Image default
Πρώτο Θέμα

Η οικονομική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης στο ζενίθ από το 2011

Η οικονομική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης στο ζενίθ από το 2011

Η οικονομική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης αυξήθηκε αναπάντεχα τον Δεκέμβριο, σε μια ένδειξη πως η νέα ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παρέχει κινητήρια δύναμη για την ευάλωτη ανάκαμψη της περιοχής.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στελεχών και καταναλωτών αναρριχήθηκε στο 106,8 από το 106,1 του Νοεμβρίου, είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Απρίλιο του 2011 και έρχεται να συγκριθεί με μια εκτιμώμενη μέση πτώση στο 106 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του -. Η ανεργία έπεσε στο 10,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της Eurostat.

Η άνοδος στην εμπιστοσύνη δίνει μια ανάσα στην κεντρική τράπεζα με έδρα στη Φρανκφούρτη, αφού οι επενδυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις τελευταίες προσπάθειές της να κινητοποιήσει την ανάπτυξη και να επιστρέψει γρήγορα τον πληθωρισμό προς το 2%. Ενώ οι έρευνες των υπευθύνων προμηθειών υποδεικνύουν μιαν αργά ενισχυόμενη ανάκαμψη, η αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου απειλεί τις εξαγωγές.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, όμως οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ περιορισμένες, συνοδευόμενες από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ισχυρότερο ευρώ» είπε η Aline Schuiling, ανώτερη οικονομολόγος στην ABN Amro Bank  στο Άμστερνταμ. «Το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι πως οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν μετατοπιστεί και οι αγορές αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Για αυτόν τον λόγο περιμένουμε από την ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ώθησης τον Μάρτιο για να περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο.»

Το ευρώ δε σημείωσε σημαντικές αλλαγές μετά από τη δημοσίευση της έκθεσης και βρισκόταν στα 1,0847 δολάρια στις 11:49πμ ώρα Φρανκφούρτης.

Ο δείκτης του κλίματος στη βιομηχανία ανέβηκε στο -2 τον Νοέμβριο από το -3,2, και το μέτρο της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες ανέβηκε στο 13,1 από το 12,8, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των οικοδόμων επίσης βελτιώθηκε.

Η ανεργία στην περιοχή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Νοέμβριο, ξεκινώντας από το 4,5% στη Γερμανία και φτάνοντας στο 21,4% στην Ισπανία, είπε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη. Δεν έδωσε στοιχεία για την Ελλάδα. Η ανεργία στους νέους στην ευρωζώνη βρισκόταν στο 22,5%.

Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση. Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το - είχαν προβλέψει αύξηση 0,2%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Ενώ οι πολιτικοί παράγοντες της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μάριο Ντράγκι, έχουν υποδείξει τους κινδύνους που προκύπτουν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, έχουν επίσης υπογραμμίσει την ώθηση που δίνουν στις δαπάνες και τις επενδύσεις οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent έκλεισε το 2015 με τη χαμηλότερη μέση ετήσια τιμή σε 11 χρόνια, καθώς τα μεγαλύτερα μέλη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών χωρών συνεχίζουν να διυλίζουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 0,2% τον Δεκέμβριο. Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις της ΕΚΤ που θέλουν την ανάπτυξη των τιμών να επιταχύνει στο 1% φέτος και στο 1,6% το 2017. Δημιουργεί επίσης πρόκληση και για την επιπλέον ώθηση, αφού οι αξιωματούχοι παρέτειναν την ποσοτική χαλάρωση κατά έξι μήνες τον Δεκέμβριο και έριξαν ένα από τα βασικά επιτόκια της τράπεζας ακόμη πιο κάτω από το μηδέν. Η ΕΚΤ έχει στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό κάτω άλλο κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Σχετικα αρθρα

Άλμα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων

admin

Τα ελληνικά ονόματα της αμερικανικής λίστας Forbes “κάτω των 30”

admin

Ολες οι αλλαγές για τους επαγγελματίες, τι θα ισχύσει για τεκμήρια, τζίρους, εκπτώσεις

admin

Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα κενά

admin

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν για αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του πληθωρισμού

admin

Όλα τα νέα μέτρα για φοροδιαφυγή, AirBnB και απαλλαγές για ανακαινίσεις

admin

ΤτΕ: Μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Οκτώβριο

admin

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία

admin

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη γι’ αυτό που έρχεται…

admin

Γιατί κάποιες χώρες θέλουν να σπάσουν την παντοδυναμία του δολαρίου

admin

Συνδέεται το Airbnb με την αύξηση των ενοικίων; Τι δείχνει νέα έρευνα

admin

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα

fastpath