Image default
Πρώτο Θέμα

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

Από τις ΗΠΑ έως την Ελλάδα και έως την Ιαπωνία, όλες οι σημαντικότερες ανεπτυγμένες αγορές κρατικών ομολόγων δείχνουν πως θα ολοκληρώσουν το 2015 με κέρδη, την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Και οι 26 αγορές που παρακολουθεί το - δείχνουν πως θα παρουσιάσουν θετικές επιστροφές φέτος. Τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν τον δρόμο στα κέρδη, με ένα ράλι 18% αφότου η χώρα έλαβε τη διεθνή της διάσωση. Τα αμερικανικά ομόλογα ανέβηκαν κατά 1%. Τα κρατικά χρεόγραφα σημείωσαν άνοδο επίσης στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία, σπρώχνοντας τις αποδόσεις σε κάποιες προθεσμίες σε αυτές τις χώρες κάτω από το μηδέν.

1

Ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κίνηση της Fed στη συνεδρίαση της στις 15-16 Δεκεμβρίου, το ποσοστό του πληθωρισμού των ΗΠΑ που βρίσκεται κοντά στο μηδέν εξακολουθεί να ωθεί τη ζήτηση για χρέος. Οι χρηματιστές υπολογίζουν πως τα κόστη θα αυξηθούν με έναν ρυθμό περίπου 1,1% παγκοσμίως, βασισμένοι στη διαφορά των ονομαστικών ομολόγων και των χρεογράφων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, γνωστή ως νεκρό ποσοστό. Το ποσό έχει πέσει από το υψηλό αυτής της χρονιάς του 1,5. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αποτελεί επιπλέον λόγο να αναζητήσει κανείς ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογα.

«Το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού είναι ένας από τους λόγους που έχουμε θετική συνολική επιστροφή» είπε ο Kim Youngsung, ο επικεφαλής των επενδύσεων στο εξωτερικό στη Σεούλ στην Συνταξιοδοτική Υπηρεσία Κρατικών Υπαλλήλων, η οποία έχει 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. «Έχουμε αβεβαιότητα για την οικονομία για το επόμενο έτος. Οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, και η αργή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας» ενισχύουν τη ζήτηση των ομολόγων, είπε.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είχαν αλλάξει ελάχιστα από το 2,22% στις 6:42πμ ώρα Λονδίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του -. Η τιμή του χρεογράφου του 2,25% με λήξη τον Νοέμβριο του 2025 βρισκόταν στα 100 7/32.

Η Νότιος Αφρική αποτελεί την εξαίρεση στο ράλι των ομολόγων. Η αγορά της έχει πέσει κατά 5,3% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοοικονομικών Αναλυτών, αφότου ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απέλυσε την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομικών. Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών με τοπικά νομίσματα έχουν κερδίσει 3% φέτος, σύμφωνα με δείκτη της JPMorgan Chase & Co.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση θα αναρριχηθεί στο 2,78% μέχρι τη λήξη του 2016, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε μια έρευνα του -, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 9 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή οικονομολόγων. Ο αριθμός έπεσε από το 2,83% της έρευνας του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αδιύλιστου πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλά 6,5 ετών αυτήν την εβδομάδα. Ο δείκτης των καταναλωτικών τιμών των ΗΠΑ ανέβηκε 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Έχει παραμείνει κάτω από των στόχο του 2% πληθωρισμού της Fed για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό φέτος από το 1990, σύμφωνα με έρευνα του - με τη συμμετοχή οικονομολόγων. Η Κίνα και η Ευρώπη αύξησαν και οι δύο τα προγράμματα νομισματικής ώθησης φέτος, αφού η Ιαπωνία έκανε το ίδιο των Οκτώβριο του 2014.

Η απειλή της αύξησης του επιτοκίου από τη Fed δεν ήταν αρκετή για να περικόψει τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Η πιθανότητα η Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας βρίσκεται στο 76%, σύμφωνα με στοιχεία του -. Ο υπολογισμός βασίζεται στην υπόθεση πως το ενεργό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα έχει μέσο όρο 0,375% μετά την αύξηση, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά που ξεκινούν από το μηδέν και φτάνουν στο 0,25%.

Η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα έχουν τηρήσει τις αποδόσεις των 10ετών χρεογράφων εντός μίας ποσοστιαίας μονάδας από το ιστορικό χαμηλό του 1,38% που σημειώθηκε το 2012.

«Ο κόσμος περιμένει χαμηλό πληθωρισμό, κατά συνέπεια τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων είναι αποδεκτά» είπε ο Yoshiyuki Suzuki, επικεφαλής του σταθερού εισοδήματος στο Τόκιο, στη Fukoku Mutual Life Insurance, η οποία διατηρεί 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.   

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin