Image default
Πρώτο Θέμα

Νταβός 2016: οκτώ θέματα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Νταβός 2016: οκτώ θέματα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, καθώς και η συνηθισμένη προσθήκη διασημοτήτων – όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο – κατευθύνονται στο Νταβός, το ελβετικό, αλπικό θέρετρο, όπου το βράδυ της Τρίτης θα ξεκινήσει η ετήσια συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι επόμενες τέσσερις μέρες συζητήσεων θα εστιάσουν στα ακόλουθα θέματα:

Η άνοδος των ρομπότ

Η ανένδοτη άνοδος της αυτοματοποίησης και των ακόμη πιο έξυπνων μηχανών θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα στο ΠΟΦ.

Το επίσημο θέμα της συνάντησης του 2016 είναι η «διαχείριση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό στην αργκό του ΠΟΦ σημαίνει τη «συγχώνευση τεχνολογιών που θολώνουν τις γραμμές μεταξύ της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής σφαίρας».

Για κάποιους παραβρισκόμενους στο Νταβός αυτό σημαίνει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ανώτερα στελέχη, όπως ο Satya Nadella της Microsoft και η Sheryl Sandberg του Facebook θα συζητήσουν για το πώς η νέα βιομηχανική επανάσταση θα μπορούσε να βελτιώσει τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Ωστόσο, το Νταβός θα εξετάσει επίσης την απειλή για τις εργασίες «λευκού κολάρου», διερωτώμενο εάν οι αλλαγές ζημιώνουν τη μεσαία τάξη. Άλλη μία ερώτηση είναι εάν κατευθυνόμαστε προς «έναν κόσμο χωρίς δουλειά» – ένα σοβαρό ζήτημα με δεδομένο πως κάποιοι ειδικοί εκτιμούν πως μία στις δύο δουλειές θα γίνεται τελικά από ευφυή αυτοματισμούς.

Περισσότερες από 7 εκατομμύρια δουλειές κινδυνεύουν στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΦ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να απασχολούνται σε τομείς όπου η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας θα δημιουργήσει νέες δουλειές.

Και σαν να μην έφτανε ο καθημερινός περίπατος στο παγωμένο Νταβός για να προκαλέσει ρίγη, οι παραβρισκόμενοι θα ακούσουν για τις συνέπειες της χρήσης ευφυών μηχανών σε πολεμικές συρράξεις. Ο Sir Roger Carr, ο επικεφαλής του αμυντικού τιτάνα BAE Systems, θα συζητήσει εάν τα ρομπότ θα γίνουν στρατιώτες και αξιωματικοί, μαζί με εμπειρογνώμονες όπως ο καθηγητής Alan Winfield του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας.

Τρομοκρατία και μεταναστευτική κρίση

Οι ηγέτες του κόσμοι και οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων θα συζητήσουν πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση και πώς θα ενσωματωθούν καλύτερα οι πρόσφυγες στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας θα συζητήσει για την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή που οδηγεί εκατομμύρια σε φυγή, καθώς απελπισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να διακινδυνεύουν, παρά το χειμερινό κρύο και τις καταιγίδες, διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Οι ηγέτες του Ιράκ και της Τυνησίας θα παραβρεθούν επίσης.

Η επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο γάλλος υπουργός Εμανουέλ Μακρόν θα εξετάσουν εάν η Ευρώπη έχει φτάσει σε σημείο καμπής εξαιτίας της κρίσης και θα συζητήσουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εκφέρει βασικό λόγο. Πέρυσι είχε εκφωνήσει έναν ηλεκτρισμένο λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού και των «τεράτων» του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως δεν είναι μόλο λόγια. Οι απεσταλμένοι μπορούν να επιλέξουν να εκτιναχθούν από την άνετη ύπαρξή τους, περνώντας μια ώρα γνωρίζοντας μια ημέρα από τη ζωή ενός πρόσφυγα. Αυτό έχει γίνει συνηθισμένη εκδήλωση στο Νταβός, με ανθρώπους να καταλήγουν με δάκρυα στα μάτια γνωρίζοντας το τραύμα που βιώνουν οι εκτοπισμένοι συνάνθρωποί τους. Κάποιοι πρώην πρόσφυγες είναι επίσης διαθέσιμοι για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ δε θα συμμετάσχει, ωστόσο. Με την κριτική που δέχεται για την προσφυγική της πολιτική να αυξάνεται καθημερινά, η καγκελάριος θα λείψει από τη φετινή εκδήλωση. Θα είναι ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χοακίμ Γκάουκ, αυτός που θα φέρει τη μαύρη, κόκκινη και χρυσή σημαία στη θέση της.

Αναστάτωση των αγορών

Η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2016 έχει ήδη δημιουργήσει ένα μικρό κοίλος στις τεράστιες περιουσίες της ελίτ του Νταβός. Συνεπώς, θα υπάρξουν πολλές προβληματισμένες συζητήσεις για το εάν κατευθυνόμαστε προς μια νέα κρίση – και αν αυτή μπορεί να αποτραπεί.

Η μεγάλη ανησυχία είναι φυσικά η Κίνα, με την επιβράδυνση της οικονομίας της και τα αυξανόμενα επίπεδα πίστωσης. Ένας από τους ανώτερους ρυθμιστές της αγοράς της κινεζικής κυβέρνησης, ο Φανγκ Σινγκάι, θα ενημερώσει την παγκόσμια ελίτ για το πού βαδίζει η οικονομία, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Τζακ Μα, ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων Alibaba, μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητος για τις εκτιμήσεις του.

Με το αργό πετρέλαιο να πέφτει κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι, οι υπουργοί Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ θα μιλήσουν δημόσια για το πώς οι αραβικές οικονομίες μπορούν να μεταρρυθμιστούν για να διαχειριστούν το φτηνό πετρέλαιο.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, αναμένεται να συζητήσει τους τρόπους που μπορεί να ζημιωθούν από την αναστάτωση οι αναδυόμενες οικονομίες. Ο Μάκρι γνώρισε πρόσφατα το δικό του επώδυνο σοκ, καθώς αναρρώνει από ένα σπασμένο πλευρό ύστερα από ατύχημα κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με την κόρη του.

Τουλάχιστον δέκα κυβερνήτες κεντρικών τραπεζών θα βρεθούν στο χειμερινό θέρετρο, σε μια ευκαιρία να εξετάσουν εάν θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία φέτος.

Κλιματική αλλαγή

Το ΠΟΦ ευελπιστεί να επεκτείνει την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, η οποία έκλεισε τον Δεκέμβριο, εξετάζοντας πώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ετήσια έρευνα κινδύνου εντόπισε πως η αποτυχία αντιμετώπισης και προετοιμασίας για την κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία που τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών.

Μια σειρά επιφανών επιστημόνων θα προσφέρει τις τεχνικές της γνώσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και τη δημιουργία καθαρότερης ενέργειας. Αυτή συμπεριλαμβάνει την ομάδα Solar Impulse, η οποία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πτήση σε όχημα χωρίς καύσιμα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ντι Κάπριο θα πιέσει επίσης για δράση, το ίδρυμά του βοηθά στην προστασία απειλούμενων οικοσυστημάτων και χρηματοδοτεί προγράμματα για την προστασία της άγριας ζωής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ευρώπη

Η αναστάτωση στη Μέση Ανατολή και στις αγορές έχει εκτοπίσει τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης από την κορυφή της ατζέντας.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να δημιουργεί ελπίδες για μια λεκτική αντιμαχία, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης. Οι αναμνήσεις από την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο Τσίπρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε ένα επώδυνο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, είναι ακόμη πρόσφατες.

Ο Τσίπρας αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τη Λαγκάρντ. Στην ατζέντα: η ελάφρυνση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα δώσει τη δική του αξιολόγηση της οικονομίας της ευρωζώνης το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την προηγούμενη ημέρα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παραβρεθεί επίσης. Το Νταβός μπορεί να του παρέχει την ευκαιρία να πιέσει για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή σε αυτή. Θα μπορεί επίσης να κρυφακούσει τους επιχειρηματικούς ηγέτες που φοβούνται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανισότητα

1

Αυτή η ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ είναι μια τέλεια ευκαιρία για να θυμηθούν την ανισότητα του πλούτου.

Η Oxfam έχει ήδη ξεκινήσει πριν καν φτάσουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός, με μια νέα έρευνα που προειδοποιεί πως ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μιας μικρής ομάδας δισεκατομμυριούχων.

Ο οργανισμός Save the Children θα προειδοποιήσει πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση απειλεί να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοματοποίηση μπορεί να καταστρέψει ευκαιρίες εργασίας για όσους έχουν λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα, εξανεμίζοντας τις αργές εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ιατρική

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατευθύνεται στο Νταβός για να προωθήσει την πρωτοβουλία του για εύρεση θεραπείας του καρκίνου.

Ο Μπάιντεν, ηγούμενος μιας βαρέων βαρών αμερικανικής αποστολής, θα συναντηθεί με κορυφαίους επιστήμονες, γιατρούς και ερευνητές σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μάχη κατά της ασθένειας που πήρε τον γιο του Μπο τον Μάιο του 2015.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν είπε πως «οι πολιτικές του καρκίνου» παρεμποδίζουν την πρόοδο και κάλεσε σε ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για ασθενείς και αποτελέσματα θεραπειών. Το Νταβός αποτελεί ευκαιρία να διαδώσει αυτό το μήνυμα.

Ο Ebola θα είναι επίσης στο πρόγραμμα. Η Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Merck που θα συμβάλει στην προετοιμασία για το επόμενο ξέσπασμα. Το προηγούμενο καλοκαίρι, τα τεστ έδειξαν πως το πειραματικό εμβόλιο για τον Ebola της Merck ήταν 100% αποτελεσματικό στην παροχή ανοσίας σε μια ασθένεια που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους πέρυσι.

Όμως ο κόσμος πάντα θα αντιμετωπίζει νέες απειλές: ο Μπιλ Γκέιτς θα ηγηθεί της συζητήσεις για την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.

Διαδικτυακό έγκλημα και ατομικές ελευθερίες

Το Νταβός θα γίνει μάρτυρας συγκρούσεων μεταξύ αρχών που θέλουν στενότερο έλεγχο των ψηφιακών μας επικοινωνιών και εκστρατειών που φοβούνται πως υπονομεύεται η ιδιωτική μας ζωή.

Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς και ο Γιούργκεν Στοκ, επικεφαλής της Interpol, θα πιέσουν για στενότερη συνεργασία με τις εταιρείες και για νέους νόμους που θα επιτρέψουν τη σύλληψη εγκληματιών του κυβερνοχώρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, αναμένεται να μιλήσει για το πώς η ιδιωτικότητα και η μυστικότητα έχει αλλάξει σε έναν κόσμο ψηφιακής επικοινωνίας και νέων τρομοκρατικών απειλών.    

Σχετικα αρθρα

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin

XA:Κερδοφορία και δημοσιονομικές επιδόσεις αντίβαρο στην πτώση

admin