Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

Γερμανοί πολιτικοί που απέτυχαν στις προηγούμενες προσπάθειές τους να αναγκάσουν τα δικαστήρια να εκτροχιάσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσαν μηνύσεις στο κορυφαίο δικαστήριο της χώρας, προκαλώντας το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Τρεις αγωγές έχουν κατατεθεί τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Michael Allmendinger, εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη. Ο Bernd Lucke, ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος ALFA, έφερε μιαν υπόθεση τον Σεπτέμβριο. Ο πρώην βουλευτής Peter Gauweiler δήλωσε πως και ο ίδιος υπέβαλε μήνυση τον προηγούμενο μήνα.

«Με την κατ’ ευφημισμόν ονομασμένη ως ποσοτική χαλάρωση πολιτική της η ΕΚΤ επιδιώκει να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό τυπώνοντας τεράστια ποσά χρήματος» είπε ο Gauweiler, ο οποίος βρίσκεται πίσω από μια υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ νωρίτερα φέτος. «Αυτό το πρόγραμμα είναι οικονομική πολιτική και πρωτευόντων εξυπηρετεί τις ιδιωτικές τράπεζες από της οποίες η ΕΚΤ αγοράζει προβληματικά δάνεια. Μετατρέπει τον εαυτό της στην «κακή» τράπεζα της Ευρώπης.»

Εννιά μήνες μετά το ξεκίνημα του προγράμματος αγορών ομολόγων, ο κύριος σκοπός, ο οποίος είναι η ενίσχυση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά αλλά κάτω του 2%, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, με την αύξηση των τιμών να απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό στη 19μελή ευρωζώνη. Με την οικονομία να κινδυνεύει να παγώσει εν μέσω της πιο αδύναμης ανάπτυξης στην Κίνα και μιας επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερης ενίσχυσης τον επόμενο μήνα, όταν θα δημοσιευτούν οι νέες προβλέψεις καταναλωτικών τιμών και ανάπτυξης.

Η εκπρόσωπος του υπουργεί Οικονομικών της Γερμανίας Maike Kreutzberg είπε πως δεν μπορούσε να σχολιάσει άμεσα τις αγωγές, ενώ και το γραφείο τύπου της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι υποθέσεις είναι ξεχωριστές από μια μήνυση που επιτίθεται στο πρόγραμμα νομισματικών μεταφορών της ΕΚΤ του 2012. Αυτή η ενέργεια είχε γνωρίσει την αποτυχία, όταν η ανώτερη δικαστική αρχή της ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα τον Ιούνιο. Οι γερμανοί δικαστές θα πρέπει ακόμη να λάβουν τελική απόφαση για αυτό το ζήτημα.

Σε αυτήν τη νέα προσφυγή, ο Gauweiler υποστηρίζει πως ο Ντράγκι ίσως ήταν προκατειλημμένος και πιθανώς δε θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει σε αποφάσεις με πιθανή επίδραση στις προσπάθειες αναχρηματοδότησης στην Ιταλία ή την Ελλάδα. Ο Ντράγκι εργαζόταν στο παρελθόν στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, και κατά συνέπεια υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» πως μπορεί να φέρει μερίδιο ευθύνης για το υψηλό επίπεδο του χρέους της χώρας και τους «οικονομικούς χειρισμούς» που επέτρεψαν στην Ιταλία να γίνει μέλος της ευρωζώνης, είπε ο Gauweiler.

«Αργότερα, βρέθηκε στη Goldman Sachs Group, την τράπεζα που βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει τα ελλείμματά της και να γίνει μέλος της ευρωζώνης μέσω απάτης» έγραψε ο Gauweiler.

Το κόμμα ALFA του Lucke είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως εκείνος και άλλα δύο μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχαν καταθέσει τη μήνυση μαζί με 1.600 πολίτες.   

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin