Η ελληνική οικονομία συστάλθηκε με γρηγορότερο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο απ’ ότι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για να διασωθούν οι τράπεζες είχαν βαρύ τίμημα για τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,9% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, με βάσει προσαρμοσμένα κατά εποχή στοιχεία – μια πτώση πιο απότομη από την προηγουμένως υπολογισμένη συστολή 0,5%.
Κατά έτος, η οικονομία των 173 δισεκατομμυρίων ευρώ συρρικνώθηκε κατά 1,1% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με την προηγουμένως εκτιμημένη πτώση 0,4%.
«Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν πως οι επενδυτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν σημαντικά λόγω της αβεβαιότητας, ενώ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι οδήγησαν σε μια πτώση των εξαγωγών» είπε ο οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν τις ακαθάριστες κεφαλαιακές επενδύσουν να πέφτουν 7,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές ήταν 7,1% χαμηλότερα.
Οι καταναλωτικές δαπάνες υπέδειξαν σχετική ανθεκτικότητα, πέφτοντας κατά 1,0%, ενώ μια πτώση 16,9% στις εισαγωγές βοήθησε να μετριαστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις.
«Διατηρούμε την άποψη πως για το έτος συνολικά η ύφεση θα βρίσκεται κοντά στο 0,5%» είπε ο Μαγγίνας.
Η Αθήνα επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους στο τέλος του Ιουνίου σε μια προσπάθεια νε περιορίσει τη φυγή ρευστού από τις τράπεζες, με τους καταθέτες να αποθαρρύνονται από το αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους διεθνείς δανειστές και τις εικασίες πως η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το τρίτο πρόγραμμα διεθνούς διάσωσης, και το μέλλον της στη νομισματική ένωση, τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση αναμένει από την οικονομία να παραμείνει στάσιμη φέτος και να συσταλεί κατά 0,7% το 2016.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κομισιόν όσο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπουν μια συστολή 1,4% για φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5%.
«Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω, περιμένουμε το ΑΕΠ του πλήρους έτους να μειωθεί κατά πολύ λιγότερο απ’ ότι υπολογίζαμε νωρίτερα» είπε ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος.
«Περιμένουμε μια ένδειξη για το πλήρες έτος κοντά στο 0,2 με 0,3%, κυρίως χάρη στη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών και της σχετικά ανθεκτικής καταναλωτικής δαπάνης.»
Η Ελλάδα είχε προβλέψει αρχικά συστολή της οικονομίας της κατά 2,3% για φέτος και κατά 1,3% για το επόμενο έτος.