Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα επανέρχεται εν μέσω θετικών PMI στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα επανέρχεται εν μέσω θετικών PMI στην ευρωζώνη

Ο παραγωγικός τομέας της Ευρώπης έχει ενισχυθεί, όπως παραμένει «άγευστος», λέει η Markit, ενώ η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα.

Οι τελευταίοι δείκτες υπευθύνων προμηθειών από τη Markit, οι οποίοι αξιολογούν την υγεία των παραγωγικών επιχειρήσεων με βάση τις προσλήψεις, τις παραγγελίες και τις τιμές, δείχνουν πως για την ευρωζώνη συνολικά, ο τομέας κινήθηκε υψηλότερα στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου και λίγο πιο γρήγορα απ’ ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Ο δείκτης για τον Οκτώβριο έκλεισε στο 52,3, αντίθετα με τις προβλέψεις και την ένδειξη του Σεπτεμβρίου που βρίσκονταν στο 52.

Η απρόσμενα ενισχυμένη ένδειξη έχει τις ρίζες της κυρίως στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Markit. Οτιδήποτε πάνω από το 50 υποδεικνύει επέκταση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Chris Williamson υπογραμμίζει τα αρνητικά. «Η ανάκαμψη της παραγωγής στην ευρωζώνη παραμένει απογοητευτικά άνευρη. Η έρευνα του Οκτωβρίου υποδεικνύει ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής μόλις 2% ετησίως, μια άτονη απόδοση με δεδομένο την υπάρχουσα ενίσχυση από την κεντρική τράπεζα» είπε. «Με τη βιομηχανική παραγωγή να στερείται δυναμικής, με την ανάπτυξη της απασχόλησης να πέφτει στο χαμηλότερο των οκτώ τελευταίων μηνών και τις τιμές να πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η ΕΚΤ συζητά να επεκτείνει το πρόγραμμά της.»

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν μιαν περαιτέρω επιδείνωση στις λειτουργικές συνθήκες για τους έλληνες παραγωγούς. Ο όγκος των εισερχόμενων νέων παραγγελιών τόσο από εγχώριες όσο και από αγορές του εξωτερικού μειώθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και μια συστολή στην παραγωγή. Παρ’ ότι συνεχίζουν να καταγράφονται, τα ποσοστά της συστολής έχουν υποχωρήσει. Η απώλεια εργασίας μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο σε τέσσερις μήνες, όμως παρέμεινε στέρεη συνολικά. Επιπλέον, η αγοραστική δραστηριότητα στην ελληνική παραγωγή έπεσε, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση στα επίπεδα των αποθεμάτων.

Ο κατά εποχή προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για την Ελλάδα καταγράφηκε στο 47,3 τον Οκτώβριο, ανεβαίνοντας από το 43,3 του Σεπτεμβρίου. Αυτό υποδεικνύει τη συνέχεια της επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Οι έλληνες παραγωγοί σημείωσαν μιαν περαιτέρω πτώση στα επίπεδα παραγωγής τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο ρυθμός της συστολής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Η παραγωγή έχει μειωθεί κάθε μήνα από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ανεπίσημες ενδείξεις, η μείωση στην παραγωγή αντικατόπτρισε τον συνδυασμό των κεφαλαιακών ελέγχων και της έλλειψης ζήτησης.

Παρατηρήθηκε επίσης μια πτώση στο ημιτελές έργο, υποδεικνύοντας την επιπλέον χωρητικότητα του τομέα. Επίσης, ο ρυθμός της εξάντλησης των αποθεμάτων ήταν ο ταχύτερος σε τρεις μήνες.

Σημειώθηκε τον Οκτώβριο και μια περαιτέρω μείωση στις νέες εργασίες. Η πτώση έχει ευρύτερα αίτια, καθώς η ζήτηση από την εγχώρια και την ξένη αγορά έχει συσταλεί. Τα χαμηλότερα επίπεδα νέων επιχειρήσεων συνδέονται με τους κεφαλαιακούς ελέγχους και τις δυσκολίες πληρωμών. Παρ’ ότι απότομη, η πτώση στον όγκο των παραγγελιών ήταν η πιο αργή από τον Μάρτιο.

Οι παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα παρουσίασαν επίσης μια μείωση στην αγοραστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η οποία έχει επιδείξει πτώσεις σε κάθε ερευνητική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ως αποτέλεσμα, τα προ-παραγωγικά αποθέματα μειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Με τη μείωση του όγκου της παραγωγής, οι έλληνες παραγωγοί υπέδειξαν μικρότερα αποθέματα έτοιμων προϊόντων.

Προσαρμόζοντας τους εποχικούς παράγοντες, ο μέσος χρόνος παράδοσης που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί έχει αυξηθεί τον Οκτώβριο. Ανεπίσημες ενδείξεις συνδέουν την επιδεινωμένη εμπορική απόδοση στον συνδυασμό των κεφαλαιακών ελέγχων και της έλλειψης πρώτων υλών.

Τέλος, οι τιμές παραγωγής για τους έλληνες παραγωγούς συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ οι δασμοί μειώθηκαν.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, σημειώνει: «Προερχόμενη από το χειρότερο τρίμηνο για το PMI από τη σύλληψη της έρευνας, η πτώση στις παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η τελευταία ένδειξη του PMI παραμένει κάτω από το πολύ σημαντικό σημείο του 50.0, κάτι που υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην οικονομία.

Η παραγωγή μειώθηκε και πάλι τον Οκτώβριο, παρ’ ότι με ηπιότερο ρυθμό, ενώ οι νέες παραγγελίες από ντόπιους και ξένους πελάτες συνέχισαν να συστέλλονται.

Συνολικά, η έλλειψη κυκλοφορίας κεφαλαίου στην οικονομία συνέχισε να επιβαρύνει τις λειτουργικές συνθήκες για τους έλληνες παραγωγούς. Ωστόσο, η οικονομική πτώση φαίνεται να επιβραδύνει με πιο σταθερό ρυθμό.»

Σχετικα αρθρα

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin