Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία για τη δόση

Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία για τη δόση

Η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της για τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις νωρίς την Τρίτη, είπε ο υπουργός Οικονομικών της, απομακρύνοντας ένα σημαντικό εμπόδιο που απέτρεπε τη νέα δόση των δανείων διάσωσης να φτάσει στην στερημένη από ρευστό χώρα.

Η Αθήνα υπέγραψε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αξίας μέχρι 86 δισεκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα φέτος, όμως η πληρωμή μέρους της αρχικής δόσης είχε καθυστερήσει λόγω διαφωνίας για τους κανονισμούς περί πλειστηριασμών κατοικιών και διευθέτησης φορολογικών εκπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος.

«Υπήρξε μια συμφωνία σε όλα τα προαπαιτούμενα… ότι ήταν απαραίτητο» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της βοήθειας.

Ο Τσακαλώτος είπε πως η συμφωνία σήμαινε πως το Κοινοβούλιο της Ελλάδας μπορούσε να επικυρώσει πλέον το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ως νόμους, και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, γνωστοί ως το Euro Working Group, θα εγκρίνουν την Παρασκευή τη συμφωνία.

Αυτό θα επιτρέψει την εκταμίευση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας και περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων κύριων τραπεζών της χώρας, είπε.

Η Ελλάδα ανυπομονούσε να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση υπό το νέο πακέτο διάσωσης, το τρίτο της από το 2010, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους με τους δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν προηγουμένως κολλήσει στη διαφωνία για το επίπεδο προστασίας για τις κύριες κατοικίες ιδιοκτητών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, την πληρωμή εκπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε νωρίτερα πως η συμφωνία παρείχε προστασία από κατασχέσεις για κύριες κατοικίες για περίπου 60% των στεγαστικών δανείων μεταξύ των περίπου 400.000 ιδιοκτητών που έχουν αθετήσει τα δάνειά τους.

Περίπου 25% αυτής της ομάδας, που συμπεριλαμβάνει οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου φτώχειας, θα λάβουν προστασία από πλειστηριασμούς, και οι υπόλοιποι έλαβαν προστασία από πλειστηριασμούς για μια περίοδο τριών ετών, με δεδομένο ότι θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους με τις τράπεζές τους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψει τους φτωχούς και τους άνεργους» είπε ο αξιωματούχος. 

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin