Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανική κριτική κατά της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση

Γερμανική κριτική κατά της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ανώτερος βαυαρός πολιτικός άσκησαν κριτική στην Ελλάδα την Κυριακή για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον ρόλο της στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με έλληνες αξιωματούχους φέτος για την οικονομική πολιτική, είπε στη Bild am Sonntag πως η Αθήνα έχει επί χρόνια αγνοήσει τους κανονισμούς που υποχρεώνουν τους μετανάστες να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία φτάνουν πρώτα.

Είπε πως τα γερμανικά δικαστήρια είχαν αποφασίσει πριν κάμποσο καιρό πως οι πρόσφυγες δεν είχαν ανθρώπινη μεταχείριση στην Ελλάδα και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να επιστραφούν εκεί.

«Οι έλληνες δε θα πρέπει να κατηγορούν για τα προβλήματά τους μόνο τους άλλους, θα πρέπει να δουν πώς και οι ίδιοι μπορούν να ενεργήσουν καλύτερη» είπε ο Σόιμπλε.

Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί κύρια είσοδο προς την Ευρώπη για τους μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο πέλαγος, έχει δεχτεί την κριτική από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχει κάνει ελάχιστα για να διαχειριστεί τη ροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της.

Ο Χοακίμ Χέρμαν, ο υπουργός εσωτερικός στο ανατολικό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο έχει δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού κύματος στη Γερμανία, επέκρινε τον τρόπο που η Ελλάδα διασφαλίζει τα εξωτερικά της σύνορα.

«Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια φάρσα» είπε ο Χέρμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt am Sonntag, προσθέτοντας πως όποια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για την διασφάλιση των εξωτερικών της συνόρων, θα πρέπει να αποχωρεί από τη ζώνη Σένγκεν, όπου τα εσωτερικά σύνορα έχουν καταργηθεί.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, η Frontex, έχει συμφωνήσει να αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα, ενώ ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα βοηθήσουν τους έλληνες να διαχειριστούν τα σύνορα με τη Μακεδονία, ύστερα από ανησυχίες για την αποφασιστικότητα της Αθήνας για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Ο Χέρμαν είπε πως είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν τα σύνορα με τη Σλοβενία, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν από την Κροατία να μπορούν να καταγράφονται σωστά και να εντοπίζονται οι πιθανοί τρομοκράτες.

«Εάν δεν εξασφαλιστεί αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να γίνουμε πιο ενεργητικοί στα δικά μας σύνορα» είπε.

Σε αντίθεση με την κριτική του προς την Ελλάδα, ο Σόιμπλε επεδίωξε να προσφέρει συμβιβασμό με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν εκφράσει την απροθυμία τους να δεχτούν μετανάστες με την επιβολή της ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά με τις αλληλοπροσβολές» είπε ο Σόιμπλε. «Τα ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει επίσης να υποδεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από τη Γερμανία.»

Η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, με πολλούς από αυτούς να εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχια της Μέσης Ανατολής, σημαίνει επίσης πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Εν τέλει, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μια κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Οι πόροι που δαπανούμε στους 28 εθνικούς στρατούς μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά μαζί» είπε ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε είπε πως η Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί χωρίς ισχυρή εμπλοκή της Ευρώπης.

Η Γερμανία έχει σταδιακά υιοθετήσει έναν πιο ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες αποστολές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι βουλευτές της ενέκριναν μιαν αποστολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης την αποστολή έξι αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado, μιας φρεγάτας για την προστασία γαλλικού αεροπλανοφόρου, αεροσκάφος ανεφοδιασμού και 1.200 άτομα στρατιωτικού προσωπικού.

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin