Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η επόμενη δόση…

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η επόμενη δόση…

Καθώς η Ελλάδα δυσκολεύεται να κερδίσει την επόμενη δόση από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, η αναβίωση του παγωμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να βοηθήσει στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ύστερα από μήνες συχνά πικρών διαπληκτισμών.

Η Ελλάδα έχει ως στόχο να εκμισθώσει 14 τοπικά αεροδρόμια και να δρομολογήσει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά πριν από το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν επανειλημμένως αποτύχει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μέσω των συνεχών διασώσεων. Για το επόμενο έτος, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα στοχεύουν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις και παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, όσα συγκέντρωσε η χώρα μέσα στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

«Η προθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσει θα στείλει το μήνυμα της αξιοπιστίας της και της ικανότητάς της να αναλάβει την κυριότητα του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας» είπε ο Θεόδωρος Σταματίου, ανώτερος οικονομολόγος στη Eurobank. «Η παρούσα σειρά ιδιωτικοποιήσεων θα στείλει το μήνυμα στους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις διεθνείς αγορές.»

Ύστερα από μία τρίμηνη παύση, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κέρδισε την επανεκλογή αφού υπέγραψε πακέτο βοήθειας, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές προθεσμίες.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν αυτήν την εβδομάδα κατά πόσο η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη νομοθεσία που απαιτείται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη διάσωση και τον επόμενο μήνα η χώρα θα προσπαθήσει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι βασικό μέρος της διαδικασίας για την πρόσβαση σε άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να εκδώσει την αξιολόγησή της για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέχρι το τέλος του μήνα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβκις συναντήθηκε με τον Τσίπρα στην Αθήνα τη Δευτέρα για να εκτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

«Η άμεση προτεραιότητα είναι η πραγματοποίηση του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του την Κυριακή. «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εξασφαλίσουμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η στιγμή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.»

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για να ξεπληρώσουν μέρος των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα για τις ταλαιπωρημένες τις τράπεζες, καθώς και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύστερα από τη βαθύτερη ύφεση σε περισσότερο από μισό αιώνα. Η πρόσβαση στα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι από τις λίγες υποχωρήσεις που κατάφερε να αποσπάσει ο Τσίπρας από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ όταν διαμορφώθηκε η συμφωνία διάσωσης κατά τη διάρκεια ολονύκτιων συζητήσεων τον Ιούλιο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την εκμίσθωση τοπικών αεροδρομίων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Fraport και να λάβει δεσμευτικές προτάσεις για μερίδιο 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς από τη Maersk, την Cosco και την International Container Terminal Services των Φιλιππινών. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις «θα έχουν μια σημαντική επίδραση στην ελληνική οικονομία» και θα δείξουν πως η οικονομία «έχει σταθεροποιηθεί», είπε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας και θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις.»

Το ταμείο θα ασχοληθεί επίσης «ως πρωτεύον ζήτημα» με την 20ετή παράταση της παραχώρησης για λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας και την πώληση μεριδίου 30% του κεντρικού αεροδρομίου της ελληνικής πρωτεύουσας, είπε ο Πιτσιόρλας.

Ενώ ο στόχος για το 2016 αντιπροσωπεύει ένα βασικό βήμα για την πρόοδο της χώρας έως τώρα, είναι μόλις ένα μέρος αυτών που απαιτούνται. Οι πιστωτές επιμένουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να παράξει 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα «σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεις» μέσα στα τρία χρόνια του τελευταίου προγράμματος βοήθειας της χώρας.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον κρατικό προμηθευτή φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ένα μερίδιο 17% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, είπε ο Πιτσιόρλας. Η θέση της χώρας στις βαλκανικές διαδρομές της ενέργειας παρουσιάζει «μιαν ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» είπε ο Πιτσιόρλας.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει για τη μορφή ενός νέου ταμείου κρατικής περιουσίας για να διαχειριστεί διαδικασία έως το τέλος του Νοεμβρίου, είπε στις 20 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η δομή θα προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην κυβέρνηση να αποσπάσει αξία από κρατικά περιουσιακά στοιχεία καθώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την επιτυχία για να βοηθήσει την ανάκαμψη της υπόλοιπης οικονομίας, είπε ο Πιτσιόρλας.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν μπορούν απλά να πεταχτούν στον κουβά της εξυπηρέτησης του χρέους» είπε. «Κάποια από αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άμεσες ανάγκες και επενδύσεις.»

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin