Image default
Πρώτο Θέμα

Εκλογές στη Βενεζουέλα: η αντιπολίτευση λαμβάνει εντολή…

Εκλογές στη Βενεζουέλα: η αντιπολίτευση λαμβάνει εντολή...

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο πολιτικό τοπίο ύστερα από μια καταιγιστική νίκη της αντιπολίτευσης στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το αποτέλεσμα αρκεί για να απομακρυνθεί η χώρα από τον δρόμο του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

«Η Βενεζουέλα ήθελε μια αλλαγή και σήμερα αυτή η αλλαγή έχει ξεκινήσει» είπε ο Χεσούς Τορεάλμπα, αρχηγός της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, γνωστής ως Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας νωρίς τη Δευτέρα.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε την πρώτη φορά σε 16 χρόνια που οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες έχασαν την πλειοψηφία στο εθνικό νομοθετικό σώμα των 167 εδρών.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναγνώρισε τα «δυσμενή αποτελέσματα», όμως είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν το τέλος της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» που κληρονόμησε από τον Τσάβες, ο οποίος πέθανε το 2013 από καρκίνο.

«Χάσαμε μία μάχη σήμερα όμως τώρα είναι που ξεκινά ο πόλεμος για τον σοσιαλισμό» είπε σε ομιλία του αργά το βράδυ.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν πως η αντιπολίτευση θα έχει τουλάχιστον 99 έδρες στη βουλή, κάτι παραπάνω από το διπλάσιο των 46 εδρών του κυβερνώντος κόμματος.

Παρ’ ότι τα αποτελέσματα για 22 έδρες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιος για την προεδρία Ενρίκε Καπρίλες είπε πως η MUD είχε κερδίσει τις 113 έδρες που χρειαζόταν για μια υπερπλειοψηφία, η οποία θα της έδινε τη δύναμη να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διακυβερνάται η χώρα.

Μια υπερπλειοψηφία στη νομοθετική συνέλευση θα έδινε τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ταρακουνήσει τη δομή ισχύος στο κράτος της Βενεζουέλας, η οποία βρίσκεται σταθερά υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος επί 16 χρόνια.

Ο Μαδούρο θα διατηρήσει τον έλεγχο του εκτελεστικού και του δικαστικού κλάδου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου δικαστηρίου.

Ωστόσο, και μια απλή πλειοψηφία στη βουλή θα είναι αρκετή ώστε η αντιπολίτευση να επηρεάσει τις κυβερνητικές δαπάνες και να ασκήσει έλεγχο στο υπουργικό συμβούλιο.

Θα της επιτρέψει επίσης να περάσει έναν νόμο αμνηστίας, για να ελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν για τη διαφωνία τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο – κάτι που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν πει πως θα είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνουν μόλις ορκιστούν.

Ο Τορεάλμπα είπε πως η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει τη νέα της δύναμη για να αποκαταστήσει τα δικαιώματα «όσων καταδιώχθηκαν και φυλακίστηκαν άδικα, αποκλείστηκαν από την πολιτική ή εξορίστηκαν».

Ο πιο γνωστός φυλακισμένος πολιτικός της Βενεζουέλας είναι ο Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος το 2014 καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενος για την προώθηση πολιτικής βίας, λόγω της οποίας σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση διατηρεί μια λίστα στην οποία λέει πως υπάρχουν άλλα 70 ονόματα πολιτικών κρατουμένων.

Ο Ορλάντο Ρεγαλάδο, πρώην δάσκαλος και υποστηρικτής της MUD είπε πως το ζήτημα των φυλακισμένων ακτιβιστών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την αντιπολίτευση. «Πρώτα πρέπει να δώσουμε τέλος στην αδικία με την οποία έπρεπε να ζούμε τόσον καιρό, στη συνέχεια μπορούν να ξεκινήσουν να προσπαθούν να διορθώσουν όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» λέει.

Η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ως δημοψήφισμα για τον τρόπο που ο Μαδούρο διαχειρίζεται τη χώρα, η οποία παρ’ ότι έχει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις βασικών τροφίμων, πληθωρισμό σε τριψήφιους αριθμούς και ένα κύμα βίαιου εγκλήματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος των προβλημάτων της χώρας είναι αποτέλεσμα του «οικονομικού πολέμου» που πραγματοποιούν κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και επιδεινώνονται από τη μειωμένη τιμή του πετρελαίου, την πηγή ζωής της Βενεζουέλας.

«Ο οικονομικός πόλεμος έχει κερδίσει, προς το παρόν, συμπερασματικά» είπε ο Μαδούρο, προβλέποντας πως η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να διαλύσει τα κέρδη της «Μπολιβαριανής επανάστασης», η οποία όσο οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλές, δημιούργησε ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που δημιούργησε ένθερμη υποστήριξη για τον Τσάβες.

Η θητεία του Μαδούρο ολοκληρώνεται το 2019, όμως οι σκληροπυρηνικοί της αντιπολίτευσης θέλουν να τον εξαναγκάσουν σε αποχώρηση το ερχόμενο έτος, μέσω δημοψηφίσματος.

«Δεν μπορώ να δω αυτήν την κυβέρνηση να ολοκληρώνει τη θητεία της επειδή είναι πολύ αδύναμη» είπε ένας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, Ένρι Ράμος. «Οι εσωτερικές τριβές έχουν ξεκινήσει. Κατηγορούν ο ένας τον άλλον για αυτήν την τεράστια ήττα.»

Ο Νίκμαρ Έβανς, πολιτικός αναλυτής που θεωρεί το εαυτό του τσαβιστή όμως έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Μαδούρο, είπε πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να εστιάσει πρωτίστως στον έλεγχο της κυβέρνησης και να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις πιο πιεστικές ανησυχίες των ψηφοφόρων.

«Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα» είπε ο Έβανς, προσθέτοντας πως «Θα ήταν τεράστιο λάθος της αντιπολίτευσης να πιστέψει πως της έχει δοθεί λευκή επιταγή.»

Και ο Έβανς προειδοποίησε πως ενώ οι εκλογές πόλωσαν τη χώρα σε δύο αντίθετα μέτωπα, θα αρχίσουν να φαίνονται ρωγμές και στις δύο πλευρές τώρα που έχουν βγει τα αποτελέσματα.

«Ο Μαδούρο είναι αποδυναμωμένος μέσα στην κυβέρνηση, όπου όλοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την ήττα» λέει.

Την ίδια στιγμή, οι αρχηγοί της MUD παραδέχτηκαν πως τα 27 κόμματα της συμμαχίας ενώνονται μόνο από την αντίθεσή τους στον Μαδούρο – και μπορεί να μη συμφωνούν πολιτικά. «Έχουμε διαφορετικά οράματα» είπε ο Καπρίλες στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου. «Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε κάποια ενότητα.»

Ο Πέδρο Μάβες, συνταξιούχους μηχανικός στην πετρελαϊκή βιομηχανία είπε πως είναι κατενθουσιασμένος με τη νίκη της αντιπολίτευσης – όμως προσέθεσε πως θα ήθελε οι αρχηγοί της να μειώσουν τη ρητορική και να ξεκινήσουν τη δουλειά: «Θα πρέπει να είναι λιγότερο συγκρουσιακοί και περισσότερο εποικοδομητικοί» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ συνεχάρη τη Βενεζουέλα για την ειρηνική και δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση, προσθέτοντας πως οι ψηφοφόροι είχαν «εκφράσει την τεράστια επιθυμία τους για αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα τους».

Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι του Μαδούρο στη Λατινική Αμερική έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στον πρόεδρο, αναγνωρίζοντας εμμέσως την ήττα του στις κάλπες.

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον κρατικό Τύπο της Κούβας, ο Ραούλ Κάστρο υπερθεμάτισε την «εξαιρετική μάχη» του Μαδούρο, προσθέτοντας: «Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν νέες νίκες για το Μπολιβαριανό τσαβιστικό κίνημα υπό την ηγεσία σου».

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, παρηγόρησε τον ομόλογο του με την ελπίδα «νέων νικών» στο μέλλον. «Η τύχη της πατρίδας – όπως και η βούληση του Κυρίου – αποτελεί μυστήριο μονοπάτι» είπε.

Η νίκη της αντιπολίτευσης ήταν η τελευταία από μια σειρά αποτυχιών για τους αυταρχικούς, λαϊκιστές ηγέτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ της Αργεντινής, ο επίλεκτος διάδοχος της οποίας, ο Ντανιέλ Σκιόλι, ηττήθηκε τον περασμένο μήνα από τον κεντροδεξιό Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η αριστερά της Λατινικής Αμερικής είχε κερδίσει δύναμη ύστερα από την άνοδο του Τσάβες, όμως πιο πρόσφατα παλεύει αντιμέτωπη με μια καθολική οικονομική επιβράδυνση και την κόπωση των ψηφοφόρων σε κάποιες χώρες με ανεξέλεγκτη διαφθορά.

Μία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα έδειξε πως λιγότεροι από 30% των ψηφοφόρων είχαν θετική άποψη για τον Μαδούρο, με την πλειοψηφία να αποδοκιμάζει τον τρόπο που χειρίζεται κάθε εθνικό θέμα για το οποίο ρωτήθηκε, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό που έπρεπε να συμβεί, συνέβη» είπε η Ρόσα Γκουτιέρες, οικονόμος, για τη νίκη της αντιπολίτευσης. «Ο δρόμος μπροστά μας δε θα είναι πιο εύκολος, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου.»

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin