Image default
Πρώτο Θέμα

Στον βωμό των κύριων συντάξεων…

Στον βωμό των κύριων συντάξεων...

Μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Στην προσπάθειά της να διασώσει τις κύριες συντάξεις, καλύπτοντας παράλληλα τον στόχο της εξοικονόμησης 0,6% από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει βρει τη λύση στις κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του ΟΑΕΔ. Η επιλογή αυτή φέρεται ως εναλλακτική και θα μπει στο τραπέζι στην περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν οριστικά την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα, μετά τη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο του 2014 και την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, εργοδότες και εργαζόμενοι συνεισφέρουν κάθε μήνα κατά 1% (0,50 και 0,50) υπέρ της ανεργίας και κατά 0,22% υπέρ του ΛΑΕΚ. Το ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως δεν είναι διόλου αμελητέο και ανέρχεται σε 300- 400 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσκολιών που έχει να συγκεντρώσει το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων, ουδέποτε αποδίδει τα χρήματα στον ΟΑΕΔ.  Το ίδρυμα δεν « αμελεί» να αποδώσει τις εισφορές μόνο στον ΟΑΕΔ αλλά και στον ΕΟΠΠΥ (6,45% ) και στο Ενιαίο επικουρικό ( 3% 3%) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος  αλληλόχρεων λογαριασμών.

Στον περυσινό προϋπολογισμό για το 2015, είχε σημειωθεί ότι ειδικά για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής (ΛΑΕΚ), στον οποίο αποτυπώνεται πλεόνασμα 191 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν προέβη σε καμία καταβολή έναντι των εσόδων του κλάδου το τρέχον έτος, ενώ αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2013.

Στην πράξη δηλαδή αφού τα χρήματα  έτσι κι αλλιώς δεν αποδίδονται, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει και λογιστικά στα έσοδα του ΙΚΑ.

Ωστόσο παρά τα λογιστικά τεχνάσματα και τα εναλλακτικά σχέδια, η κυβέρνηση επιμένει  να «επικοινωνήσει» στην κοινή γνώμη ότι η αύξηση των εισφορών για ένα διάστημα 2-3 ετών έως ότου συνέλθει η ελληνική οικονομία δεν είναι προς θάνατον και ότι θα έπρεπε οι εργοδότες να στηρίξουν την πρόταση και όχι να πολεμήσουν.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί, απέφυγε  να πάρει θέση σε σχέση με την πρόταση και έκανε λόγο για  «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά, υπονοώντας προφανώς τις περικοπές των συντάξεων.

Το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγγαλος στους δανειστές, στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει τις μειώσεις των κύριων συντάξεων, θα περιλαμβάνει τα εξής:

·         Μείωση των επικουρικών: Η μείωση θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στη περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές στις επικουρικές των 150 ή 180 ευρώ, τότε η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από 180 ευρώ.

·         Κούρεμα του εφάπαξ: Το κούρεμα θα είναι της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως σε εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων.

·         Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών: Οι εισφορές σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ αυξάνονται κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.

·         Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ: Για να μειωθούν οι δικαιούχοι θα γίνει μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016.

·         Μείωση του μερίσματος Δημοσίου: Πρόκειται να μειωθεί από 12% ως και 40%, ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Η περικοπή θα είναι μεγαλύτερη όσο λιγότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης.

·         Εισφορές ΔΕΚΟ, τραπεζών: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin