Image default
Πρώτο Θέμα

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

Η πρώτη σημαντική αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της ταλαιπωρημένης χώρας της ευρωζώνης, πιθανώς θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ένωσης.

Μόνον αφότου η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει μια σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, με πιο αξιοσημείωτες τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η ευρωζώνη να λάβει υπόψη της κινήσεις για να χαλαρώσει το βάρος του χρέους, είπε ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ την Πέμπτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, που έκλεισε τον περασμένο χρόνο.

«Μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μόνο εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα – και οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο από αυτά» είπε ο Ντάισελμπλουμ. Η αξιολόγηση θα χρειαστεί «πολύ πιθανότερα μήνες παρά εβδομάδες» προσέθεσε.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές δε δείχνουν κανένα σημάδι διάθεσης να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους για τα οικονομικά βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα προτού λάβει τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει μισθούς και να αγοράσει αγαθά. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης προειδοποιήσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα «πρόθυρα κατάρρευσης».

Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να υποβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στη Βουλή μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, είπε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου των 300 εδρών Νίκος Βούτσης σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Πέμπτη. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις δέκα πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Εάν τα μέτρα περάσουν και η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επιτηρούν το πρόγραμμα διάσωσης, το βάρος του ελληνικού χρέους θα επιστρέψει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα θα οδηγήσει σε επιπλέον εκταμιεύσεις, οι δόσεις προς την Ελλάδα θα οδηγήσουν σε διάλογο για την αναδιάρθρωση του χρέους και σε μέτρα σχετικά με το χρέος – όμως αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων» είπε.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά μια σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη την Παρασκευή, για να συζητήσει την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, έγραψε σε ανακοίνωση μέσω e-mail το υπουργείο του. Είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ στις 12 Ιανουαρίου και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο την επόμενη ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Δευτέρας το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και το σχέδιο αξιολογείται, είπε η εκπρόσωπος της κομισιόν Βανέσα Μοκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Αυτή εξετάζεται αυτή τη στιγμή λεπτομερώς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν» είπε, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.  

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin