Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πρωτοφανή νίκη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, φέροντας ένα εκλογικό χτύπημα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Το κατά του ευρώ, κατά των μεταναστών κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ηγήθηκε σε έξι από τις 12 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας την Κυριακή, αυξάνοντας το μερίδιο των ψήφων του σε εθνικό επίπεδο στο 28% από το 11% που είχε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί πήραν 27%, ενώ οι Σοσιαλιστές του Ολλάντ 23,3%, παρ’ ότι τα δύο κατεστημένα κόμματα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν στήριξη από μικρότερους συμμάχους στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, ο οποίος μπορεί να διασώσει τον έλεγχο στα τοπικά νομοθετικά σώματα.
«Είναι σημαντικό σκοράρισμα για το Εθνικό Μέτωπο» είπε ο Brice Teinturier, αντιπρόεδρος της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Έχουν επωφεληθεί από τις επιθέσεις και έχουν επωφεληθεί από τη μεταναστευτική κρίση.»
Οι περιφερειακές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Ολλάντ μετά τις επιθέσεις του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και οι οποίες πυροδότησαν τις προσπάθειές του να συσστρατεύσει ένα ενωμένο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αστυνομικοί και στρατιώτες εθεάθησαν να περιπολούν τους δρόμους του Παρισιού, ενώ τσάντες ελέγχοντας κατά την είσοδο στα εκλογικά κέντρα.
Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως μετά τον δεύτερο γύρο της 13ης Δεκεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν θα μπορούσε να κερδίσει τον έλεγχο δύο περιοχών για πρώτη φορά: Nord-Pas de Calais στα βόρεια και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στον νότο.
«Καλωσορίζουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα με ταπεινότητα και σοβαρότητα» είπε η Λε Πεν από το Henin Beaumont στη βόρειο Γαλλία. «Έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε την εθνική ενότητα που χρειάζεται η χώρα.»
Το ποσοστό στήριξης του Ολλάντ έχει εκτοξευθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας στο 35%, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Sofres που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, καθώς οι γάλλοι ενέκριναν σε μεγάλο βαθμό την αντίδρασή του στις επιθέσεις του περασμένου μήνα. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητά του δεν έχει επεκταθεί και στο κόμμα του στις κάλπες.
Παρ’ ότι η δικαιοδοσία των γαλλικών περιφερειών περιορίζεται κυρίως στις δαπάνες για τις υποδομές και την προώθηση του τουρισμού, η διοίκηση μιας περιφέρειας παρέχει τόσο τοπική στήριξη όσο και εθνικές πλατφόρμες για τους νικητές. Οι εκλογές αποτελούν επίσης την τελευταία εθνική εκλογική δοκιμασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2017.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος ηγείται σε εθνικό επίπεδο των Ρεπουμπλικάνων και ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρεία, απηύθυνε έκκληση τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου να λάβουν υπόψη το κόμμα του όταν επιστρέψουν στις κάλπες την επόμενη εβδομάδα.
«Θέλω να πω σε όλους αυτούς που τους επέλεξαν πως κατανοούμε την ανησυχία τους, αλλά δε θα βρουν καμία λύση σε ένα κόμμα που θα επιδεινώσει σημαντικά τα προβλήματα της Γαλλίας» είπε.
Το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι από τις 12 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι σε τέσσερις και οι Σοσιαλιστές σε δύο. Παρ’ όλα αυτά, εάν συνυπολογιστούν οι σύμμαχοι των Σοσιαλιστών, το ποσοστό τους επί των ψήφων ανέρχεται σε περισσότερο από 35%, και παρομοίως οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους είχαν ένα σύνολο περίπου 33%, κάτι που σημαίνει πως και οι δύο μπορούν να περιμένουν να ολοκληρώσουν τον δεύτερο γύρο με περισσότερους βουλευτές απ’ ότι υποδεικνύουν τα αρχικά αποτελέσματα.
Το Εθνικό Μέτωπο υποστηρίζει επί δεκαετίες τη μείωση της μετανάστευσης και την επαναφορά του ελέγχου των συνόρων της Γαλλίας, καθώς και του νομίσματός της. Στην υπάρχουσα ατμόσφαιρα της ανασφάλειας και της αυξανόμενης ανεργίας, η Λε Πεν λέει πως προέβλεψε πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τη χώρα, όπως έκανε και ο πατέρας της, ο πρώην αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λε Πεν.
«Η δύναμη του Εθνικού Μετώπου είναι πως όλο και περισσότερο θεωρείται ως εναλλακτική στην αποτυχία των κυβερνώντων κομμάτων» είπε ο Frederic Dabi, δημοσκόπος της Ifop.