Image default
Πρώτο Θέμα

Η μείωση των συντάξεων και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Η μείωση των συντάξεων και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο ακριβής τρόπος του επανυπολογισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων και για τους νυν συνταξιούχους, δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.Με βάση έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης, ηλικία αποχώρησης και μισθός) θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό.

Στην σκιά αυτών των εξελίξεων την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επικοινωνία που είχε μαζί του το πρωί της Πέμπτης.

Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει το ύψος των περικοπών παλαιών και νέων συντάξεων.

Το πλαφόν για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εξετάζεται να είναι το 60%. Εκτιμάται ότι από τις αλλαγές αυτές, οι οποίες θα πλήξουν όσους έχουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) πάνω από 1.000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις υψηλές κύριες συντάξεις θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από το Συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18. Ετσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2-3,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2015-2018.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μετά την εκμηδένισή τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Συμπλήρωσε ότι με το νέο Ασφαλιστικό επιδιώκεται η δίκαιη κατανομή των παροχών και για τις νεότερες γενιές, χωρίς ειδικά προνόμια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα «βιώσιμο» και «δίκαιο» ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

2. Θα υπάρξει ένα ταμείο ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους.

3. Προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

* ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

* της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.

4. Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της «ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος» μετά τις απώλειες που έχουν υποστεί τα αποθεματικά τους.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι η «προστασία των συντάξεων στο μέγιστο δυνατό». Γι’ αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει προς τους δανειστές στην πρότασή της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τέλος, δήλωσε πως ο «κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Τονίζεται ότι ο Κατρούγκαλος σε σχετικό υπόμνημα για το Ασφαλιστικό περιγράφει τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έλλειμμα του συστήματος έφτασε στο 4% του ΑΕΠ, 12 δισ. χάθηκαν με το PSI, ενώ εξαερώθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επίσης κατά 21,8% μειώθηκαν οι μισθοί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 13 δισ. ενώ σε 330.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων.

Τέλος, σημαντική για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά κυρίως των εργασιακών που φαίνεται να ανοίγουν και πάλι οι θεσμοί επαναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκι Ράιντερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει συναίνεση από την αντιπολίτευση για το Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει πρεμιέρα διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιζητώντας μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης σε σημαντικά θέματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντα της τετραετίας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών θα τεθούν η Παιδεία, το προσφυγικό, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η ρωσοτουρκική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τοποθείται μετά την επιστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη (Πέμπτη και Παρασκευή).

Έτσι, εκτιμάται ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο, είτε την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στο Βήμα ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό δήλωσε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin