Image default
Πρώτο Θέμα

Τα γερμανικά θύματα της τρομοκρατίας φέρνουν τη Μέρκελ πιο κοντά στη Μεσανατολική ταραχή

Τα γερμανικά θύματα της τρομοκρατίας φέρνουν τη Μέρκελ πιο κοντά στη Μεσανατολική ταραχή

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οδηγείται βαθύτερα στην αναταραχή της Μέσης Ανατολής μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, όπως εκτιμάται, η οποία σκότωσε τουλάχιστον οκτώ γερμανούς πολίτες στην Κωνσταντινούπολη, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων για τη χώρα από τρομοκρατική επίθεση σε σχεδόν 14 χρόνια.

Η επίθεση κατά τουριστών στην τουρκική μητρόπολη αυξάνει την πίεση που δέχεται η Μέρκελ, καθώς κάποιοι στη συγκυβέρνησή της απαιτούν ένα ανώτερο όριο στην πρωτοφανή εισροή των προσφύγων και οι σεξουαλικές επιθέσεις της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στις γερμανικές πόλεις απειλούν να δημιουργήσουν μια ξενοφοβική αντίδραση. Περίπου οι μισοί από τους υπολογιζόμενους 1,1 εκατομμύρια αιτούντες ασύλου που έφτασαν πέρυσι στη Γερμανία διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, όπου η Μέρκελ έχει στείλει αεροπλάνα παρακολούθησης για να ενωθούν με τις γαλλικές, τις αμερικανικές και άλλες δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Αντιμέτωπη με την πιθανότητα ο δράστης της Κωνσταντινούπολης να είχε στοχεύσει συγκεκριμένα γερμανούς, η Μέρκελ υποσχέθηκε πως η Γερμανία δε θα ενδώσει στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η ελευθερία και «η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, τελικώς θα επιτύχει».

Ο δράστης της Κωνσταντινούπολης χτύπησε την Τρίτη την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Μέρκελ παρουσίαζε σχέδια για τη διευκόλυνση της απέλασης αιτούντων ασύλου που διαπράττουν εγκλήματα, μια απάντηση στις βίαιες επιθέσεις κατά γυναικών κατά τους δημόσιους εορτασμούς της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου θα διεξάγει μια ειδική συζήτηση αργότερα την Τετάρτη με θέμα τις επιθέσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην Κολωνία.

Η στήριξη για το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο υποστηρίζει το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες και δεν έχει θέσεις στην εθνική Βουλή, αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 9%, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Forsa για τις προθέσεις των ψηφοφόρων. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες, ο κυβερνητικός της εταίρος, παρέμειναν στο 38% και το 23% αντίστοιχα. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 4 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και όπου ρωτήθηκαν 2.503 άνθρωποι έχει περιθώριο λάθους 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαπέντε στην περιοχή Σουλτανάχμετ, τη συμβολική καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης. Η Μέρκελ είπε πως τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς ήταν γερμανοί πολίτες και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαϊερ προσέθεσε πως εννέα ακόμη γερμανοί τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των θανόντων μπορεί να αυξηθεί, είπε η Μέρκελ.

Ενώ δεν έχει υπάρξει άμεση ανάληψη ευθύνης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως μπορεί να είναι υπεύθυνος βομβιστής αυτοκτονίας από τη Συρία. Η επίθεση υπογραμμίζει την επιδείνωση της ασφάλειας σε μια χώρα στην οποία η Μέρκελ βασίζεται για να βοηθήσει να περιορίσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος προς την Ελλάδα, το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση του τελευταίου κύματος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η Γερμανία έχει καταφέρει να αποφύγει μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, παρ’ ότι οι αρχές έχουν ξεσκεπάσει αρκετές συνωμοσίες. Ο αριθμός των θανόντων της Τρίτης είναι ο υψηλότερος από τρομοκρατική επίθεση μετά τον βομβαρδισμό της συναγωγής που αποδίδεται στην Αλ Κάιντα η οποία σκότωσε 19 ανθρώπους, μεταξύ τους 14 γερμανούς, στον τουριστικό προορισμό της Τυνησίας, την Τζέρμπα, το 2002.

«Η τρομοκρατία δε μας έχει χτυπήσει εμάς τους γερμανούς εδώ και αρκετά χρόνια τόσο δυνατά όσο σήμερα στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Στάινμαϊερ.

Μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου έτους συμπεριλαμβάνουν τις διπλές επιθέσεις στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, τον Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν 102 άνθρωποι, και οι συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι τον Δεκέμβριου, όπου χάθηκαν 130 ζωές.

«Η παγκόσμια τρομοκρατία έχει για μια ακόμη φορά αποκαλύψει το βάρβαρο και απάνθρωπο πρόσωπό της» είπε η Μέρκελ την Τρίτη. «Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να κινηθούμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας και να δώσουμε τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα.»   

Σχετικα αρθρα

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin