Η ταλαιπωρημένη οικονομικά Ελλάδα επιδιώκει να βγάλει χρήματα από μια πιθανή φλέβα χρυσού του ρωσικού τουρισμού, ο οποίος στερείται των αγαπημένων του προορισμών διακοπών λόγω του μποϋκοτάζ της Τουρκίας από το Κρεμλίνο και της βίας στην Αίγυπτο, ωστόσο, πιθανώς να είναι πολύ ακριβή για να το πετύχει.
Η κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία τον περασμένο μήνα ώθησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις με στόχους τον τουρισμό και το εμπόριο, ενώ η κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατηγού από ισλαμιστές μαχητές πάνω από τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου έχει σταματήσει τις ρωσικές πτήσεις πάνω από τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.
Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού θα μπορούσε να προσελκύσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες το 2016 και η Αθήνα σχεδιάζει να επισπεύσει την έκδοση βιζών στους ρώσους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρο Τσιλίδη.
Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα – που βρίσκεται στο τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης από το 2010 – θα μπορούσε να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό, μια ενίσχυση ύψους περίπου 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.
Στο άνω άκρο της αγοράς, οι ρώσοι τουρίστες παραμένουν περισσότερο και δαπανούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, μία επίσης Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα, από τον μέσο ξένο επισκέπτη.
Ωστόσο, τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα έχουν σχεδόν το τριπλάσιο κόστος των αντίστοιχων αιγυπτιακών ή τουρκικών ανά ημέρα, και το ρούβλι έχει χάσει 40% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ από τη στιγμή που η Δύση επέβαλε κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον περασμένο χρόνο.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονταν στην κορυφή των ταξιδιωτικών προορισμών για τους ρώσους το 2014, προσελκύοντας συνολικά περισσότερους από 7 εκατομμύρια. Η Ταϋλάνδη και η Ελλάδα ισοφάρισαν στην τρίτη θέση.
Η Τουρκία κέρδισε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ρωσικό τουρισμό το 2014, με περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ρώσους να επισκέπτονται τα θέρετρά της, ένας αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009.
Τώρα, η Μόσχα έχει απαγορεύσει τις πτήσεις και συμβουλεύσει τους τουριστικούς της πράκτορες να σταματήσουν να προσφέρουν διακοπές στην Τουρκία στους πολίτες της.
Πολλοί περισσότεροι ρώσοι αναμένονται να μείνουν σπίτι την επόμενη χρονιά. Ο αριθμός των τουριστών που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα μειωθεί κατά περισσότερο από 40%, όπως είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ρωσικού τουρισμού στον ρωσικό Τύπο ύστερα από τις κυρώσεις στην Τουρκία.
Οι ταξιδιώτες είναι επίσης πιθανό να αλλάξουν τον προορισμό τους από την Αίγυπτο και την Τυνησία, λόγω των επιθέσεων που έγιναν εις βάρος τουριστών εκεί φέτος, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιού και Τουρισμού David Scowsill.
«Παρά τις διάφορες προκλήσεις και της επιθέσεις παγκοσμίως, τα στοιχεία μας δείχνουν πως οι άνθρωποι δε σταματούν να ταξιδεύουν, αλλά απλά αλλάζουν προορισμούς» είπε. «Η Αίγυπτος και η Τυνησία θα υποφέρουν βραχυπρόθεσμα, η Ισπανία και η Ελλάδα θα επωφεληθούν κατά συνέπεια.»
Ο πρόεδρος του HATTA Τσιλίδης επιβεβαίωσε το αυξημένο ενδιαφέρον από ρωσικά τουριστικά πρακτορεία.
«Ο στόχος των 2 εκατομμυρίων επιπλέον ρώσων τουριστών το 2016 είναι εφικτός με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και την Αίγυπτο» είπε, προσθέτοντας πως αυτό θα απαιτούσε μια γενναιόδωρη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας προς τους ρώσους από τις ελληνικές αρχές.
Η κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να απλοποιήσει τη διαδικασία αίτησης για τους ρώσους και να αυξήσει τον αριθμό των βιομετρικών βιζών που μπορεί να εκδώσει το προξενείο στη Μόσχα, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο.
Ο επικεφαλής της ελληνικής βιομηχανίας τουρισμού, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, είπε πως ο κλάδος θα πρέπει να τηρήσει τη στρατηγική που έχει απέναντι στη Ρωσία και να μην παρασυρθεί από αυτό που μοιάζει με βραχυπρόθεσμη ευκαιρία που θα μπορούσε να εκμηδενιστεί μέσω μιας διπλωματικής συμφιλίωσης.
«Έχουμε ξαναδεί το ίδιο παιχνίδι… Κάτι συμβαίνει και μετά λύνεται και μετά τι κάνεις; Αλλάζεις και πάλι στρατηγική;» είπε ο Ανδρεάδης.
Άλλη μία πρόκληση της Ελλάδας είναι η παροχή αξίας αντίστοιχης της τιμής.
«Οι τουρίστες δεν μπορούν να περιμένουν την ίδια ποιότητα που λαμβάνουν στην Τουρκία και την Αίγυπτο στην ίδια τιμή στην Ελλάδα» είπε ο Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων στη Ρόδο.
«Τα τουριστικά πρακτορεία που έχουν ακυρώσει πολυτελή πακέτα στην Αίγυπτο και την Τουρκία με κόστος 35-38 ευρώ τη βραδιά μου ζητούν να κάνω την ίδια προσφορά για να μεταφέρουν την πελατεία τους στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να χρεώσω λιγότερα από 100» είπε.
Η διαχείριση ενός ξενοδοχείου στη Ρόδο κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στην Αττάλεια της Τουρκίας ή τη Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Το κόστος εργασίας καταλαμβάνει το διπλάσιο των εσόδων απ’ ότι στην Αίγυπτο.
Η Ελλάδα έχει επίσης μόλις αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα ξενοδοχεία και κατάργησε τον μειωμένο συντελεστή σε έξι νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, για να καλύψει τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της.
Το αδύναμο ρούβλι κάνει τις διακοπές στην ευρωζώνη πολύ πιο ακριβές για τη Ρωσία. Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει πέσει από τα 45 στα 75 ρούβλια ανά ευρώ στους τελευταίους 21 μήνες.
Η Ελλάδα, μια «ώριμη αγορά» που έφτασε στο 95% της χωρητικότητας το περασμένο καλοκαίρι, θα χρειαστεί επίσης να παρατείνει την τουριστική σεζόν ή να αυξήσει τη χωρητικότητα των ξενοδοχείων για να υποδεχτεί την επιπλέον ζήτηση, είπε ο Τσιλίδης.
Η Κατερίνα Βοροπάγεβα, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Μόσχα, λέει πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει τις τιμές της για να ανταγωνιστεί την Αίγυπτο και την Τουρκία, όμως η ζήτηση υπάρχει.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τον επόμενο χρόνο, είναι δημοφιλής προορισμός για τους ρώσους, όλοι προσπαθούν να αλλάξουν τα κλεισμένα πακέτα για την Ελλάδα και αλλού, είναι δύσκολο» είπε.
«Η τουρκική αγορά είναι τελείως κλειστή για εμάς αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πουλήσουμε πακέτα για εκεί και είμαστε ήδη οικονομικά εκτεθειμένοι στις υπάρχουσες προπληρωμένες κρατήσεις» προσέθεσε.