Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία για τα σύνορα στα μέσα του 2016

Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία για τα σύνορα στα μέσα του 2016

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν προθεσμία στα μέσα του 2016 για να συμφωνήσουν για μια μελλοντική υπηρεσία περιφρούρησης των συνόρων της ΕΕ, ως μέρος της αντίδρασης της 28μελούς ένωσης στην πρωτοφανή εισροή προσφύγων.

Το πιο ευαίσθητο σημείο της πρότασης είναι η εξουσιοδότηση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής να πραγματοποιεί αποστολές παρά τις αντιρρήσεις κάποιας χώρας. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία έχει κατηγορεί πως έχει παραμελήσει την άμυνα του Αιγαίου, έθεσαν αυτό το ερώτημα σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

«Όλοι ζηλεύουμε την κυριαρχία μας και τα σύνορά μας» είπε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ της Μάλτας, η οποία είχε πλημμυρίσει με μετανάστες στα αρχικά στάδια της προσφυγικής κρίσης, σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, οι οποίες είχαν πιέσει για παρέμβαση στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν καλωσορίσει κατ’ αρχήν την πρόταση, διαμαρτυρόμενες πως η δύναμη με τη σημαία της ΕΕ θα δημιουργηθεί πολύ αργά για να αντιμετωπίσει τη σημερινή εισροή.

Η συνοριοφυλακή θα είχε μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, το διπλάσιο της υπάρχουσας υπηρεσίας της ΕΕ, και θα μπορούσε να έχει 1.500 αξιωματικούς σε μόνιμη εφεδρεία από τις κυβερνήσεις της ένωσης. Η δημιουργία της απαιτεί την έγκριση των κρατών-μελώ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μεγαλύτερη μάχη που προκύπτει αφορά μια πρόβλεψη που θα επέτρεπε στην ΕΕ να στείλει συνοριακή περιπολία παρά τις αντιρρήσεις κάποιας χώρας ως «έσχατη λύση». Θα μπορούσε να βασιστεί σε μια «αξιολόγηση αδυναμίας» και στις συστάσεις των εθνικών εκπροσώπων, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βρεθούν γρήγορα τα υποσχεθέντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την Τουρκία, μία χώρα εκτός της ΕΕ η οποία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους πρέσβεις της ΕΕ σε ξεχωριστή συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα χρήματα υποσχέθηκαν σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια παροχής κινήτρου στην Τουρκία ώστε να στεγάσει τους πρόσφυγες στην επικράτειά της αντί να τους επιτρέπει να διακινδυνεύουν το ταξίδι ως την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μέχρι την Ελλάδα και στη συνέχεια προς τη δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, μια συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, με 11 ηγέτες της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατέληξε χωρίς συμφωνία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Ο Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία θα επιβάλει απαιτήσεις βίζας για τους εισερχόμενους σύρους για να ελέγξει καλύτερα τους αριθμούς, όπως μετέδωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin