουν ένα κεφαλαιακό κενό 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τρύπας να καλείται να καλύψει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την Παρασκευή πως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις που θα απαιτούσαν εσωτερικό δανεισμό από τους καταθέτες ως μέρος τη διαδικασίας, προτού χρησιμοποιηθούν τα χρήματα διάσωσης της ευρωζώνης.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις των capital controls στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα σημαίνουν πως το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν θα συσταλεί κατά 1% το 2015, σύμφωνα με οικονομολόγους σε ξεχωριστή έρευνα του -.

Παρ’ ότι αυτή είναι μια βαθύτερη συστολή από το 0,7% που προβλεπόταν τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζει επίσης μια αναπάντεχη ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%. Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας ύψους 2,3% για φέτος.

«Τα δίδυμα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στην εξωτερική κατάσταση έχουν επιλυθεί» είπε ο Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Αθήνα, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις οικονομολόγους στην έρευνα που προέβλεψαν άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στο πρώτο μισό του 2016. «Δεν υπάρχει ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής υπό capital controls.»  

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin