Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τις προσφυγικές πολιτικές της σε συνεδρίαση του συντηρητικού της κόμματος τη Δευτέρα, αποκρούοντας πρόκληση των επικριτών της με μια υπόσχεση να μειώσει την εισροή των μεταναστών και επαναλαμβάνοντας το αισιόδοξο μάντρα της, «μπορούμε να το κάνουμε».
Αναδειχθείσα σε πρόσωπο της χρονιάς τόσο από το TIME όσο και από τους Financial Times για την τολμηρή της αντίδραση στην κρίση, η Μέρκελ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό για την προσφυγική πολιτική των ανοιχτών πορτών και έχει ξεκινήσει να σκληραίνει τη στάση της.
Σε μια ξεσηκωτική ομιλία, η Μέρκελ θύμισε τα αξιοσημείωτα γεγονότα της χρονιάς, η οποία είδε τη Γερμανία να παίρνει θέση απέναντι στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία, να μεσιτεύει συμφωνία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, και να υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις στερήσεις της Μέσης Ανατολής.
Είπε πως ήταν «ανθρωπιστική επιταγή» να ανοίξουν τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες που κατασκήνωναν στην Ουγγαρία τον Αύγουστο. Ωστόσο, σε ένα νεύμα προς τους επικριτές της μέσα στο κόμμα της τής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, οι οποίοι την έχουν πιέσει για να εισάγει επίσημο όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα δεχτεί η Γερμανία, είπε επίσης πως θα μετριάσει τη ροή.
«Θέλουμε και θα το κάνουμε, θα μειώσουμε εμφανώς τον αριθμό των προσφύγων» είπε, δεχόμενη το χειροκρότημα της συνεδρίασης στην Καρλσρούη, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Βάδη-Βυρτεμβέργη, το οποίο θα διεξάγει τοπικές εκλογές τον επόμενο Μάρτιο.
Η Μέρκελ, στα 61 της, κέρδισε μιαν οκτάλεπτη επευφημία στο τέλος της ομιλίας της προς περίπου 1.000 αντιπροσώπων των χριστιανοδημοκρατών, σε ένα κέντρο συνεδριάσεων στολισμένο με αφίσες που έγραφαν «Για τη Γερμανία και την Ευρώπη».
«Ήταν δυναμική, ενεργητική, ενθουσίασε τους αντιπροσώπους στην Καρλσρούη» έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Η χρήση της φράσης «θα μειώσουμε εμφανώς» από τη Μέρκελ προήλθε απευθείας από μια απόφαση που αναθεώρησε βιαστικά η ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών την παραμονή της συνεδρίασης, για να εκτρέψει μιαν ανοικτή επανάσταση για την προσφυγική πολιτική.
«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό και είναι απολύτως ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα ακόμη εκατομμύριο» είπε η Κριστίνα Σρέντερ, πρώην υπουργός οικογενειακών υποθέσεων, αναφερόμενη στο ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου μεταναστών που έχουν μπει φέτος στη χώρα. «Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει υπερβολικά τη Γερμανία.»
«Ήταν σημαντικό» είπε ο Τομπάιας Μπρίνγκμαν, μέλος του κόμματος από τη Στουτγάρδη. «Ολόκληρο το φάσμα, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, θα πρέπει να συσπειρωθεί.»
Η Μέρκελ υπερασπίστηκε το σλόγκαν της «wir schaffen das», ή «μπορούμε να το κάνουμε», λέγοντας πως το κόμμα θα πρέπει να αναδείξει τις χριστιανικές του ρίζες, και το συνέδεσε επίσης με υποσχέσεις που δόθηκαν από προηγούμενους συντηρητικούς καγκελάριους, Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ, σε δύσκολους καιρούς.
«Μπορώ να το λέω αυτό επειδή είναι μέρος της ταυτότητάς μας ως χώρα να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε» είπε η Μέρκελ.
«Η Γερμανία θα πρέπει να είναι μια χώρα ανοιχτή, περίεργη, ανεκτική και πάντα συναρπαστική» προσέθεσε, περιγράφοντας ένα αισιόδοξο όραμα για το μέλλον και τονίζοντας πόσο μακριά έχει φτάσει η χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Τότε, είπε, η Γερμανία ήταν γνωστή ως ο «ασθενής της Ευρώπης» και πάλευε με πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας.
Η Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα που μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, έχει δει τη στήριξη για το κόμμα της να πέφτει μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στο τέλος του καλοκαιριού.
Δημοσκόπηση της Κυριακής από την Emnid έδειξε τη στήριξη για τη συντηρητική συγκυβέρνηση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με τον βαυαρικό της σύμμαχο να βρίσκεται στο 37%, χαμηλότερα από το 43% που είχε στα μέσα του Αυγούστου.
Ωστόσο, το κλίμα στην Καρλσρούη ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικό, σε αντίθεση με τη διάθεση στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι αντίπαλοι Σοσιαλδημοκράτες πραγματοποίησαν τη δική τους συνεδρίαση και επέβαλαν κυρώσεις στον αρχηγό τους Σίγκμαρ Γκάμπριελ που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις αδυναμίες της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.