Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

Ποιον εμπιστεύονται λιγότερο οι ευρωπαίοι: την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις εθνικές κυβερνήσεις τους;

Η απάντηση, σε μια ήπειρο δέσμια του αναδυόμενου εθνικιστικού πάθους, μπορεί να είναι αναπάντεχη: ενώ μόλις 32% των ευρωπαίων εμπιστεύονται τους θεσμούς της ΕΕ, αυτοί που εμπιστεύονται τους εθνικούς ηγέτες είναι ακόμη λιγότεροι, μόλις 27%.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη σε ολόκληρη την ΕΕ και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες έδειξε πως η στήριξη προς τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές παραμένει ισχυρή ύστερα από ένα έτος όπου κυριάρχησε η μεταναστευτική κρίση, η τρομοκρατία, η παρ’ ολίγον αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ και η απειλή της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε τα δεινά στο σωστό πλαίσιο σε σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ, ο Γιούνκερ, στα 61 του χρόνια, απάντησε: «Είστε πολύ νέος για να το γνωρίζετε αυτό – το ίδιο κι εγώ.»

Οι αρχές της ΕΕ, που συχνά δέχονται τον χλευασμό ως απρόσωπες και απόμακρες, είχαν υψηλότερη βαθμολογία εμπιστοσύνης σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγορεί αδίστακτα τις Βρυξέλλες για τις υποτιθέμενες αποτυχίες της.

Οι εθνικοί ηγέτες κρίθηκαν ως περισσότερο αξιόπιστοι σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τα βρετανικά αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς καθησυχαστικά για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: με μόλις 23% των ερωτηθέντων να εμπιστεύονται την ΕΕ, το ποσοστό της εθνικής κυβέρνησης έφτασε στο 31%.

Η ΕΕ και οι εθνικοί ηγέτες ισοφάρισαν σε δύο χώρες.

Οι βρετανικές απόψεις για τη μετανάστευση επίσης αποδείχθηκαν περισσότερο ποικιλόμορφες απ’ ότι στο debate για την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση, στο οποίο το κυρίαρχο ζήτημα είναι η προσπάθεια του Κάμερον να περιορίσει τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας στους πολίτες της ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία.

Μια πλειοψηφία των βρετανών – 51% – έχουν «θετικά» αισθήματα για τους μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ, έδειξε η δημοσκόπηση. Αυτή η στήριξη πέφτει στο 39% όταν οι βρετανοί ρωτώνται για μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ.

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση Ευρωβαρομέτρου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 17 Νοεμβρίου με περίπου 1.000 συνεντεύξεις σε κάθε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ. Το περιθώριο σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίων μονάδων.  

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin