Image default
Πρώτο Θέμα

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας παρουσίασε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας που θα περιέκοπτε τα μελλοντικά επιδόματα, χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, προτού συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η μεταρρύθμιση του προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού θα αποτελέσουν δοκιμασία για την κυβερνητική συμμαχία του Τσίπρα, η οποία διατηρεί πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στη Βουλή, και την αποφασιστικότητά του να πραγματοποιήσει τα μέτρα που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να προσυπογράψουν το σχέδιο.

Οι προτεινόμενες επιδιορθώσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο επιβάρυνε τον προϋπολογισμό για χρόνια, τοποθετεί ένα ανώτατο όριο 2.300 ευρώ στη μέγιστη μηνιαία συνταξιοδοτική πληρωμή, με ένα ανώτατο όριο 3.000 ευρώ για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη συγχώνευση και των έξι βασικών ασφαλιστικών ταμείων και προβλέπει περικοπές στις μελλοντικές κύριες συντάξεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και το 30%. Θέτει κατώτατο όριο 384 ευρώ μηνιαίως.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους, κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε αυτές που πληρώνουν οι εργοδότες και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης… τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσφέρουν τη στήριξή τους σε αυτόν τον εθνικό στόχο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις για δραστικές περικοπές στα επιδόματα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

«Η μέση μηνιαία σύνταξη ήταν 1.480 ευρώ το 2010, όμως έφτασε στα 863 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβέρνηση» είπε.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρουν αντιρρήσεις για τις περικοπές των επιδομάτων που συμπεριλαμβάνει το σχέδιο, το οποίο έχει παραδοθεί στους δανειστές της χώρας.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να αποφέρει αποταμιεύσεις αξίας 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τον επόμενο χρόνο, είναι το πιο ευαίσθητο από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για την οικονομική τους βοήθεια.

«Διαφωνούμε με την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης» είπε ο πρώην συντηρητικός υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Κάτι τέτοιο θα μείνω την ανάπτυξη και θα αύξανε την ανεργία.»

Η κυβέρνηση στοχεύει να υποβάλει το νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και να την περάσει από ψηφοφορία στις αρχές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Οι επίσημοι δανειστές έχουν προειδοποιήσει πως η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις προτού φτάσει η τελική εκδοχή των καταιγιστικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλή θα είναι σκληρές.  

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin