Image default
Πρώτο Θέμα

Δραματική ανατροπή

Δραματική ανατροπή

Η επιλογή του νέου αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης δημιουργεί τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της ευρωζώνης. Εντείνει τις περίπλοκες πολιτικές δυναμικές της χώρας.

Με μια πρώτη ματιά, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγός της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι αναμφίβολα καλά νέα. Πρόκειται για έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή, ο οποίος θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας που έπεσε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι πολιτικές που υποστηρίζει – η αντιμετώπιση των εδραιωμένων συμφερόντων, η απελευθέρωση της οικονομίας και η ικανή διακυβέρνηση – είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Ελλάδα.

Οι πιστωτές έχουν πλέον μιαν αξιόπιστη εναλλακτική του Αλέξη Τσίπρα, του αριστερόστροφου πρωθυπουργού ο οποίος συμφώνησε ύστερα από πολλές δοκιμασίες σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως δεν εκπληρώνει με πολύ ενθουσιασμό.

Όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά. Ο Τσίπρας ηγείται μιας κυβέρνησης με μια πολύ μικρή πλειοψηφία και θα πρέπει να περάσει μια σειρά μη δημοφιλών νομοσχεδίων – ιδιαίτερα αυτό για τον περιορισμό του συνταξιοδοτικού λογαριασμού του κράτους – ως μέρος της συμφωνίας του με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Μέχρι την εκλογή του Μητσοτάκη, φαινόταν πως ο πρωθυπουργός είτε θα κατάφερνε να διατηρήσει την παρούσα πλειοψηφία είτε, εάν περισσότερα από τα μέλη της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας επαναστατήσουν, θα δημιουργούσε μια νέα συμμαχία με κάποια μικρά κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα. Και αν αποτύγχανε και αυτό, θα προκήρυττε νέες εκλογές τις οποίες θα κέρδιζε εύκολα.

Πλέον όμως ο Τσίπρας μάλλον δε θα μπορεί να πάρει αυτό το τελευταίο στοίχημα. Την ίδια στιγμή, τα μικρότερα κόμματα δε θα είναι τόσο πρόθυμα να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνησή του, καθώς θα φοβηθούν πως οι ψηφοφόροι τους θα στραφούν στον Μητσοτάκη. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως οι πιθανοί επαναστάτες στις γραμμές του ίδιου του Τσίπρα θα αποθρασυνθούν, υπολογίζοντας πως εκείνος τους χρειάζεται.

Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός μπορεί να μπει στον πειρασμό να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή με τους πιστωτές και να προσπαθήσει να αραιώσει κάποιες από τις δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις. Οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης, παράλληλα, μπορεί να αισθανθούν πως μπορούν να υιοθετήσουν μιαν αυστηρότερη γραμμή με την Αθήνα, καθώς ο Τσίπρας δε θα είναι πλέον η μοναδική επιλογή.

Υπάρχουν φυσικά πολλά αν και ίσως σε αυτό το σενάριο. Υποδεικνύει, ωστόσο, πως η νίκη του Μητσοτάκη, αν και ευπρόσδεκτη, μπορεί να δημιουργήσει πολλές εκπλήξεις σε ένα δράμα που έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτο.      

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin