Image default
Πρώτο Θέμα

Με κατήφεια κλείνει το 2015 για τις αγορές

Με κατήφεια κλείνει το 2015 για τις αγορές

Το πετρέλαιο παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν μιαν ετήσια άνοδο και τα νομίσματα των παραγωγών βασικών προϊόντων αποδυναμώθηκαν, καθώς οι συναλλαγές μειώθηκαν στο τέλος μιας χρονιάς όπου κυριάρχησε η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ, η κατάρρευση των τιμών των ακατέργαστων προϊόντων και η αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν κατά 0,3%, οδεύοντας προς τον χειρότερο Δεκέμβρη τους μετά το 2002. Τα χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ μεταβλήθηκαν ελάχιστα, αφήνοντας τον δείκτη στάσιμο για το έτος, ενώ οι μετοχές στην Κίνα έπεσαν για πρώτη φορά σε τρία χρόνια. Το αργό πετρέλαιο brent αναρριχήθηκε κατά 0,9%, όμως συνεχίζει να οδεύει προς τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε δύο χρόνια, τουλάχιστον από το 1988. Το ραντ της Νοτίου Αφρικής, το καναδικό δολάριο και νορβηγική κορώνα ήταν μεταξύ των νομισμάτων με τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Δεν ήταν ένα καλό τελείωμα για το 2015, με τη χαμηλή ρευστότητα να τονίζει ακόμη περισσότερο την αδυναμία των αγορών» είπε ο Ramiro Loureiro, αναλυτής της Banco Comercial Portugues στη Λισαβόνα. «Παρ’ ότι είχαμε κάθε είδους κινδύνους και ανησυχίες να κατακλύζουν τις αγορές, όπως η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι αποφάσεις βασικών κεντρικών τραπεζών, η Ευρώπη κατάφερε να κλείσει τη χρονιά υψηλότερα.»

1

Οι παγκόσμιες μετοχές όδευαν προς την πρώτη πτώση τους μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς η επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία πυροδότησε τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές των ακατέργαστων προϊόντων από το 2008, την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδινε τέλος στην πολιτική του μηδενικού επιτοκίου. Ο δείκτης προϊόντων του - έχει σημειώσει πτώση 25% το 2015. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 διατήρησε ετήσια κέρδη 0,2%, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν βουλιάξει κατά 17%.

Το πετρέλαιο πωλούταν στα 36,71 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το αργό πετρέλαιο brent βρισκόταν στα 36,66 δολάρια στις 10:14πμ στο Λονδίνο. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε για δεύτερη ημέρα, με τον όγκο των μετοχών που άλλαξαν χέρια να είναι κατά 80% περίπου χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 30 προηγούμενων ημερών. Οι αγορές των χωρών όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ιταλία παρέμειναν σήμερα κλειστές, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία αναμένεται να κλείσουν νωρίτερα.

Μετοχές

Παρ’ ότι ο Stoxx 600 οδεύει προς τρίτη εβδομάδα κερδών, έχει πέσει κατά 4,9% τον Δεκέμβριο, μειώνοντας τα κέρδη του έτους στο 7,2%. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 κέρδισε 0,1%.

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας αναρριχήθηκε κατά 9,6% το 2015, με τους στρατηγιστές να προβλέπουν περισσότερα κέρδη για το 2016. Ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας βρισκόταν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες αποδόσεις στη δυτική Ευρώπη, σημειώνοντας ράλι 13%. Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε κατά 4,7%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε βουτιά 25%.

Προϊόντα

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate όδευε προς δεύτερη χρονιά απωλειών, ξεπερνώντας την πτώση που ακολούθησε την ασιατική οικονομική κρίση μεταξύ 1997 και 1998. Το χάσμα μεταξύ brent και WTI έχει εξαφανιστεί από τη στιγμή που οι αμερικανοί νομοθέτες άνοιξαν τον δρόμο για τις εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου.

2

Το πετρέλαιο έπεσε την Τετάρτη, όταν τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν μιαν αναπάντεχη αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας τον υπερκορεσμό που οδήγησε τις τιμές κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Τα αποθέματα στο μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης της χώρας στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα σημείωσαν ιστορικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανέβηκαν 6,2%, στα 2,351 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων, ανακάμπτοντας μετά από την πρώτη πτώση σε πέντε μέρες την Τετάρτη, χάρη σε ηπιότερες προβλέψεις καιρού για τον Ιανουάριο.

Ο χρυσός οδεύει για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά απωλειών, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε 15 χρόνια, καθώς η άνοδος του δολαρίου μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed επιδείνωσε την ευρύτερη πτώση των τιμών των προϊόντων. Η προς άμεση παράδοση ράβδος πωλούταν στα 1.067,87 η ουγγιά, χωρίς μεγάλες ημερήσιες αλλαγές και με ετήσια πτώση 10%.

Τα μέταλλα στο Λονδίνο όδευαν προς την πρώτη μηνιαία άνοδο μετά τον Απρίλιο, εν μέσω εικασιών πως οι συνθήκες ζήτησης στην Κίνα μπορεί να σταθεροποιηθούν με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς κάποιοι παραγωγοί ξεκινούν να μειώνουν την κλίμακα της παραγωγής. Το νικέλιο αυξήθηκε κατά 1%, στα 8.785 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ ο χαλκός δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Ο δείκτης LME παρέμεινε κατά 24% χαμηλότερος για φέτος.

Αναδυόμενες αγορές

Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI ανέβηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, κερδίζοντας 0,2%. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 17% το 2015, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια μετά το 2011 και οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμο από το 2008. Οι αναδυόμενες μετοχές τιμολογούνται στο 11πλάσιο των εκτιμώμενων 12μηνων κερδών, λιγότερο κατά 31% από το Παγκόσμιο Δείκτη MSCI.

Ένα μέτρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών 20 αναπτυσσόμενων χωρών έπεσε κατά 15% το 2015, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση μετά το 1997.

Εταιρική χρηματοδότηση

Το κόστος της εγγύησης επενδυτικού βαθμού εταιρικού χρέους στην Ευρώπη όδευε προς την πρώτη ετήσια άνοδο σε τέσσερα χρόνια, με τον δείκτη iTraxx Europe της Markit που παρακολουθεί τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης να ανεβαίνει κατά 14 μονάδες βάσης, στις 77 μονάδες βάσης. Μέτρο κινδύνου χρηματοπιστωτικών ομολόγων όδευε επίσης προς την πρώτη του αύξηση μετά το 2011, ενώ το βασικό ομόλογο υψηλού κινδύνου της περιοχής όδευε προς πτώση.

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin