Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη για να μειώσει το χρέος της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη για να μειώσει το χρέος της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα την πεποίθηση πως το δανειακό βάρος της χώρας είναι βιώσιμο, είπε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να χαμηλώσει το συνολικό επίπεδο του χρέους της Ελλάδας, είπε ο αξιωματούχος. Η συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα βοηθούσε επίσης για την επαναφορά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, είπε ο αξιωματούχος. Η ΕΤΑΑ, η οποία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, θα μπορούσε να προσφέρει προσωπικό και τεχνική τεχνογνωσία για να βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να σταθεί πιο στέρεα στα πόδια του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η μείωση των επιτοκίων και η παράταση των προθεσμιών μπορεί να ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας, και οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν σταματήσει να ζητούν διαγραφή της ονομαστικής αξίας των δανείων. Πολλά κράτη της ευρωζώνης έχουν αφήσει να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή», ενώ υπέδειξαν πως μπορεί να συμφωνήσουν σε καλύτερους όρους εξυπηρέτησης.

Η έκκληση των ΗΠΑ για μείωση του χρέους της Ελλάδας αντηχεί τη θέση που έχει πάρει το ΔΝΤ, το οποίο έχει πει πως δε θα προσφέρει νέα χρήματα στην Ελλάδα εκτός και αν η ευρωζώνη δεσμευτεί σε επίσημη διευθέτηση του χρέους. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον, το οποίο δανείζει σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ισοζύγιο των πληρωμών τους.

Η Γερμανία και άλλα έθνη-πιστωτές υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητο στοιχείο της διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η νομισματική ένωση τον Αύγουστο.

Τα δάνεια διάσωσης που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα κατά τις τρεις διασώσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, από τη στιγμή που το χρέος της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα ήδη αναδιαρθρώθηκε στις αρχές του 2012.

Οι δανειακές προοπτικές της Ελλάδας κέρδισαν μιαν ώθηση το σαββατοκύριακο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρήκε πως οι κεφαλαιακές ελλείψεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών δε θα απαιτήσουν όλα τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα από το πρόγραμμα βοήθειας. Οι τράπεζες χρειάζονται 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 10 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το ταμείο διάσωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είπε το Σάββατο πως αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δε θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό από τη διάσωση, καθώς δε φαίνεται να χρειάζεται τα υπόλοιπα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την ενίσχυση των τραπεζών, σε περίπτωση που χρειάζονταν. Οι τράπεζες αναμένεται να μαζέψουν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ από πηγές του ιδιωτικού τομέα.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως η ΕΤΑΑ, η οποία απέκτησε τραπεζικές μετοχές στην Κύπρο, έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στην αναζήτηση των ελληνικών τραπεζών για νέο κεφάλαιο.

Η ΕΤΑΑ εξετάζει ενεργά τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να προσδιορίσει εάν μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Axel Reiserer, εκπρόσωπος της αναπτυξιακής τράπεζας με έδρα στο Λονδίνο.

Η ΕΤΑΑ έχει προσφάτως εδραιώσει παρουσία στην Ελλάδα και πλέον χτίζει σχέσεις και εξετάζει επιλογές για επενδύσεις, είπε ο Reiserer. Η ΕΤΑΑ διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση σχεδίων και δεν προσφέρει δημοσιονομική στήριξη ή χρηματοδοτική βοήθεια.   

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin