Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να επιδιώξουν μια ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία εάν εκείνη αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Michael Froman στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου για το θέμα.
Οι βρετανοί ψηφοφόροι αναμένεται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του 2017 εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη στήριξη για την έξοδο από την ένωση.
Τα σχόλια του Froman την Τετάρτη υπονομεύουν ένα βασικό οικονομικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της εξόδου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Βρετανία θα ευημερούσε μόνη της και θα μπορούσε να εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους εμπορικούς της εταίρους.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Βρετανίας μετά την ΕΕ, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014.
«Νομίζω είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η Βρετανία έχει ισχυρότερη φωνή στο εμπορικό τραπέζι όσο είναι μέλος της ΕΕ, ως μέλος μιας μεγαλύτερης οικονομικής οντότητας» είπε ο Froman προσθέτοντας πως η συμμετοχή στην ΕΕ προσφέρει στη Βρετανία μεγαλύτερο μοχλό πίεσης κατά τις διαπραγματεύσεις.
«Δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με ξεχωριστές χώρες. Κατασκευάζουμε πλατφόρμες, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν άλλες χώρες με τον καιρό.»
Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, είπε ο Froman, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τους ίδιους δασμούς και τα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες εκτός του εμπορικού δικτύου των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, και κατά συνέπεια θα τους επιβάλλονταν οι ίδιοι δασμοί – και τα υπόλοιπα σχετικά με το εμπόριο μέτρα – όπως στην Κίνα, ή τη Βραζιλία, ή την Ινδία» είπε.
Η Ουάσινγκτον έχει μόλις κλείσει εμπορική συμφωνία με 11 άλλα έθνη του Ειρηνικού και θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών οχημάτων της Βρετανίας εκτός της ΕΕ.
Εάν η Βρετανία δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ και κατά συνέπεια της Διατλαντικής Συνεργασίας, τα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ, όπως αυτά που κατασκευάζονται από τη Jaguar Land Rover, θα αντιμετώπιζαν έναν δασμό 2,5% και πιθανώς να βρίσκονταν σε δυσμενή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές που κατασκευάζονται στη Γερμανία και την Ιταλία.
Οι εξαγωγές της Βρετανίας σε καύσιμα και σοκολάτα θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε μειονεκτική θέση, εάν η Διατλαντική Συνεργασία καταργήσει τους δασμούς σε αυτά τα προϊόντα.