Image default
Πρώτο Θέμα

Πρώτη ευκαιρία για τον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση

Πρώτη ευκαιρία για τον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση

Η Ισπανία έχει μπει σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά καθώς ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχασε την πλειοψηφία του σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς αποφασιστικό αποτέλεσμα, η οποία είδε τους ψηφοφόρους να μεταβιβάζουν την αφοσίωσή τους σε νέα κινήματα, εις βάρος των δύο κύριων κομμάτων.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχασε ένα τρίτο των βουλευτών του, παρ’ ότι νίκησε τους Σοσιαλιστές στη συγκομιδή των περισσότερων ψήφων και στην εξασφάλιση της πρώτης ευκαιρίας για τη δημιουργία κυβέρνησης. Με τους ισπανούς ψηφοφόρους να επιβραβεύουν τους πρωτοεμφανιζόμενους του κατά της λιτότητας κόμματος των Podemos και του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, οι οποίοι αθροιστικά κατέκτησαν 109 έδρες από το κοινοβούλιο των 350 μελών, χωρίς να προκύπτει ξεκάθαρη κυβερνητική πλειοψηφία από την αναμέτρηση της Κυριακής.

«Το πεδίο είναι πραγματικά ανοιχτό» είπε ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Οδεύουμε προς παρατεταμένες διαπραγματεύσεις καθώς τα δύο κόμματα έχουν ουσιαστικά ισοψηφήσει.»

Η Ισπανία έγινε μέλος μιας παγκόσμιας αντίδρασης ενάντια στην κατεστημένη πολιτική καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αμφισβητήσουν το δικομματικό σύστημα που έχει δει το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές να εναλλάσσονται στην εξουσία για τα τελευταία 33 χρόνια. Η διάσπαση του πολιτικού κλίματος δεν αφήνει κανένα κόμμα σε θέση να κυβερνήσει, επιφέροντας τον κίνδυνο της αστάθειας και την αντίδρασης των αγορών.

1

Το ευρώ δε σημείωσε σημαντικές αλλαγές στις πρώτες συναλλαγές στην Αυστραλία, καθώς κατέφθαναν τα αποτελέσματα, παρ’ ότι οι μετοχές και τα ομόλογα της Ισπανίας μπορεί να ανοίξουν χαμηλότερο λόγω της προοπτικής της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό συνεργασίας θα είναι δύσκολο «με δεδομένη την εχθρότητα μεταξύ των κομμάτων» έγραψε σε e-mail ο Βιτσέντζο Σκαρπέτα, αναλυτής πολιτικής της Open Europe με έδρα στο Λονδίνο. «Στην καλύτερη περίπτωση, η Ισπανία θα καταλήξει με μια αδύναμη κυβέρνηση. Στη χειρότερη, οι ισπανοί μπορεί να κληθούν ξανά στις κάλπες πολύ σύντομα.»

Ο αρχηγός των ισπανών Σοσιαλιστών, ο Πέδρο Σάντσες, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος αργά την Κυριακή, συνεχάρη τον Ραχόι και το κόμμα του «που είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία» και είπε πως κέρδισαν την πρώτη ευκαιρία για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως οι ψηφοφόροι είχαν ξεκαθαρίσει την επιθυμία τους για αλλαγή.

«Η Ισπανία θέλει την αριστερά» είπε ο Σάντσες. «Ο ισπανικός λαός έχει ξεκαθαρίσει και κάτι άλλο: πως μια νέα πολιτική περίοδος ξεκινά στην Ισπανία.»

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και μια σειρά κατηγοριών για διαφθορά κατά των κατεστημένων κομμάτων, οι Podemos και οι Ciudadanos αναδείχθηκαν για να αμφισβητήσουν την ηγεμονία τους, αντικατοπτρίζοντας τη διάρρηξη της παραδοσιακής πολιτικής σε πολλές δυτικές δημοκρατίας, από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ, μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα και τη Μαρίν Λε Πεν της Γαλλίας.

Το αποτέλεσμα στην Ισπανία υποδεικνύει πως το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία μαζί με τον Ραχόι είναι ο ιστορικός του αντίπαλος, οι Σοσιαλιστές – ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας λεγόμενης μεγάλης συμμαχίας την Κυριακή. Το Λαϊκό Κόμμα και οι Ciudadanos αθροιστικά βρίσκονται 13 έδρες μακριά από τις 176 που χρειάζονται για την πλειοψηφία. Οι Σοσιαλιστές, οι Podemos και μία ακόμη πλατφόρμα κατά της λιτότητας, η Unidad Popular, έχουν 15 έδρες λιγότερες, παρ’ ότι μπορεί να κερδίσουν επιπλέον στήριξη από εθνικιστικά κινήματα.

Το ευρώ δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, βρισκόμενο στα $1,0882 στις 10:26 το πρωί της Δευτέρας στο Τόκιο.

«Ο μόνος δρόμος προς μία σταθερή κατάσταση θα ήταν μια μεγάλη συμμαχία γερμανικού τύπου» είπε ο Χοσέ Ραμόν Πιν, καθηγητής δημόσιας διοίκησης σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων της Βαρκελώνης. «Όμως είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει.»  

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin