Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα βγαίνει από τον αποπληθωρισμό μετά από 33 μήνες

Η Ελλάδα βγαίνει από τον αποπληθωρισμό μετά από 33 μήνες

Η Ελλάδα βρήκε από 33 μήνες αποπληθωρισμού τον Δεκέμβριο, βλέποντας επιτέλους κάποια άνοδο τιμών ύστερα από μια επώδυνη περίοδο οικονομικής πτώσης και πολιτικής αναταραχής.

Ο πληθωρισμός που υπολογίζεται με βάση τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με την τοπική μεθοδολογία της Ελλάδας έπεσε κατά 0,2% κατ’ έτος τον Δεκέμβριο, παρ’ ότι ο ετήσιος ρυθμός του αποπληθωρισμού επιβράδυνε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επί χρόνια εξαίρεση στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού τα δυόμισι τελευταία χρόνια, καθώς οι περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν σε αντάλλαγμα για τις οικονομικές διασώσεις και η παρατεταμένη ύφεση είχαν υψηλό τίμημα για το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, η οποία υπέγραψε το πρώτο της διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2013, όταν οι καταναλωτικές τιμές σημείωσαν μία κατ’ έτος πτώση 2,9%.

Οι τιμές των τροφίμων, των μη αλκοολούχων ποτών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ανέβασαν υψηλότερα τον προσαρμοσμένο στην ΕΕ δείκτη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του - είχαν προβλέψει ένα ετήσιο ποσοστό 0,2% για τον Δεκέμβριο.

«Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ηπίως θετικές περιοχές κατά το πρώτο μισό αυτού του έτους, όμως οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας θα ξεκινήσουν να υποχωρούν από τον Ιούλιο και μετά» είπε ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος.

Εξήγησε πως η σταδιακή άνοδος στις καταναλωτικές τιμές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντικατοπτρίζει την επίδραση των αυξήσεων του ποσοστού του φόρου προστιθέμενης αξίας.

«Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αντισταθμίζουν τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που ακόμη αναδύονται από το τεράστιο παραγωγικό κενό» είπε ο Μονοκρούσος.

Οι καταναλωτικές τιμές σύμφωνα με τον ελληνικό υπολογισμό έπεσαν κατά μέσο όρο 1,4% το 2014 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2% τον Νοέμβριο, ανεβαίνοντας λίγο περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν λόγω μιας επιβράδυνσης στην πτώση των τιμών ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Το δεύτερο «Whatever It Takes» του Μάριο Ντράγκι – Jean Pisani-Ferry

admin

ALPHA BANK-Αγορά εργασίας και πανδημική κρίση: Οι ασύμμετρες επιπτώσεις ανά ηλικία, φύλο και επίπεδο εκπαίδευσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

admin

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Τα κακά μαντάτα από το ΔΝΤ

admin

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin