Image default
Πρώτο Θέμα

Eurobank και Alpha ολοκληρώνουν τις ΑΜΚ

Eurobank και Alpha ολοκληρώνουν τις ΑΜΚ

Οι ελληνικές τράπεζες Alpha Bank και Eurobank αναμένουν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα από επενδυτές ώστε να καλύψουν τις κεφαλαιακές ελλείψεις τους χωρίς κρατική βοήθεια, καθώς η κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα συμβάλει στη στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης των άλλων δύο τραπεζών.

Οι όροι της συμφωνίας χρηματοδότησης της κυβέρνησης θα υποβληθούν προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν δηλώσει πως κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητήσουν κρατική βοήθεια, καθώς προσπαθούν να κλείσουν τις δικές τους κεφαλαιακές τρύπες με τη χρήση ιδιωτών επενδυτών.

Η συμφωνία με τους πιστωτές, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν «απολύτως απαραίτητη για να προετοιμάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο επίτροπος επί των οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η κρατική βοήθεια προς της τράπεζες θα έρθει με τη μορφή κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων που θα εκδοθούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ελληνικού κράτους. Το ΤΧΣ θα δανειστεί τα απαραίτητα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που περιγράφονται στην τελευταία συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας.

1

Η Alpha ανέφερε σε δήλωσή της πως έχει λάβει θεσμική ζήτηση μεγαλύτερη από τον στόχο της των 1,55 δισεκατομμυρίων ευρώ αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σε συνδυασμό με 1,01 δισεκατομμύρια ευρώ κερδών από ανταλλαγή χρέους με μετοχές, η τράπεζα έχει αρκετά για να καλύψει το έλλειμμα των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου που εντοπίστηκε από το stress test της ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προσέλκυσε επενδυτές όπως η Fairfax Financial Holdings και ο Wilbur Ross, οι οποίοι έχουν προσφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίου μέσω πώλησης μετοχών και μια λεγόμενη άσκηση διαχείρισης παθητικού, η οποία αποτελείται από ανταλλαγές χρέους με μετοχές. Η τράπεζα είχε προγραμματίσει να κλείσει τα βιβλία της για τις προσφορές το απόγευμα της Τρίτης, έχοντας ως στόχο να καλύψει πλήρως την έλλειψη που εντοπίστηκε από την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν το εμπόδιο μιας πανευρωπαϊκής αξιολόγησης το 2014 χάρη σε αύξηση κεφαλαίου κατά περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ και σχέδια αναδιάρθρωσης με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Στη συνέχεια, η φερεγγυότητά τους δοκιμάστηκε και πάλι, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέρριψε τους όρους που συνόδευαν τη γραμμή βοήθειας της χώρας. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, καθώς και μια υποχρεωτική τραπεζική αργία διάρκειας σχεδόν ενός μήνα τον Ιούλιο, προτού ο Τσίπρας συνθηκολογήσει τελικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Η διαμάχη είχε υψηλό τίμημα για τις τράπεζες, οι οποίες ανέφεραν διευρυμένες απώλειες εν μέσω αύξησης των επισφαλών δανείων, περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, ακριβών προϋποθέσεων έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και αυστηρών περιορισμών στις μεταφορές κεφαλαίου. Καθώς προσπαθούν να συγκεντρώσουν νέο κεφάλαιο από τις αγορές για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 20 μήνες, η αβεβαιότητα για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές μετρίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι παραγγελίες από επενδυτές για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς έφταναν στη χαμηλότερη τιμή που μπορούσαν να δεχτούν οι τράπεζες, είπαν τη Δευτέρα άτομα με γνώση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Οι προσφορές για νέες μετοχές αντικατοπτρίζουν εκπτώσεις μεγαλύτερες του 90% σε σχέση με το επίπεδο που πωλούνται αυτή τη στιγμή οι μετοχές, καθώς οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας προσπαθούν να καλύψουν ένα κενό που συνδυαστικά φτάνει περίπου τα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το καλοκαίρι, η πίεση προερχόταν από την απειλή του Grexit» είπε ο Τσακαλώτος αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους πιστωτές. «Αυτή τη φορά ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο από την πλευρά μας.» Οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανονισμοί για την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες απαιτούν «επιμερισμό βάρους» από τους μετόχους προτού χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο ύστερα από την είδηση της επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές, με τον γενικό αθηναϊκό δείκτη να κλείνει με κέρδος 2,2%. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν πτώση 7%, φτάνοντας τις απώλειες του έτους στο 85%.   

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin