Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα των εταίρων της στην ευρωζώνη για το σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού της συστήματος καθώς το ταμείο διάσωσης της ένωσης τόνισε πως η αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα για να εκταμιευτεί περισσότερη διεθνής βοήθεια.

«Είναι μια σοβαρή πρόταση» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των ομολόγων του στην ευρωζώνη, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πριν από την πρώτη τους συνεδρίαση του έτους. «Είναι εμφανές πως έχουν δουλέψει πολύ σοβαρά σε αυτό το ζήτημα. Το βασικό ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη: εάν, σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας του νέου συστήματος, βγαίνουν τα νούμερα.”

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τις συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες ανήλθαν στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας πέρυσι, από το σχεδόν 13% του 2009. Μέρος της πρότασής του είναι να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών – ένα σημείο που πιθανώς θα ενοχλήσει τους πιστωτές που είναι που προτιμούν περικοπές δαπανών που ο Τσίπρας υποστηρίζει πως θα επιδεινώσουν την κατάσταση των φτωχότερων πολιτών.

Οι πιστωτές θα εξετάσουν την πρόταση για το ασφαλιστικό ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου της Ελλάδας υπό το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε στα μέσα του 2015 – το τρίτο πρόγραμμα για τη χώρα από το 2010. Ο Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς αυτό θα απελευθερώσει περισσότερες δόσεις βοήθειας – η χώρα έλαβε την πιο πρόσφατη δόση της τον Δεκέμβριο – και θα ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ φέτος. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη να ολοκληρώσει την αξιολόγηση «για να βελτιώσει την εμπιστοσύνη αλλά και επειδή η κατάσταση της ρευστότητας θα γίνει και πάλι πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες».

Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο τρίμηνο του έτους, είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η χώρα παρουσιάζει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα.

Κάποιοι υπουργοί ήταν αισιόδοξοι πως η Ελλάδα έχει αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου ως τώρα, μπορεί ακόμη να χρειαστεί λίγος χρόνος, όμως η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα δεν έχει άμεσες οικονομικές ανάγκες» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. «Έχουμε όμως κάθε πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα.»

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πιθανώς θα χρειαστεί μήνες και όχι εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε την ανταμοιβή που θα προκύψει για την Ελλάδα.

«Μόλις οι θεσμοί και οι έλληνες καταλήξουν σε συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Υποσχεθήκαμε να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε.»

Σχετικα αρθρα

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin

Η γεωπολιτική των οικονομικών-Jean Pisani-Ferry

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Οι κεντρικές τράπεζες δεν ξέρουν τι να κάνουν – και νοσταλγούν την πανδημία-Daniel Moss

admin

Ρουμπινί: Νέες προειδοποιήσεις από τον «Dr Doom» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

admin

Τουρκία: Ο «Μεγάλος αδερφός» κυνηγά όσους πουλούν λίρες για να αγοράσουν δολάρια

admin

ΔΝΤ:Από τι κινδυνεύει η αδύναμη ανάκαμψη…

admin

UBS: Η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα

admin