Image default
Πρώτο Θέμα

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

Δεν προβλέπεται να δίνεται σύντομα το πολυπόθητο τέλος στο δύσκολο ζήτημα των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν ούτε στο αυριανό αλλά ούτε και στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ενώ το σχέδιο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως «φιλόδοξο».

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ως εκ τούτου ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια καθοριστική απόφαση, αλλά θα εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και  επισήμως η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση.

Εν τούτοις, θα γίνει εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα, με πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες πτυχές της πρώτης αξιολόγησης. Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρεί «πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «πολύ φιλόδοξη».

Για τους θεσμούς, το επιθυμητό αποτέλεσμα της τελικής πρότασης είναι να καταστεί το συνταξιοδοτικό βιώσιμο σε βάθος χρόνου, αλλά και να μην δημιουργήσει αντικίνητρα στην αγορά εργασίας. Στο σημείο αυτό, εκτιμάται ότι ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σκιαγραφεί την ένσταση των Ευρωπαίων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Στόχος των δανειστών είναι να ολοκληρώνονται παράλληλα τα ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας και όχι να κλείνει ξεχωριστά ο φάκελος της αξιολόγησης κάθε μεμονωμένου θέματος. Με απλά λόγια, η τακτική αυτή των Ευρωπαίων αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά αφού ακόμη κι αν υπάρχει συμφωνία στο θέμα της δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν δεν έχουν συμφωνηθεί και τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, δηλαδή αν δεν έχει αποφασιστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι μια σύντομη υπόθεση και δήλωσε σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου. Σημαντικό είναι όμως, για την ίδια πηγή, να υπάρχει συνεχής πρόοδος έτσι ώστε να τελειώσει «το συντομότερο δυνατόν».  Την πεποίθηση του πως υπάρχει ένα επαρκές χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων εξέφρασε επίσης ο αξιωματούχος, καθώς η Ελλάδα έχει επαρκή αποθεματικά και δεν προβλέπονται σημαντικές αποπληρωμές χρέους.

Τους υπουργούς οικονομικών θα απασχολήσουν αύριο και τα ζητήματα των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές στο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να μεταφέρουν επίσης τις προσδοκίες τους για τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία στον Έλληνα υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε, πως για το ζήτημα του χρέους, είναι βασικό να έχει πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016, προϋπολογισμός 1 ηλεκτρική ενέργεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η πορεία της οικονομίας και να μπορεί να γίνει συζήτηση με αριθμούς για το χρέος.

Η Κύπρος θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης. Αν και υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του, όπως η σύσταση νομοθεσίας για την πώληση δανείων σε τρίτους και η ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, η Κυπριακή οικονομία «βαίνει ικανοποιητικά» και η τραπεζική μεταρρύθμιση προχωράει βάση προγράμματος.

Η ολοκλήρωσης της Κυπριακής αξιολόγησης ξεκλειδώνει 300 εκατομμύρια από τον ΕΣΜ και άλλα 125 από το ΔΝΤ για τη τελική χρηματοδότηση της οικονομίας.  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin